A reușit Ucraina să spargă dinții dragonului? Soarta frontului e pe muchie de cuțit

A reușit Ucraina să spargă dinții dragonului? Soarta frontului e pe muchie de cuțit

Generalii ucraineni spun că au străpuns prima linie defensivă a Rusiei în zona de sud a frontului.

Ucraina a început contraofensiva la începutul lunii iunie, pentru a respinge forțele ruse din teritoriile pe care le-au ocupat. Kievul a atacat în trei puncte de pe linia frontului cu o lungime 965 de kilometri.

Zona din sud-estul orașului Zaporojie este de departe cea mai importantă din punct de vedere strategic. Dacă ucrainenii răzbesc aici înspre Marea Azov, ar putea reteza liniile de aprovizionare care leagă orașul Rostov-pe-Don din Rusia cu Crimeea.

Până acum nu s-au înregistrat progrese pe acest front, în afara zonei de lângă satele Robotîne și Verbove din regiunea Zaporojie. Dacă ucrainenii vor izbuti să taie principala linie de alimentare, atunci Rusiei îi va fi imposibil să păstreze uriașa garnizoană pe care o deține în Crimeea pe care a anexat-o în 2014.

ADVERTISING

În pofida obstacolelor semnificative, există indicii confirmate că trupele ucrainene depășesc structurile defensive ale Rusiei de pe frontul sudic.

BBC a verificat nouă înregistrări video de pe front, făcute în apropiere de Verbove, și a evaluat cât de mult au avansat forțele ucrainene și ce perspective există pentru noi progrese.

Patru din înregistrările video menționate arată cum forțele ucrainene străpung apărarea rusă la nord de Verbove. Totuși, imaginile arată niște incursiuni, nu faptul că Ucraina preia controlul asupra zonei.

Până acum, doar infanteria a trecut de linia defensivă și nu se văd vehicule blindate care să exploateze spărtura în front și să preia controlul.

Ce-i împiedică pe ucraineni să avanseze

Rușii au prevăzut demult aceste contraatacuri și au lucrat luni la rând la construirea unor straturi defensive formidabile. Vizibile și din spațiu, acestea constau în obstacole, tranșee, buncăre și terenuri minate, toate acoperite de artilerie. Iar așa-numiții "dinți de dragon", niște formațiuni din beton, sunt elemente eficiente de apărare împotriva tancurilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Terenurile minate vaste au încetinit mult înaintarea ucrainenilor. Sunt atât de înțesate cu mine, încât în unele zone s-au găsit până la cinci mine plantate pe metru pătrat.

Primele tentative de a trece prin aceste câmpuri minate s-au încheiat cu un eșec în luna iunie. Multe blindate occidentale furnizate de Occident au rămas acolo fumegând, iar infanteria ucraineană a înregistrat pierderi grele.

Ucrainenii au fost nevoiți să ia la pas aceste zone pentru a le demina, de multe ori noaptea, câteodată chiar în bătaia focului inamic.

Tancurile ucrainene și vehiculele blindate ale Kievului sunt vulnerabile la minele, dronele și rachetele antitanc rusești, iar un tanc britanic Challenger 2 a fost scos din luptă lângă Robotîne. Acestea pot înainta doar după crearea unei spărturi largi prin terenul minat și când artileria rusă a fost neutralizată.

Ce urmează pe frontul contraofensivei

"Problema pe care o au ucrainenii acum e să obțină o deschidere suficient de mare cât să treacă mai mulți soldați prin ea", a explicat dr. Marina Miron, de la Departamentul pentru Studiul Războiului din cadrul King's College London.

ADVERTISING

Între timp, Rusia și-a mutat întăririle, iar luptele pe front sunt dinamice, situația este fluidă, iar Rusia încă poate recuceri pozițiile pierdute.

"Forțele ucrainene continuă să întâmpine rezistență din partea trupelor ruse pe câmpul de luptă", a spus Kateryna Stepanenko, analist specializat în Rusia la organizația londoneză RUSI. "Pe lângă focul de artilerie, loviturile dronelor și structurile defensive ale Rusiei, forțele ruse folosesc intensiv măsurile de război electronic pentru a împiedica semnalele ucrainenilor și folosirea dronelor", a adăugat ea.

Ucrainenii au avansat cu greu puțin peste 10% spre coastă, dar în realitate situația este mai nuanțată, subliniază BBC.

Forțele ruse sunt epuizate și posibil demoralizate după ce au suportat trei luni de atacuri intense, inclusiv lovituri aeriene de la mare distanță care țintesc acum liniile de aprovizionare.

Dacă ucrainenii pot trece prin liniile defensive rămase și ajung lângă orașul Tomak, atunci calea ferată și șoseaua care leagă Rusia cu Crimeea ar intra în bătaia artileriei Kievului. Dacă ucrainenii pot să facă asta, atunci contraofensiva va fi considerată un succes.

Poate că nu va fi sfârșitul războiului, care s-ar putea prelungi până în 2024 și poate și mai încolo, dar ar submina serios efortul de război al Moscovei și ar pune Ucraina într-o poziție puternică la începerea unor eventuale discuții pentru pace.

Însă ceasul ticăie, Kievul o știe bine: în câteva săptămâni va începe sezonul ploios, iar apa și noroiul vor zădărnici orice mișcare.

În plus, pe celălalt mal al Atlanticului, o victorie a republicanilor în alegerile prezidențiale americane ar putea limita drastic ajutorul oferit de Washington Ucrainei.

Putin știe că trebuie să reziste cu orice preț până atunci. Iar ucrainenii știu că această contraofensivă trebuie să izbândească.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇