Ziua 573. Explozii puternice în Liov. Putin merge în China, Zelenski avertizează state ONU că urmează, Polonia compară Ucraina cu un om care se îneacă (Foto & Video)

Ziua 573. Explozii puternice în Liov. Putin merge în China, Zelenski avertizează state ONU că urmează, Polonia compară Ucraina cu un om care se îneacă (Foto & Video)

Ziua 573 de război a debutat cu puternice atacuri ale rușilor. Oraşul Liov a fost zguduit de explozii la primele ore ale dimineţii și o persoană a murit.

Rușii au lovit și o zonă industrială din oraşul Harkov, situat în nord-estul ţării. Până în prezent nu au fost raportate victime.

Noaptea trecută, sistemele de apărare aeriană au doborât 27 din cele 30 de drone „kamikaze” rusești Shahed lansate în regiunile de sud, centru și vest ale Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că recentele progrese ale ucrainenilor în vestul regiunii Zaporojie și la sud de Bahmut arată că trupele ruse din acele zone au suferit pierderi grele.

Iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Statele Unite, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU şi apoi pentru a se întâlni cu omologul său american Joe Biden, la Washington. Este pentru prima oară de la izbucnirea războiului când Zelenski vine în persoană la ONU.

O premieră va marca și Vladimir Putin, care se pregătește să facă la Beijing prima deplasare de când a fost emis un mandat internațional de arestare pe numele său. Moscova încearcă să întărească relațiile și cu Iranul, de unde ia dronele kamikaze. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, este în vizită la Teheran.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Bombardamente în Harkov - Rusia a lovit o zonă industrială din oraşul Harkov, situat în nord-estul ţării, a declarat primarul oraşului, într-o postare pe Telegram. "Harkov este din nou atacat de rachete ruseşti. Potrivit informaţiilor preliminare, partea centrală a oraşului este atacată", a declarat Ihor Terehov. Oleh Siniehubov, şeful administraţiei militare din regiune, a raportat, de asemenea, explozii în oraş, precizând că până în prezent nu au fost raportate victime. Potrivit lui, cartierul Holodnohirsky din oraş a fost vizat.
  • Atac și în Liov - Oraşul Liov, situat în vestul Ucrainei, a fost zguduit de explozii la primele ore ale zilei de marţi, iar oficialii locali au declarat că sistemele de apărare aeriană au fost angajate în respingerea unui atac aerian rusesc. Atât primarul oraşului Liov, Andrii Sadovi, cât şi guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, au îndemnat populaţia să rămână în adăposturi, deoarece se aşteaptă mai multe atacuri. Un muncitor a fost ucis, iar peste 300 de tone de bunuri și vehicule umanitare au fost distruse. ”Tocmai am vorbit cu directorul Caritas. Tocmai primiseră ajutor umanitar - haine groase, încălţăminte, generatoare de trimis din Liov în alte părţi ale Ucrainei. Acum totul arde. Ard multă hrană şi produse de industrie uşoară”, a anunţat Andrii Sadovîi.
  • 27 de drone doborâte - Sistemele de apărare aeriană au doborât noaptea trecută 27 din cele 30 de drone „kamikaze” rusești Shahed lansate în regiunile de sud, centru și vest ale Ucrainei, au anunțat Forțele Aeriene.
  • Pierderi grele ale rușilor - Recentele progrese ale ucrainenilor în vestul regiunii Zaporojie și la sud de Bahmut arată că trupele ruse din acele zone au suferit pierderi grele, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic.
  • Racheta rătăcită - Dovezile sugerează că explozia cu victime produsă într-o piaţă aglomerată din oraşul Kostiantinivka, în estul Ucrainei, în ziua de 6 septembrie, a fost cauzată de o rachetă rătăcită lansată de forţele ucrainene. Ucraina a spus la vremea respectivă că explozia, care a ucis cel puţin 16 persoane, fusese provocată de o rachetă rusească. Detalii AICI.
  • Kievul neagă scenariul - Autorităţile ucrainene au respins marţi afirmaţiile cotidianului american The New York Times, potrivit cărora un atac care a provocat moartea a 17 persoane, la începutul lunii septembrie, în Kostiantinivka, oraş din estul ţării, ar fi fost un „accident tragic" cauzat de devierea unei rachete ucrainene, şi nu rezultatul unui bombardament rusesc: „Potrivit anchetei, inamicul (rus) a lovit un centru civil cu ajutorul unui sistem S-300. Ipoteza unei rachete ruseşti este confirmată de fragmente de rachetă găsite la locul tragediei”.
  • Tancuri Abrams - Tancuri americane de tip M1 Abrams urmează să fie trimise în Ucraina ”în curând”, a anunțat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Ucrainenii aşteaptă aceste tancuri de luni de zile, pentru a străpunge liniile ruse. Statele Unite au început formarea militarilor în operarea tancurilor.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Zelenski a ajuns în SUA - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Statele Unite pentru a participa la Adunarea Generală a ONU şi apoi pentru a se întâlni cu omologul său american Joe Biden, la Washington. "Olena Zelenska şi cu mine am ajuns în Statele Unite", a anunţat preşedintele ucrainean pe X (ex-Twitter), referindu-se la soţia sa. Într-o primă acţiune după ce a ajuns la New York, Zelenski s-a întâlnit cu soldaţi ucraineni răniţi care sunt trataţi la un spital de acolo. Este pentru prima oară de la izbucnirea războiului când Zelenski vine în persoană la ONU.
  • Zelenski avertizează țări ONU - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a implorat marţi pe liderii mondiali reuniţi la Adunarea Generală a ONU să rămână uniţi împotriva Rusiei şi a declarat că Moscova trebuie să fie înfrântă pentru ca lumea să se poată întoarce la rezolvarea provocărilor globale urgente: „Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să mai atace vreo naţiune. (…) Când ura este transformată în armă împotriva unei naţiuni, nu se opreşte niciodată acolo. În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război. Părţi din Moldova şi Georgia rămân ocupate. Rusia a transformat Siria în ruine. Rusia aproape că a înghiţit Belarusul. În mod evident, ameninţă Kazahstanul şi statele baltice. Multe locuri din sala Adunării Generale pot deveni goale dacă Rusia reuşeşte cu trădarea şi agresiunea sa".
  • Metafore sarcastice de la Varșovia - Preşedintele polonez Andrzej Duda a transmis Ucrainei să facă bine să își amintească de ajutorul primit de la Varșovia în război, pe fondul unei dispute tot mai acute între cele două ţări în legătură cu importurile agricole: „Ar fi bine ca Ucraina să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea noastră şi să îşi amintească de faptul că suntem şi noi o ţară de tranzit către Ucraina. Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina şi care ar dori să vândă cereale cât mai repede posibil la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva acestui lucru. Aş compara-o cu ceva asemănător cu o persoană care se îneacă… O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri. Îl poate îneca pur şi simplu pe cel care îl salvează”.
  • Putin merge în China - Preşedintele Vladimir Putin se va întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru discuţii la Beijing, în octombrie, aceasta fiind prima deplasare a liderului de la Kremlin în străinătate de când a fost emis un mandat de arestare împotriva lui în legătură cu deportarea copiilor din Ucraina. Anunțul a fost făcut de Nikolai Patruşev, un aliat apropiat al lui Putin şi secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.
  • Şoigu strânge relaţiile cu Iranul - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, va vizita marţi Teheranul, a anunţat agenţia de presă semi-oficială iraniană Tasnim, adăugând că acesta se va întâlni cu oficiali iranieni de rang înalt. De la impunerea sancţiunilor occidentale asupra Rusiei, Teheranul şi Moscova şi-au aprofundat legăturile bilaterale, în special în domeniul militar.
  • Ambasador acuzat de discriminare - Diplomaţia rusă l-a convocat pe ambasadorul Franţei la Moscova Pierre Lévy, pentru a denunţa discriminarea jurnaliştilor ruşi şi a acuzat Parisul de bruscarea unor corespondenţi ruşi la summit-ul G20 din India. Ambasadorul Pierre Lévy a fost convocat din cauza unor ”acţiuni discriminatorii şi evident rusofobe ale unor reprezentanţi ai autorităţilor franceze împotriva unor corespondenţi ai RIA Novosti şi redactorului-şef al Russia-News la summit-ul G20 de la New Delhi”, a anunţat într-un comunicat MAE rus. Jurnaliştilor li s-a refuzat "în mod brutal" accesul la o conferinţă de presă a preşedintelui francez Emmanuel Macron.
  • Nava care sfidează blocada - Nava Resilient Africa a părăsit marţi portul Ciornomorsk din regiunea ucraineană Odesa încărcată cu 3.000 de tone de grâu, devenind astfel prima navă civilă care sfidează blocada militară impusă de Rusia în Marea Neagră la 20 iulie. "Nava Resilient Africa cu 3.000 de tone de grâu a părăsit portul Ciornomorsk şi se îndreaptă spre Bosfor", a indicat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe contul său de pe reţeaua de socializare X (fostul Twitter).
  • Cereale distruse - Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, susţine că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene şi a infrastructurii acestora au distrus o cantitate de cereale suficientă pentru a hrăni 10,5 milioane de oameni timp de un an.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇