Putin pare mai slab ca oricând, dar inamicii ar trebui să se aștepte la răzbunare: "Prigojin să aibă grijă la chiloți!"

Putin pare mai slab ca oricând, dar inamicii ar trebui să se aștepte la răzbunare: "Prigojin să aibă grijă la chiloți!"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Revolta Wagner a afectat statutul președintelui rus, dar observatori apropiați ai Kremlinului cred că Vladimir Putin temporizează şi așteaptă doar momentul potrivit pentru răzbunare: „Prigojin să aibă grijă la chiloți!”

La patru zile după ce s-a confruntat cu cea mai serioasă provocare din ultimii 23 de ani de conducere a Rusiei, Putin a chemat cei mai importanți oameni din mass-media pentru un briefing la Kremlin. Panica din weekendul trecut, când trupele renegatului Evgheni Prigojin păreau că vor mărșălui nestingherite până la Moscova, era încă proaspătă în mintea oamenilor.

Putin, care a dispărut din vizorul public timp de aproape două zile, când criza a ajuns la un punct culminant, a avut ulterior întâlniri cu diverși actori cheie, inclusiv editorii instituțiilor de presă loiale, pentru a proiecta o imagine a controlului, arată o analiză The Guardian.

„Mesajul principal a fost că se ocupă de situație”, a declarat Konstantin Remciukov, redactor-șef la Nezavisimaya Gazeta, un ziar cu legături la Kremlin, care a fost prezent la întâlnire. „Începe să investigheze și va pune fiecare întrebare, va afla totul și va trage concluziile necesare.”

ADVERTISING

Cu toate acestea, pe măsură ce șocul dramei din weekendul trecut începe să dispară, iar cei din elita politică apucă să digere importanța evenimentelor, despre care Putin însuși a afirmat că au fost aproape de „război civil”, există multe întrebări fără răspuns.

  • De ce i-a permis Putin lui Prigojin să devină suficient de puternic pentru a lansa o revoltă atât de serioasă?
  • De ce a fost Putin atât de absent și de distant în momentele critice ale tulburărilor?
  • Dacă este atât de ușor să lansezi un atac armat asupra centrului puterii, ce îi împiedică pe alții să facă acest lucru în viitor?

Iată opinia unui diplomat occidental cu experienţă la Moscova:

„Atmosfera este chiar mai suprarealistă decât de obicei. Pe de o parte, viața continuă și toată lumea pretinde că nimic nu este în neregulă; pe de altă parte, toată lumea realizează că ceva s-ar putea să se fi stricat definitiv.”

Linia Kremlinului, transmisă de canalele de televiziune de stat și subliniată de Putin în mai multe apariții publice, este că societatea în general s-a unit pentru a se asigura că revolta e învinsă. „Mesajul acum este că chiar și un Putin slab este mai bun decât războiul civil”, spune Alexandra Prokopenko, un fost consilier al băncii centrale ruse, care acum este expert la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

ADVERTISING

Jurnalistul Remciukov susţine că a vorbit cu zeci de personalități politice și oameni de afaceri de top în ultimele zile și elitele s-au strâns, într-adevăr, în jurul lui Putin. „Acești oameni s-au speriat serios”, a spus el.

„Au văzut ochii furioşi ai lui Prigojin, au auzit cum înjură, limbajul aspru pe care îl folosește. Oamenii cu nemulțumiri politice, cei supărați pentru criza din economie, parcă toți au apăsat tasta Delete și toți oamenii pe care i-am văzut în această săptămână spun doar un lucru: Suntem împreună, pentru a merge înainte."

Deși este adevărat că aproape nimeni din elitele Moscovei nu ar fi salutat o preluare a puterii de către Evgheni Prigojin, totuşi, nu toată lumea ar fi acord cu interpretarea pozitivă prezentată de jurnalistul proKremlin.

Mulți oameni erau alarmați că Vladimir Putin a permis situației să ajungă într-un astfel de punct și confuzi când preşedintele a dispărut în timp ce se desfășurau evenimentele.

Criza a fost momentul care a arătat „hainele noi ale împăratului” pentru membrii elitei, sistemul s-a dovedit a fi mult mai fragil decât credeau oamenii.

ADVERTISING

„Mulți oameni apropiați de Kremlin și din Kremlin erau siguri că Prigojin este sub control și că există oameni care îl gestionează”, a spus Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de analiză politică R.Politik. „Acum, descoperă că totul a fost o mizerie totală. Înseamnă că încep să-şi pună întrebări despre ce este sub control în această țară și ce nu”, a adăugat ea.

Meme populare au făcut comparații nefavorabile între Putin și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a rămas la Kiev și a făcut un apel video puternic, atunci când a fost atacat de armata rusă în februarie 2022. Putin a fost distant în timpul crizei, existând zvonuri cum că ar fi fugit la Sankt Petersburg.

„Aproape două zile întregi a tăcut, apoi iese și vorbește o mulțime de prostii și banalități. Am avut zeci de oameni care mă sunau și mă întrebau „Ce naiba a fost asta?” Oamenii sunt dezamăgiți, poate chiar traumatizați”, a declarat pentru The Guardian o sursă politică bine conectată de la Moscova.

„Deocamdată, cred că criza a fost evitată... dar, desigur, reputația lui Putin este deteriorată, nu poate fi vorba de asta. Acum au intrat în modul de control complet al daunelor”, a spus un oficial înalt în exercițiu.

La o altă întâlnire pe care Putin a avut-o marți, de data aceasta cu înalți oficiali ai securității, inclusiv cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, principala țintă a furiei lui Prigojin, filmările televizate ale discuției de deschidere nu au contribuit prea mult la alungarea sentimentului de nesiguranţă.

„Uitați-vă la expresiile de pe fețele oamenilor: ei stau acolo arătând ca și cum toate rudele lor apropiate tocmai ar fi murit în același timp”, adaugă sursa din mediul politic de la Moscova.

Cu toate acestea, sursa respectivă nu se așteaptă ca revolta lui Prigojin să îi determine pe alții din cercul interior al lui Putin să aibă gânduri similare.

Unul dintre cele mai mari mistere ale săptămânii este cum se face că Prigojin este încă în viață. Președintele rus a făcut adesea declarații dure cu privire la modul groaznic în care vor sfârşi cei pe care îî consideră trădători. Cu toate acestea, se pare că lui Prigojin i s-a permis să se mute, împreună cu unii dintre luptătorii săi Wagner, în Belarus, în timp ce FSB a renunțat la dosarul împotriva lui.

O teorie care circulă pe culoarele Ministerului Apărării este că Prigojin, care a petrecut ani de zile deservind chiar vârful elitei ruse, a adunat suficient material compromiţător pentru a fi folosit ca poliță de asigurare (şantaj).

„Mulți din minister cred că Prigojin are kompromat (material compromițător - n.red.) despre toată lumea”, a spus un fost oficial înalt al Ministerului Apărării. „Acest lucru ar face improbabilă lichidarea lui, iar păstrarea secretă a kompromat-ului e modul cum reuşeşte să rămână în viață. Altfel, nu știu cum ar mai fi în viață. Nu prea are sens.”

Alții îl văd pe Putin acceptând să-l lase pe Prigojin să plece în Belarus ca un semn de slăbiciune temporară din partea președintelui rus, dar se așteaptă ca acesta să acționeze mai târziu.

„Presupun că în jumătate de an sau într-un an, noviciokul îl va ajunge din urmă pe Prigojin”, a spus sursa din elita politică, referindu-se la agentul toxic produs în Rusia şi care a fost folosit în cazul Skripal.

„Nu cred că va fi iertat cu ușurință, poate nu imediat, dar peste un timp, în cele mai bune tradiții, noviciok-ul va veni să-l viziteze. Probabil că ar trebui să aibă grijă la chiloți”, a adăugat sursa, făcând referire la otrăvirea în 2020 a liderului Opoziției, Alexei Navalnîi. Se pare că o echipă FSB i-ar fi uns acestuia lenjeria intimă cu agentul toxic.

O altă întrebare este ce se va întâmpla cu cei despre care se crede că l-au susținut pe Prigojin sau care au încercat să rămână neutri în timpul revoltei.

Au circulat zvonuri despre locul unde se află Serghei Surovikin, un general cheie al armatei care a fost principalul aliat al lui Prigojin în Ministerul Apărării. New York Times a citat rapoarte de informații americane care sugerează că Surovikin ar fi fost reținut. Poate fi doar o interogare de rutină, mai degrabă decât o arestare, dar există sentimentul că ar fi început epurările în Armată.

„Credem că președintele va căuta să-i pedepsească pe cei pe care îi consideră că nu sunt suficient de loiali. Ne așteptăm la epurări. S-ar putea să nu vină imediat, dar vor veni”, a spus diplomatul occidental.

După întâlnirea la care a participat, jurnalistul Remciukov a tras concluzia că prioritatea lui Putin acum este să încerce să afle cine altcineva l-ar fi susținut pe Prigojin, fie deschis, fie tacit:

„Am înțeles că este serios implicat în încercarea de a afla ce s-a întâmplat, cum şi dacă Prigojin acționa singur, ai cui bani erau folosiți și așa mai departe.”

Cum va acționa Putin atunci când va primi aceste informații este mai greu de prezis. Cei din elita Moscovei pictează imaginea unui lider care este din ce în ce mai izolat și mai haotic. „Pentru a înțelege ce urmează, probabil ar trebui să întrebați psihologii, nu politologii”, a spus informatorul de la Moscova pentru sursa citată.

„Este clar că avem de-a face cu cineva care nu ia decizii raționale în acest moment.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇