De ce venirea lui Zelenski în România anunță un război lung în Ucraina

Țara noastră face un pas curajos pentru susținerea Ucrainei și erodarea influenței ruse în regiune.

Un capitol important al dialogului dintre cei doi șefi de stat a pornit de la premisa că războiul va mai dura și e nevoie de găsirea unor soluții, astfel încât Ucraina să poată produce arme și muniție în țară.

Pe masa negocierilor a existat subiectul raidurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, dar și faptul că aparatele de zbor ale Kremlinului violează spațiul aerian al României.
De ce venirea lui Zelenski în România anunță un război lung în Ucraina

Președintele Ucrainei a făcut o vizită la București, într-un context dominat de stagnarea ofensivei forțelor de la Kiev și de noul conflict militar ce se desfășoară în Israel.

Deputatul George Simion și senatoarea Diana Șoșoacă, „trompetele Rusiei” din România, au reușit să blocheze discursul lui Volodimir Zelenski, adresat cetățenilor români, ce urma să fie ținut de la tribuna Parlamentului.

Întrebat în conferința de presă, liderul ucrainean a spus că nu a venit pregătit pentru a vorbi în Legislativul României, dar la următoarea vizită o va face cu siguranță – un mod elegant de a-i lăsa în ofsaid pe gălăgioșii susținători ai lui Putin de la București.

BUCURESTI- SENAT - COMISIA PENTRU CERCETAREA ABUZU
BOICOT. Diana Șoșoacă și George Simion, cei mai vocali susținători ai lui Putin de la București, au blocat prin scandal și amenințări pe rețelele sociale posibilitatea ca Volodimir Zelenski să țină un discurs în Parlamentul României – Foto: Mediafax/ Hepta.ro

Parteneriat strategic România – Ucraina

Dar trecând peste bruiajul masiv făcut de Kremlin în țara noastră pentru a compromite apropierea dintre cele două țări, cea mai importantă realizare a întâlnirii celor doi șefi de stat a fost semnarea parteneriatului strategic România-Ucraina.

ADVERTISING

„Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv”, a anunțat Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă comune, susținute la Palatul Cotroceni.

„Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung și axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Apropierea puternică între cele două state vecine, mai ales în contextul războiului din Ucraina, cu România membră NATO, reprezintă un pas curajos făcut de autoritățile de la București în ce privește susținerea țării vecine și erodarea influenței ruse în regiune.

Parteneriatul strategic nu înseamnă doar continuarea ajutorului dat până acum, transferul de arme către Ucraina și sprijin în ce privește logistica exportului de cereale, înseamnă și dezvoltarea unor proiecte economice comune, de lungă durată.

„Cooperarea în domeniul apărării, securitatea la Marea Neagră și cooperarea economică se află pe ordinea de zi, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii și crearea de locuri de muncă în ambele națiuni. Parteneriatul Ucraina-România este un factor de stabilitate pentru Europa și nu numai”, a anunțat Volodimir Zelenski pe rețelele sociale, la debutul discuțiilor cu Klaus Iohannis.

PortulConstantaUcraina
PARTENERIAT ECONOMIC. Dezvoltarea rapidă a infrastructurii de transport prin conexiuni feroviare și maritime între România și Ucraina, discutate de cei doi președinți la București - Foto: Canva

Pregătiri pentru un război lung

Din declarația președintelui ucrainean reiese că un capitol important al dialogului a pornit de la premisa că războiul va mai dura și e nevoie de găsirea unor soluții mai simple și directe, astfel încât Ucraina să poată produce arme și muniție în țară, reducându-și dependența de transferurile din Occident.

În urmă cu o săptămână, la Kiev s-au aflat, în același timp, secretarul general NATO Jens Stoltenberg, alături de miniștrii Apărării din Franța, Germania și Marea Britanie, dar și reprezentanți ai marilor producători de arme și echipament militar din Occident.

Întâlnirea a avut ca scop găsirea unor soluții pentru a crește producția de armament, în contextul în care există indicii clare că războiul din Ucraina se va prelungi.

La acel eveniment, Volodimir Zelenski a anunțat, în premieră, că populația trebuie să se pregătească pentru a duce o existență asemănătoare locuitorilor Israelului, aflați în permanență sub amenințarea războiului.

Vizita de la București e o continuare a acestei noi strategii care trebuie să asigure Ucrainei un sprijin solid pentru a-și dezvolta infrastructura de transport, pentru a continua să exporte o cantitate mare de cereale prin portul Constanța, dar să producă și o mare parte din armele de care are nevoie.

Iohannis recunoaște că România ajută militar Ucraina

„Am discutat despre situația de pe front, despre solicitările noastre. Vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și despre apărarea antiaeriană comună”, a anunțat Zelenski, fără a detalia.

Cel mai probabil, pe masa negocierilor a existat subiectul raidurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, dar și faptul că aparatele de zbor ale Kremlinului violează spațiul aerian al României.

MIHAIL COGALNICEANU - BAZA AERIANA - SOSIRE ECHIPA
FORȚĂ MILITARĂ. Klaus Iohannis a anunțat în premieră că România transferă arme în Ucraina, spunând că o va face atâta timp cât va fi necesar - Foto: Andreea Alexandru/ Mediax/ Hepta.ro

Sunt negocieri la nivelul NATO, pentru dezvoltarea unui plan ce va fi implementat în România de detectare rapidă a dronelor rusești, Ucraina urmând să primească echipamentul de artilerie necesar pentru a le doborî, astfel încât să reușească o protecție eficientă a porturilor dunărene.

„L-am asigurat astăzi pe președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării”, a declarat Klaus Iohannis, confirmând public, în premieră, că România ajută Ucraina cu arme, subiect tabu până acum pentru autoritățile de la București.

Rusia, interesată să provoace un război în Orientul Mijlociu

La scurta conferință de presă, susținută de cei doi șefi de stat, aceștia au fost întrebați despre posibilitatea ca în spatele atacurilor Hamas să se afle Kremlinul, care a transferat arme și informații grupării teroriste pentru a putea planifica operațiunile militare împotriva Israelului.

„Avem date care demonstrează foarte clar că Rusia este interesată să provoace un război în Orientul Mijlociu pentru ca o nouă sursă de durere și suferință să erodeze unitatea globală și să exacerbeze clivajele și controversele, ajutând Rusia în distrugerea libertății din Europa”, a anunțat Volodimir Zelenski.

ZelenskiIohannisImnUcraina
MOMENT SOLEMN. Președintele Ucrainei a declarat la București că Rusia a ajutat organizația teroristă Hamas să pregătească atacul împotriva Israelului. În imagine, Zelenski ține mâna la piept în timp ce fanfara cântă imnul țării sale în curtea Palatului Cotroceni - Foto: Presidency.ro

„Îi putem vedea pe propagandiștii ruși jubilând. Îi putem vedea pe prietenii iranieni ai Moscovei oferind deschis o mână de ajutor celor care au atacat Israelul”, a mai spus președintele ucrainean, într-un mesaj postat pe rețelele sociale, repetat și la București.

Președintele României a fost mai nuanțat în declarații, probabil nu deține informațiile liderului de la Kiev: „Cine și cum a acționat în spatele acestui atac? Vom afla pe măsură ce aceste date vor deveni mai clare”.

Vizita lui Zelenski la București transformă România într-un jucător de primă linie în ce privește sprijinul pentru Ucraina și în efortul de a stopa agresiunea Rusiei.

Întâlnirea celor doi șefi de stat marchează începutul pregătirilor, atât în SUA cât și în Europa, pentru un război lung în Ucraina, încercându-se crearea unui sistem de susținere care să funcționeze atâta timp cât va fi nevoie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇