Ziua 58 de război: Putin nu s-a oprit nici în Vinerea Mare, șeful ONU merge să vorbească cu el, francezii trimit rachete și tunuri. Ce spun Boris Johnson, Lavrov și Scholz

Ziua 58 de război: Putin nu s-a oprit nici în Vinerea Mare, șeful ONU merge să vorbească cu el, francezii trimit rachete și tunuri. Ce spun Boris Johnson, Lavrov și Scholz

A fost Vinerea Mare pentru creștinii ortodocși, cum sunt și rușii și ucrainenii, ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce. Pentru cei de pe frontul din Ucraina, a fost cea de-a 58-a zi a invaziei. Duminică este Paștele, dar Putin le-a anulat tuturor ucrainenilor sărbătoarea, anul acesta, deși se consideră un mare creștin și ctitor de biserici.

Armistițiul propus pentru perioada Paștelui a fost respins de Moscova. Soldații vor lupta și în noaptea de Înviere, iar civilii din Ucraina vor sta cel mai probabil ascunși, așa cum au fost avertizați, de teamă că rușii le vor ataca bisericile în timpul slujbei.

Francezii au anunțat, prin vocea lui Emmanuel Macron, că vor trimite rachete antitanc și tunuri ucrainenilor. Secretarul general al ONU a precizat că merge luni la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că negocierile de pace sunt în impas, aruncând vina pe liderii de la Kiev.

Premierul britanic Boris Johnson este de părere că războiul s-ar putea întinde până la sfârșitul anului 2023, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a încercat să îl convingă pe Putin să permită coridoare umanitare în Mariupol. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a explicat într-un interviu pentru presa de la Berlin de ce nu ajută Ucraina cu armamentul greu de care are nevoie.

Sunt temeri și că armata rusă urmărește să obțină „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei, pentru a face legătura cu Transnistria, unde populația vorbitoare de limbă rusă ar fi asuprită.

Au fost și două vești mai bune - prima ar fi vizita și mesajul de la București ale ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, iar a doua faptul că Biserica Ortodoxă ucraineană pregăteşte o procesiune religioasă de Paşti pentru evacuarea civililor şi soldaţilor ucraineni răniţi aflaţi în interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol.

ADVERTISING

De altfel, copiii din imaginea de mai sus se pregătesc de Paște într-un buncăr din Liov, din cauza bombardamentelor.

SpotMedia.ro v-a prezintat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 22 aprilie, Vinerea Mare și ziua 58 de război în Ucraina:

23:30 - Încheiem ziua cu un scurt clip în care mai mulți militari sunt decorați de ministrul ucrainean al Apărării, pentru eliberarea unui sat din regiunea Kievului, în timp ce o pisică asistă fără griji la scenele din jur.

22:55 - O nouă groapă comună a fost semnalată în apropiere de Mariupol, a declarat vineri consilierul primarului orașului, Petro Andriușcenko, citat de BBC.

Andryushchenko a declarat pe Telegram că oficialii au primit informații despre un „cimitir comun al locuitorilor uciși din Mariupol, în încercarea de a ascunde urmele crimelor de război”.

22:50 - În Bucea, trupele ruse au ucis civili atât la întâmplare, cât și sistematic. Unii oameni erau uciși pe stradă din diferite motive sau chiar fără motiv.

22:20 - SUA vor furniza ajutoare de încă 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Banii vor merge direct la bugetul de stat pentru a ajuta la stabilizarea economiei - ajutoare sociale, pensii și salarii.

21:50 - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va purta convorbiri telefonice cu omologii săi rus și ucrainean în următoarele 48 de ore, în speranța de a-i convinge să se întâlnească la Istanbul pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Sper că vor accepta invitația noastră și că îi vom putea aduce împreună la Istanbul”, a mai spus Erdogan despre o posibilă întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

21:25 - Evacuarea celor aproximativ 100.000 de oameni blocaţi în Mariupol va fi posibilă doar cu ajutorul Naţiunilor Unite, deoarece este singura organizaţie cu ”puterea de a preveni moartea”, a declarat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, pentru BBC Radio 4 World Tonight.

20:45 - Trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene cu mii de tone de muniţie în regiunea Harkov, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia de presă rusă TASS.

20:35 - Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chişinău pentru a-i transmite un protest în legătură cu declaraţiile unui general rus care a spus că trupele ruse angajate în ofensiva militară împotriva Ucrainei doresc să preia controlul asupra părţii de sud a acestei ţări pentru a ajunge în Transnistria, relatează AFP.

19:40 - Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, se va deplasa în Rusia săptămâna viitoare pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, în cadrul eforturilor pentru oprirea conflictului militar din Ucraina.

19:15 - Negocierile ruso-ucrainene "au ajuns într-un impas", deoarece Kremlinul nu a primit niciun răspuns la documentul cu cele mai recente revendicări de pace pe care l-a înmânat Ucrainei în urmă cu aproximativ cinci zile, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează The Associated Press.

19:05 - Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat, vineri, că vor continua să insiste ca Administraţia Chinei să respecte strict sancţiunile impuse de Occident Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina, avertizând Beijingul asupra efectelor oferirii de asistenţă Moscovei.

ADVERTISING

19:00 - Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați afirmă că peste 5 milioane de ucraineni și-au părăsit de la invazia Rusiei, din 24 februarie. Raportul ONU arată că au plecat din Ucraina 5.133.747 de persoane.

18:30 - Biserica Ortodoxă ucraineană aflată sub Patriarhia Moscovei şi care s-a disociat de patriarhul Chiril, un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat vineri că pregăteşte o procesiune religioasă de Paşti pentru evacuarea civililor şi soldaţilor ucraineni răniţi aflaţi în interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, relatează AFP.

18:00 - Iată cum arată o hartă actualizată a ostilităților din Ucraina, potrivit Ministerului britanic al Apărării:

17:30 - Continuă luptele în zona Azovstal.

17:00 - Canalele de propagandă rusă au început să emită în Herson.

16:40 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a denunţat vineri, în conversaţia cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, afirmaţiile "iresponsabile" ale unor oficiali din cadrul Uniunii Europene şi abordările celor mai mulţi lideri ai ţărilor UE faţă de conflictul din Ucraina.

De asemenea, liderul de la Kremlin a acuzat Administraţia de la Kiev că refuză predarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal din Mariupol.

16:30 - Un spital din orașul Lîman, din regiunea Donețk, a fost bombardat de forțele ruse:

16:11 - Papa Francisc a anunţat că întâlnirea sa planificată în luna iunie cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, a fost anulată, deoarece în acest moment ”ar putea crea multă confuzie”, însă Suveranul Pontif a declarat că este ”dispus să facă orice pentru a opri războiul” din Ucraina, iar Vaticanul face eforturi diplomatice în acest sens, relatează CNN.

16:00 - O biserică din Hostomel, în apropiere de Kiev, a fost bombardată, în Vinerea Mare:

15:25 - Preşedintele Consiliului European Charles Michel, care reprezintă statele membre ale Uniunii Europene (UE), i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon, să garanteze urgent culoare umanitare la Mariupol, cu ocazia Paştelui ortodox, relatează AFP.

15:17 - Regatul Unit vrea să livreze tancuri Poloniei, în locul unor tancuri de asalt de concepţie sovietică, pe care Varşovia ar putea să le furnizeze Ucrainei, în lupta împotriva invaziei ruse, relatează AFP.

15:10 - Franţa furnizează Ucrainei rachete antitanc de tip Milan şi tunuri automotor de tip Caesar, un ajutor împotriva invaziei ruse, dezvăluie, cu două zile înante de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze, preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron, într-un interviu publicat în ediţia de vineri a cotidianului regional Ouest-France.

14:56 - Boris Johnson crede că războiul din Ucraina ar putea să dureze până la sfârșitul lui 2023. El spune că Putin „a făcut o greşeală catastrofală, iar singura opţiune pe care o are acum este să continue să încerce să-şi folosească abordarea îngrozitoare, bazată pe artilerie, pentru a încerca să-i zdrobească pe ucraineni”.

14:44 - Japonia a calificat, pentru prima dată în aproape 20 de ani, insulele controversate din largul coastei japoneze Hokkaido, respectiv Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai, ca fiind „ocupate ilegal” de Rusia.

14:10 - Ministrul Dmitro Kuleba nu a dorit să discute despre arme și bani, la București, dar spune că România a avut încă de la începutul războiului „o poziție inteligentă”.

Armelor, ca şi banilor le place liniştea şi nu comentăm legat de ceea ce primim şi de unde, dacă nu există un anunţ oficial în legătură cu asta.

Dmitro Kuleba

„România a fost foarte onestă, cu o minte deschisă, prietenoasă şi săritoare încă de la începutul războiului", a evidenţiat ministrul ucrainean de Externe, aflat în vizită la București.

Ucrainenii par să fie supărați în acest moment pe țările care nu vor să le dea tancuri, dar le trimit veste antiglonț, cum ar fi Germania sau Franța.

„În anumite cazuri vedem că țările pot furniza anumite arme, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia. (…) Acesta nu e cazul României. Ce nu acceptăm este ipocrizia. Nu este cazul României”, a mai spus ministrul de Externe al Ucrainei.

13:00 - O persoană a murit, iar alte două au fost rănite la prăbuşirea unui avion ucrainean de transport de trupe de tip Antonov 26 (An-26), în timpul unui „zbor tehnic”, în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, anunţă administraţia regională, citată de AFP.

12:37 - Armata rusă urmărește să obțină „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei, pentru a face legătura cu Transnistria, autoproclamata republică separatistă de pe teritoriul Republicii Moldova, unde populația vorbitoare de limbă rusă ar fi asuprită.

12:05 - NATO trebuie să evite o confruntare militară directă cu Rusia, care ar putea duce la un al treilea război mondial, care va fi unul nuclear, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, într-un interviu pentru Der Spiegel, când a fost întrebat despre eșecul Germaniei de a livra arme grele Ucrainei.

Nu trebuie să existe un război nuclear.

Olaf Scholz

Scholz a mai spus că nu există reguli care să precizeze când Germania ar putea fi considerată parte la războiul din Ucraina, așa că trebuie să fie foarte atent, arată The Guardian.

„De aceea este cu atât mai important să luăm în considerare fiecare pas cu mare atenție și să ne coordonăm îndeaproape unul cu celălalt”, a spus el. „Evitarea unei escalade către NATO este o prioritate pentru mine.”

„De aceea nu mă concentrez pe sondaje și nu mă las iritat de apelurile stridente. Consecințele unei erori ar fi dramatice”, spune cancelarul Germaniei.

11:15 - Poliția antiteroristă din Marea Britanie, care adună dovezi ale potențialelor crime de război din Ucraina, spune că este șocată de materialele „incredibil de chinuitoare” și de relatările martorilor oculari din prima linie a conflictului.

Unul dintre detectivi spune că n-a văzut așa ceva în 17 ani de carieră în combaterea terorismului. „Sunt unele dintre cele mai îngrozitoare imagini pe care vi le puteți imagina”, afirmă Dominic Murphy, din echipa specializată în crime de război a poliției metropolitane din Londra, care este o unitate din cadrul comandamentului de combatere a terorismului.

11:09 - Ministrul german pentru afaceri europene, Anna Luehrmann, spune că guvernul de la Berlin lucrează la un acord prin care Germania va furniza armament greu, inclusiv tancuri, „foarte rapid” partenerilor NATO, care vor trimite apoi în Ucraina arme mai vechi echivalente, pe care armata ucraineană este deja instruită să le folosească. Importurile de gaz din Rusia vor fi oprite în curând, a mai spus ea.

10:36 - Poliția română de frontieră informează că 766.612 cetăţeni ucraineni au intrat până acum în țara noastră, de la începerea războiului din Ucraina.

10:28 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit la București cu premierul Nicolae Ciucă.

„Nicolae Ciucă m-a primit azi la Bucuresti. Am discutat despre dezvoltarea cooperării comerciale, energetice și de infrastructură, axat pe modalități de diversificare a rutelor pentru exporturile ucrainene. Mulțumesc României pentru sprijinirea Ucrainei și primirea refugiaților ucraineni”, a transmis Kuleba pe Twitter.

10:00 - Nici astăzi nu vor fi organizate coridoare umanitare pentru evacuarea civililor prinși în zone de conflict din Ucraina, anunță vicepremierul Irina Vereșciuk, din cauza pericolului mult prea mare de pe șosele.

09:57 - Parlamentul Ucrainei a publicat un bilanț actualizat al victimelor făcute de război în rândul copiilor. Până acum au fost înregistrați oficial 208 morți și 386 răniți.

Nu sunt incluse aici și victimele din zonele asediate sau controlate de ruși, cum este orașul Mariupol.

09:52 - Ucraina va intra în UE în 2024, dacă totul merge bine, spune ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko.

„Ne așteptăm să obținem statutul de țară candidată în această vară, iar în 2024 să devenim membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a declarat Sviridenko.

09:27 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, va face, vineri, o vizită la Bucureşti, el urmând să aibă întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

09:01 - Preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă.

08:32 - Primarul orașului Mariupol susține că rușii au subminat de la început evacuarea civililor, au distrus clădirile și autobuzele folosite pentru a-i ajuta pe locuitori să plece din orașul asediat.

08:04 - Soldați ucraineni se antrenează în Marea Britanie cu noile blindate pe care le-au primit, printre care și celebrul Mastiff.

3SCOTS Live firing from Mastifs | British Army

07:29 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat faptul că Rusia a respins propunerea de încetare umanitară a focului în perioada Paștelui ortodox.

”Aceasta arată foarte bine modul în care conducătorii acestui stat tratează de fapt credința creștină, una dintre cele mai fericite și mai importante sărbători. Dar ne păstrăm speranța. Speranță pentru pace, speranță că viața va învinge moartea”, a transmis Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇