Cât de lung va fi războiul? Putin mizează pe întoarcerea lui Trump, Zelenski vrea să reducă dependența de armele Occidentului

Președintele Ucrainei trebuie să se obișnuiască cu o nouă realitate, aceea că entuziasmul susținerii populare pentru sprijinirea Ucrainei scade.

Votul din Camera Reprezentanților a SUA, care suspendă finanțarea pentru Ucraina, e primul semn al unei fisuri politice în ce privește solidaritatea statelor occidentale cu privire la cauza Kievului.

Războiul din Ucraina nu mai reprezintă o îngrijorare majoră pentru cetățenii europeni. De la explozia de solidaritate, de la teama declanșării unui conflict nuclear și speranța unei victorii rapide asupra Rusiei invadatoare, acum, europenii sunt mult mai îngrijorați de creșterea accelerată a prețurilor.
Cât de lung va fi războiul? Putin mizează pe întoarcerea lui Trump, Zelenski vrea să reducă dependența de armele Occidentului

CORESPONDENȚĂ DIN RIGA, LETONIA. O țară cu mai puțin de 2 milioane de locuitori sprijină masiv Ucraina pentru a o ajuta să câștige în fața Rusiei, reducând astfel șansele Kremlinului de a amenința independența cucerită și păstrată cu greu de țara de la Marea Baltică.

Aflat în capitala Letoniei la o conferință despre independența mijloacelor media într-un context politic complicat, am fost surprins de determinarea guvernului de aici, susținut masiv de opinia publică, de a face tot posibilul pentru a diminua influența toxică a Rusiei.

Cele trei state baltice – Lituania, Letonia și Estonia, foste republici sovietice, care și-au declarat independența după prăbușirea URSS, au fost ani de zile o poartă prin care reprezentanții Rusiei pătrundeau în rețelele de politice ale Uniunii Europene și NATO.

IMG_2162
RIGA, LETONIA. Dintr-o fostă republică sovietică, mica țară de la Marea Baltică s-a transformat într-o democrație veritabilă, un model de integrare în Uniunea Europeană și un sprijin pentru Ucraina – Foto: spotmedia.ro

Prin formarea de organizații pro Kremlin, prin coruperea politicienilor locali, dar și prin propaganda făcută cu ajutorul canalelor de televiziune și presei rusești, statele baltice se află în permanență sub presiunea Moscovei.

ADVERTISING

Dar teama de Rusia a fost atât de puternică încât cele trei state baltice au dezvoltat sisteme de apărare politico, sociale și militare care n-au putut fi demolate de Kremlin.

Modul prin care guvernele de aici s-au protejat și s-au dezvoltat a devenit o sursă de inspirație pentru președintele Ucrainei care încearcă să găsească soluții în situația în care războiul se va prelungi, iar susținerea occidentală se va diminua.

Semne de slăbiciune ale alianței occidentale

Volodimir Zelenski trebuie să se obișnuiască cu o nouă realitate, aceea că entuziasmul susținerii populare pentru sprijinirea Ucrainei scade.

Vladimir Putin e acuzat de crime de război. De departe, atacul său nejustificat asupra unui stat independent reprezintă cel mai brutal și șocant act de agresiune din acest secol.

Omenirea se confruntă cu cel mai mare război de după 1945, unul care e departe de a se termina.

După un an și șapte luni de conflict sângeros, în care și-au pierdut viața peste două sute de mii de militari, de o parte și de alta, înregistrându-se cel puțin un milion de răniți, cu orașe distruse și peste 5 milioane de ucraineni care au fugit din calea invadatorilor, războiul e departe de o rezoluție.

Votul din Camera Reprezentanților a SUA, care amână pentru o lună și jumătate o posibilă închidere a instituțiilor și serviciilor publice, dar suspendă și finanțarea pentru Ucraina, e primul semn al unei fisuri politice în ce privește solidaritatea statelor occidentale cu privire la cauza Kievului.

The Biden Interview
ALEGERI SUA. Joe Biden încearcă să obțină un nou mandat la Casa Albă, dar confruntarea cu republicanii e dificilă, iar ajutorul militar pentru Ucraina reprezintă un motiv de dispută - Foto: Hepta.ro

Un al doilea a avut loc în alegerile din Slovacia, de sâmbătă, 30 septembrie, când SMER, un partid populist, pro Rusia, a câștigat alegerile din această țară, iar după câteva zile, președinta republicii a anunțat că transferul de echipament militar către Ucraina va fi oprit până la formarea unui nou guvern.

Robert Fico, liderul SMER, are prima șansă de a deveni prim-ministru, făcând o alianță cu HLAS, o formațiune desprinsă din SMER în anul 2018, atunci când Fico a fost obligat să demisioneze în urma uciderii jurnalistului Jan Kuciak de către reprezentanți ai omului de afaceri Marian Kocner.

Fico este un susținător declarat al lui Vladimir Putin, iar în campania electorală a promis că Slovacia nu va mai acorda niciun ajutor militar Ucrainei.

Trebuie amintit faptul că Slovacia, o țară cu 5 milioane de locuitori, a fost în prima linie a statelor membre UE și NATO în ce privește transferul de arme către Ucraina.

Victoria lui Fico în alegerile din Slovacia arată că agresiunea Moscovei nu mai este pe primele locuri în ce privește preocuparea cetățenilor din această țară.

Extrapolând, se poate spune că războiul din Ucraina nu mai reprezintă o îngrijorare majoră pentru cetățenii europeni. De la explozia de solidaritate, de la teama declanșării unui conflict nuclear și speranța unei victorii rapide asupra Rusiei invadatoare, acum, europenii sunt mult mai îngrijorați de inflație, de problemele legate de mediu, dar și de costurile trecerii la un nou tip de economie, bazată pe energie verde. 

Putin pariază pe Trump

Într-un fel, noua situație are și o parte bună. Scăderea în importanță a războiului din Ucraina înseamnă și faptul că Rusia lui Putin nu mai e percepută ca o amenințare majoră.

Pierderile uriașe, eșecurile militare pe bandă rulantă și teama lui Putin de a ieși din criza pe care a provocat-o pentru a nu-și pierde poziția au scăzut mult din forța politică și influența globală a Moscovei.

Pe de altă parte, această scădere a interesului opiniei publice europene față de acțiunile Rusiei îi oferă lui Putin marje de manevră politică, dar și speranța că Ucraina va primi mai puține arme performante, ceea ce ar putea duce la înghețarea conflictului, cel puțin în perioada viitoare.

Pentru Putin, o posibilă revenire a lui Trump la Casa Albă reprezintă formula salvatoare, una care-l va ajuta să-și păstreze teritoriile cucerite și să-i ofere timpul necesar pentru a-și reface economia și forța militară.

În SUA, votul din Camera Reprezentanților are legătură doar cu conturarea taberelor pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

Republicanii MAGA, controlați de Trump, au reușit să provoace o criză care putea duce la blocarea funcționării guvernului american. Ca o măsură de urgență, democrații și republicanii desprinși de Trump au votat împreună bugetul care permite continuarea activității.

La scurt timp, o revoltă a extremiștilor din sânul majorității republicane a dus la schimbarea lui Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților, blocând parlamentul SUA.

House Speaker Kevin McCarthy Press Conference
WASHINGTON, SUA. Kevin McCarthy, liderul Camerei Reprezentanților, schimbat din funcție de susținătorii lui Trump din Partidul Republican - Foto: Hepta.ro

Zelenski: Să ne pregătim pentru un război lung

Pentru a reuși să continue lupta și să elibereze teritoriul ocupat de Rusia, Volodimir Zelenski se vede nevoit să schimbe strategia în ce privește derularea conflictului, renunțând să mai spere la un război scurt, bazat exclusiv pe armele, echipamentele și resursele trimise de statele occidentale.

„Trebuie să învățăm să trăim cu războiul. Depinde, într-adevăr, de modul în care se va derula acesta, dar trebuie să ne pregătim să luptăm o perioadă lungă de timp, să reducem cât mai mult numărul pierderilor de vieți omenești, ca în Israel, de exemplu. Trebuie să ne obișnuim să trăim ca acolo”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs recent, citat de publicația „The Economist”.

FabricaArmamentCanva
KIEV, UCRAINA. Volodimir Zelenski caută soluții pentru ca armamentul necesar forțelor sale militare să fie produs, în cea mai mare parte, în țară, prin asocieri cu firmele occidentale - Foto: Canva

Dar acceptarea unui conflict de lungă durată se mulează perfect pe strategia lui Vladimir Putin, care mizează pe faptul că un război lung va duce la erodarea sprijinului occidental pentru Ucraina.

În acest conflict, forțele Kievului au făcut destule minuni. Au reușit să învingă marea armată a Rusiei în câteva bătălii cheie, să elibereze o parte din teritoriul cucerit inițial de Kremlin și înghețe inițiativele militare ale Moscovei de pe front.

Practic, acum, forțele lui Putin luptă să păstreze ceea ce au cucerit.

RIGA, LETONIA. O serie de imagini din oraș care ilustrează viața de zi cu zi într-o țară care a reușit să se desprindă de Rusia

O nouă strategie pentru Ucraina

În sensul pregătirii unui război de lungă durată și a scăderii dependenței de ajutorul militar din Occident, guvernul de la Kiev a invitat marii producători de armament să deschidă fabrici și centre de producție locală, astfel încât Ucraina să ajungă în situația de a-și produce singură cea mai mare parte a echipamentului militar, muniția și armele de care are nevoie.

E o strategie corectă, pentru că mută susținerea pentru cauza Ucrainei de pe umerii fragili ai politicienilor din statele democratice, care trebuie să treacă prin rânduri de alegeri, pe umerii oamenilor de afaceri. 

Natura tranzacțională a economiilor liberale poate crea relativ rapid un sistem de producție, distribuție și comercializare profitabil pentru companiile implicate, străine și locale, dar și echipamente performante de care armata ucraineană are nevoie.

Aici, într-o astfel de construcție realizată în afara deciziilor exclusiv politice, e punctul sensibil al lui Putin, care conduce o economie de război, centralizată și izolată, iar eforturile pentru a produce armamentul necesar erodează rapid nivelul de trai și calitatea vieții rușilor.

S-ar putea ca un război lung, în final, să-l dezavantajeze pe Putin mai mult decât crede și speră în acest moment când face tot posibilul ca Trump să câștige din nou alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor și să se întoarcă la Casa Albă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇