Zelenski e azi la București. Schimbări în programul președintelui ucrainean

Zelenski e azi la București. Schimbări în programul președintelui ucrainean

Preşedintele Volodimir Zelenski vine marți în prima vizită sa în România, de la începutul războiului.

Informații despre programul președintelui au fost oferite, luni, de la Cotroceni.

Astfel, Klaus Iohannis îl va primi pe Zelenski la ora 13:00. Vor face fotografia oficială și apoi vor avea convorbiri tête-à-tête, după care li se vor adăuga și membrii delegațiilor pentru convorbiri oficiale.

La ora 14:15, sunt programate declarații de presă comune, potrivit programului transmis de Administrația Prezidențială.

ADVERTISING

Un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are loc de la ora 13.00, iar de la ora 17:00 Zelenski va susţine un discurs, au stabilit marţi dimineaţă Birourile Permanente ale celor două Camere.

Iniţial, discursul preşedintelui Ucrainei în Parlament fusese programat la 16.30, însă s-a modificat ora.

De asemenea, şedinţa comună a Parlamentului în care urmau să fie votate numiri la Curtea de Conturi şi ANCOM a fost amânată pentru miercuri de la ora 13.00. 

Apoi, la ora 17:40, Zelenski se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

ADVERTISING

Iohannis vrea să vorbească de minorităţi

„Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun.

Consultările politice aprofundate, la București, dintre președintele Klaus Iohannis și președintele Volodîmîr Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

ADVERTISING

Totodată, președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Vizita lui Zelenski vine într-un moment important pentru apropierea dintre România şi Ucraina. În ultimele luni, ca urmare a tensiunilor pe tema cerealelor dintre Kiev şi vecinii săi - Polonia, Ungaria şi Slovacia - s-a putut constata o apropiere de ţara noastră.

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski s-au văzut şi întreţinut cordial chiar săptămâna trecută, în Spania, la summit-ul Comunității Politice Europene.

De altfel, preşedintele Ucrainei a lăudat recent România şi Bulgaria, în problema cerealelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇