Explozia care a ucis 16 oameni într-o piață din Ucraina ar fi fost provocată de o rachetă rătăcită a Kievului

Explozia care a ucis 16 oameni într-o piață din Ucraina ar fi fost provocată de o rachetă rătăcită a Kievului

Dovezile sugerează că explozia cu victime produsă într-o piaţă aglomerată din oraşul Kostiantinivka, în estul Ucrainei, în ziua de 6 septembrie, a fost cauzată de o rachetă rătăcită lansată chiar de forţele ucrainene.

Ucraina a spus la vremea respectivă că explozia, care a ucis cel puţin 16 persoane, fusese provocată de o rachetă rusească, scrie New York Times în ediţia de marţi.

”Dovezile strânse şi analizate de New York Times, inclusiv fragmente de rachetă, imagini din satelit, relatări ale martorilor şi postări pe reţelele sociale, sugerează cu putere că lovitura catastrofală a fost rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene rătăcite, trasă de un sistem de lansare BUK”, a relatat publicaţia americană, citată de Reuters.

ADVERTISING

NYT s-a consultat cu experţi în domeniul apărării aeriene, care spun că rachete precum cea care a lovit Kostiantinivka pot devia de la traseu din diferite motive, precum o defecţiune electronică sau o aripă de ghidare care se strică sau se rupe în timpul lansării.

Conform NYT, filmările cu camere de supraveghere au arătat racheta zburând spre Kostiantinivka din direcţia teritoriului controlat de Ucraina, nu din spatele liniilor ruse.

New York Times mai citează dovezi conform cărora, cu câteva minute înainte de lovitură, armata ucraineană lansase din oraşul Drujkivka, la 16 km nord-vest de Kostiantinivka, două rachete sol-aer spre linia frontului trupelor ruse.

ADVERTISING

Publicaţia citează doi martori care spun că au văzut rachetele fiind trase din Drujkivka în direcţia liniei ruse a frontului în jurul momentului loviturii. Unul din martori spune că rachetele s-au îndreptat în direcţia Kostiantinivka.

Măsurătorile găurilor cauzate de explozie şi fragmentele găsite la faţa locului sunt concordante cu racheta 9M38, care este lansată de un vehicul antiaerian mobil BUK.

Sistemul BUK este folosit atât de Ucraina, cât şi de Rusia. Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile din articolul NYT şi că un consilier prezidenţial ucrainean nu a răspuns deocamdată solicitării sale de a comenta.

ADVERTISING

La rândul său, New York Times citează un purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene care spune că serviciul de securitate al ţării investighează incidentul, dar că legile în vigoare nu îi permit să comenteze suplimentar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇