Ziua 497: Explozie într-un tribunal din Kiev, fără bombe la Zaporojie. Xi l-a avertizat pe Putin să nu devină nuclear. Propunere pentru primirea Ucrainei în NATO

Ziua 497: Explozie într-un tribunal din Kiev, fără bombe la Zaporojie. Xi l-a avertizat pe Putin să nu devină nuclear. Propunere pentru primirea Ucrainei în NATO

În ziua 497 de război ochii se îndreaptă cu teamă către centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, unde Ucraina spune că ruşii au plasat dispozitive explozive pe 4 din cele 6 reactoare.

La rândul ei, Moscova acuză că Kievul plănuieşte un atac cu „bombă murdară” asupra centralei. Însă experții AIEA nu au găsit dovezi pentru niciuna dintre acuzații, dar au cerut rușilor acces suplimentar în centrală.

Cât despre contraofensivă, specialiştii americani de la Institutul pentru Studiu Războiului cred că actualul ritm nu indică un impas sau incapacitatea de a recuceri un teritoriu mare, deşi se înaintează km cu km.

Oleksîi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, susţine că ultimele zile pe front "au fost deosebit de fructuoase”, fără a oferi detalii de pe câmpul de luptă.

Asta în timp ce şeful forțelor armate din Marea Britanie a declarat oficial că Rusia și-a pierdut jumătate din capacitatea de luptă în Ucraina.

Peste noapte, ucrainenii spun că au distrus o "formaţie de terorişti ruşi" în oraşul Makiivka din Doneţk, unde a fost înregistrată o explozie puternică, soldată cu victime.

ADVERTISING

Președintele chinez Xi Jinping l-ar fi avertizat personal pe Vladimir Putin împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina.

Avem şi o moarte suspectă în Belarus. Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor a murit subit, la doar 46 de ani.

Cât de mare e pericolul de la Zaporojie

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Rusia că ar fi plasat dispozitive explozive pe acoperișurile centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa şi care este ocupată de trupele invadatoare încă de la începutul războiului.
  • Afirmațiile lui Zelenski vin după ce Rusia a susţinut că Ucraina plănuieşte un atac cu "bombă murdară" asupra centralei. Detalii AICI.
  • ISW evaluează că Rusia pregătește informațional “un posibil atac sub steag fals", însă "este puțin probabil să genereze un incident radiologic la Zaporijie. (…) Reactoarele au fost construite pentru a rezista la daune considerabile. (…) ISW a evaluat anterior că există posibilitatea unei provocări tangibile la uzină ca parte dintr-o operațiune de informare mai largă a Rusiei menită să acuze Ucraina de iresponsabilitate în cadrul centralei nucleare înainte de summit-ul NATO”.
  • AIEA n-a găsit mine - Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat miercuri seara că nu există indicii care să arate prezenţa unor mine sau explozivi la Centrala Nucleară Zaporojie, dar directorul Rafael Grossi a solicitat rușilor acces suplimentar în instalație: „Experţi AIEA prezenţi la Centrala Nucleară Zaporojie au inspectat în ultimele zile şi săptămâni părţi ale instalaţiei, inclusiv unele secţiuni ale perimetrului bazinului mare de răcire, şi au efectuat vizite regulate în instalaţie, fără să observe până în prezent vreun indiciu vizibil al unor mine sau explozivi”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Situaţia pe front

  • Alertă aeriană - Ziua a început cu alerte aeriene în majoritatea regiunilor din sudul şi estul Ucrainei. Forțele aeriene ucrainene au avertizat asupra pericolului lansării de rachete de croazieră Kalibr.
  • Ofensiva nu e în impas - Specialiştii think-tank-ului american ISW transmit în cea mai recentă evaluarea a situaţiei că ritmul contraofensivei Ucrainei nu indică un impas sau incapacitatea de a recuceri un teritoriu mare, în ciuda faptului că se dau bătălii crunte pentru fiecare kilometru eliberat de invadatori.
  • Ba este chiar deosebit de fructuoasă - Contraofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse a fost „deosebit de fructuoasă” în ultimele zile, susţine Oleksîi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a raportat câștiguri în jurul orașului distrus Bahmut, în ciuda rezistenței acerbe a Rusiei. „În această etapă a ostilităților, Forțele de Apărare ale Ucrainei îndeplinesc sarcina numărul unu: distrugerea maximă a forței de muncă, echipamente, depozite de combustibil, vehicule militare, posturi de comandă, artilerie și forțe de apărare aeriană ale armatei ruse”, a spus Danilov, fără a oferi detalii de pe câmpul de luptă.
  • Avansul Ucrainei în km - Valeri Şerşen, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar sudic, a declarat că trupele ucrainene au avansat cu până la 2 km în direcția Berdiansk din sudul Ucrainei, în ciuda rezistenței acerbe a Rusiei.
  • Explozie la Makiivka - Armata ucraineană a declarat că a distrus o „formațiune” rusă în oraşul Makiivka, controlat de trupele de ocupaţie, din regiunea Donețk, unde oficialii instalați de Moscova au declarat că un civil a fost ucis și zeci de oameni răniți în atacurile Kievului. „O altă formațiune de teroriști ruși în Makiivka ocupată temporar a încetat să mai existe”, au declarat forțele armate ale Ucrainei, într-un comunicat. Un videoclip care însoțește postarea a arătat o explozie uriașă luminând cerul nopții. Ar fi vorba despre un depozit de muniţii.
  • Există victime la Makiivka - O persoană a fost ucisă și alte 41 au fost rănite, inclusiv doi copii, în urma incendiilor din orașul Makiivka, a declarat Vladislav Kliucharov, șeful administrației orașului numit de Rusia.
  • Regiune bombardată de 268 de ori într-o singură zi - Rusia a bombardat regiunea Sumî de 268 de ori într-o singură zi. Forțele ruse au luat la ţintă 10 comunități, provocând 268 de explozii de-a lungul graniței, potrivit unei actualizări pe Facebook de la Administrația Militară a Regiunii Sumî.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Regiunile Kursk și Belgorod din Rusia au fost atacate de forțele ucrainene de peste graniță la primele ore ale zilei de miercuri, au declarat guvernatorii regiunilor, adăugând că nu au fost raportate victime. „Orașul Valuiki este sub focul forțelor armate ale Ucrainei”, a scris guvernatorul Belgorodului Viacheslav Gladkov pe Telegram. La rândul său, Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, la nord de Belgorod și tot la granița cu Ucraina, a declarat că o școală și o casă au fost avariate în satul Toitkino, din nou fără a preciza forma atacului.
  • Rusia intenționează să trimită mai mulți luptători și deţinuți ceceni pe front pentru a evita mobilizarea totală, scrie Bloomberg, citând surse din serviciile de informații europene.
  • Rusia şi-a pierdut jumătate din forţă - Şeful forțelor armate din Marea Britanie susţine că Rusia și-a pierdut jumătate din capacitatea de luptă în Ucraina. În timpul unei audieri în Parlamentul de la Londra, amiralul Tony Radakin a declarat că Rusia „a pierdut aproape jumătate din eficiența de luptă a armatei sale”. Dincolo de pierderile umane foarte mari, Rusia mai poate produce maximum un milion de obuze pe an, dar a utilizat 10 milioane, a pierdut 2.500 de tancuri, dar nu poate produce mai mult de 200 pe an etc.
  • Hackerii la atac - Site-ul web și aplicația mobilă a rețelei de căi ferate din Rusia au fost supuse „un atac masiv al hackerilor”, transmite TASS.

Alte informaţii relevante

  • Ucraina parțial în NATO? - Summitul NATO va fi determinant pentru securitatea Europei, afirmă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care pledează insistent pentru admiterea ţării sale în Alianţa Nord-Atlantică, iar, pe fondul disensiunilor, un oficial parlamentar german propune integrarea unor regiuni ucrainene.
  • Explozie într-un tribunal din Kiev - O explozie a avut loc, miercuri după-amiază, în sediul Tribunalului districtual Şevcenkiv din Kiev. Individul care s-a autodetonat a murit pe loc, fără a provoca alte victime.
  • Focare de holeră - Statul Major de la Kiev anunţă posibile focare de holeră în orașele ocupate din regiunea Herson. Un număr crescut de infecții intestinale a fost observat în Skadovsk și Henicesk. Autoritățile de ocupație instalate de Rusia nu recunosc problema, încercând să ascundă înrăutățirea situației sanitare din regiune, se arată în raportul Statului Major, care a remarcat însă că ocupanții și familiile lor primesc în secret vaccinări împotriva holerei.
  • Moarte subită - Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor din Belarus, Alexei Avramenko, a murit subit pe 4 iulie, informează agenția de știri de stat Belta, care nu a dezvăluit şi cauza morții. Avea doar 46 de ani.
  • Avertismentul lui Xi - Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat personal pe Vladimir Putin împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina, scrie Financial Times, citând oficiali occidentali și chinezi. Xi a transmis mesajul în timpul vizitei sale din martie de la Moscova. De atunci, oficialii chinezi își asumă meritul în conversaţii private pentru că l-au descurajat pe Putin să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇