Cum au trăit elitele Rusiei revolta Wagner: Unii au fugit, alții au înarmat civili și alții au propus „tratament cu Noviciok” pentru Prigojin sau un glonț pentru Șoigu

Cum au trăit elitele Rusiei revolta Wagner: Unii au fugit, alții au înarmat civili și alții au propus „tratament cu Noviciok” pentru Prigojin sau un glonț pentru Șoigu

Propaganda rusă a susținut în timpul rebeliunii organizate de Prigojin că societatea este puternică și unită. Insurecția mercenarilor Wagner a scos, însă, la iveală fracturile adânci din sistem.

În timp ce rușii de rând luau cu asalt magazinele și benzinăriile pentru a-și face provizii de alimente și combustibil, regimul era paralizat de panică, haos și nedumerire.

"Înțelegi ce se întâmplă?". "Habar n-am" - acest schimb de mesaje între oficialii ruși și șefii administrației a predominat vineri seară, când Evgheni Prigojin a anunțat că se îndreaptă spre Rostov. În acel moment, nimeni nu a înțeles pe deplin cât de gravă era situația. Dar sâmbătă dimineață, un grup de mercenari Wagner a preluat rapid sub control centrul de comandă al armatei din Rostov pe Don, iar altul a pornit spre Moscova. Putin a înregistrat un mesaj video de urgență, în care a acuzat Grupul Wagner de revoltă militară și de trădare. FSB-ul și Ministerul rus al Apărării le-au cerut mercenarilor să depună armele, iar capitala și regiunea Moscova au intrat în regim de alertă antiteroristă.

Sâmbătă, până la amiază, la nivelul posturilor înalte și de nivel mediu din aparatul de stat al Rusiei a domnit confuzia - nimeni nu știa ce se întâmplă și nu înțelegea cum e posibil așa ceva, scrie The Moscow Times, citând multiple surse din cercul apropiat al lui Putin, din Kremlin, guvern și companiile de stat.

ADVERTISING

"Toți au luat-o razna și caută pe net să afle ceva. Nu primim nicio informație internă. Nimeni nu înțelege ce se întâmplă și ce trebuie făcut", a spus un oficial federal.

Unii membri ai guvernului și directori de companii de stat și familiile lor au început încă de vineri seară să cumpere bilete de avion pentru a pleca din Moscova, a spus un oligarh rus. "Toți căutau cu înfrigurare bilete, chiar și spre Sankt Petersburg", a povestit acesta, adăugând că ieșirea rapidă din țară era o opțiune complicată din cauza sancțiunilor occidentale impuse Rusiei și a epuizării zborurilor disponibile.

Trei zile mai târziu, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, confirma de facto că au existat oficiali care au plecat din țară.

Două surse federale au spus că ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, temându-se, se pare, că va fi acuzat de lipsă de loialitate, a dat dispoziție sâmbătă ca toți angajații să se întoarcă de urgență din concediu și din călătoriile în interes de serviciu și luni să fie pregătiți să se prezinte la serviciu.

Publicația independentă Vajnie Istorii a relatat, citând datele de pe un site de urmărire a zborurilor, că avioanele private ale oligarhilor Arkadi Rotenberg și Vladimir Potanin, precum și cel al ministrului Industriei, Denis Manturov, au părăsit Rusia sâmbătă. Iar avionul fiului lui Iuri Kovalciuk, un prieten apropiat al lui Putin, a zburat de la Moscova la St. Petersburg. O cunoștință a lui Manturov a confirmat că ministrul s-a îndreptat către Turcia, spunând că acesta "a planificat acest weekend de mult timp".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Arme pentru patrule civile și mesaje de sprijin

În timp ce unii părăseau țara sau Moscova, alții se înarmau - nu se știe dacă din patriotism ori de teamă că armata nu vor rezista în fața rebelilor. Conducerea unei companii de stat le-a dat arme angajaților.

"Biroul nostru este o unitate securizată din centrul Moscovei. După discursul lui Putin, am fost chemați la o ședință, iar cei cu experiență de luptă sau care au făcut armata au fost rugați să patruleze pe străzi și pe aleile din jurul sediului. Cei care au acceptat au primit arme. Serviciile de securitate au organizat tot, dar ei n-au fost singurii care au patrulat", a spus unul dintre directorii unei companii de stat pentru publicația citată. Potrivit managerului, șeful companiei le-a spus angajaților: "Îi vom elimina pe teroriști până la ultimul glonț."

Panica nu a cuprins, însă, toate birourile agențiilor federale și companiile de stat, scrie ziarul citat. Când Prigojin a pornit spre Moscova, mulți oficiali ai unor instituții părăsiseră Moscova de vineri și nu era nevoie de ei. O sursă a spus că un angajat al administrației prezidențiale se afla la casa de la țară unde se ocupa cu grădinăritul în timpul rebeliunii, iar un coleg al acestuia se plimba cu copilul.

ADVERTISING

Cea mai mare parte a oficialilor civili și a funcționarilor din blocul politic de la Kremlin a avut, însă, mult de muncă în acea zi. La ora 10:00, după mesajul lui Putin, guvernatorii, deputații și senatorii au început să primească telefoane de la Staraia Ploșciad (sediul din Piața Roșie al administrației prezidențiale) prin care li se cerea să-și declare public sprijinul pentru Putin. Pentru Kremlin era foarte important în acele ore să creeze iluzia că societatea este strâns unită în jurul președintelui și că poporul e de partea autorităților nu a rebelilor.

"Am înregistrat un mesaj video în care ne exprimam sprijinul pentru președinte chiar înainte să ne caute ei - în primul și în primul rând doream să liniștim lumea", a povestit o sursă din conducerea unei regiuni ruse. Aceasta a spus că nu s-au primit alte instrucțiuni de la Kremlin, iar autoritățile locale au stabilit să păstreze legătura cu reprezentantul lor de la Moscova.

La inițiativa guvernatorului, oficialii au verificat câți oameni sub comanda lui Prigojin se aflau în regiune și au aflat că erau doar câțiva, astfel că nu erau motive să se aștepte la o extindere a instabilității în regiune.

O altă sursă apropiată de conducerea unei regiuni de lângă Moscova a relatat că armata și Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei) nu au făcut nimic până când nu au intervenit oficialii administrației: "Au pus doar sub protecție sporită depozitele de armament și închisorile când autoritățile le-au dat această idee strălucită. Cu alte cuvinte, nu exista niciun plan, deși erau oameni în unități - nu toți au mers la război".

Un glonț pentru Șoigu, Noviciok pentru Prigojin

Lucrurile s-au liniștit după ce Prigojin și luptătorii lui s-au întors din drum când mai aveau doar 200 de kilometri până la Moscova, însă acest eveniment a zdruncinat puternic societatea rusă și regimul de la Kremlin, iar situația încă rămâne tulbure.

Luni, când s-a dat o zi liberă la Moscova, toți oficialii și directorii de la vârf s-au întors la datorie, inclusiv membrii guvernului care au făcut declarații televizate și au dat asigurări că totul e sub control. Chipurile obosite ale premierului și ale miniștrilor au reflectat, însă, destul de clar stresul pe care l-au îndurat.

O sursă apropiată de Putin a spus pentru The Moscow Times că "Prigojin a turbat" și că, mai devreme sau mai târziu, Noviciok (substanța toxică folosită pentru otrăvirea liderului de opoziție Alexei Navalnîi) ar trebui să-l ajungă din urmă.

Însă dincolo de nebunia lui Prigojin, elita civilă rusă a rămas cu o frustrare adâncă văzând cum au reacționat Putin, temutele lui forțe de securitate și armata.

"M-am simțit umilit că așa ceva a devenit posibil în țara noastră", a spus un personaj cu o poziție importantă în Rusia, adăugând că resimte o nemulțumire mai mare decât la începutul războiului din Ucraina. Iar primul vinovat e ministrul apărării, Serghei Șoigu, crede acesta: "Da, asta e trădare, dar cum e posibil ca ei să ajungă într-un oraș liniștit (Rostov pe Don) fără nicio rezistență? Acest om care a fugit din Rostov (Serghei Șoigu), dacă a încurcat totul în asemenea hal, ar trebui să-și tragă singur un glonț dacă are onoare".

"Acești oameni ai lui Prigojin ar fi trebuit eliminați pe drumul spre Rostov, bubuiți cu o salvă de foc pentru ca nimeni să nu îndrăznească - asta e datoria statului. În schimb, le-au dat drumul și le-au permis să se ducă în Belarus! Iar partea cea mai proastă e că nimeni n-a fost aici: Putin, Șoigu, nimeni", a spus o sursă apropiată de guvernul rus.

"O republică bananieră", "un circ" și "s-a ales praful de tot" - așa au descris sursele consultate de Moscow Times reacția armatei și a liderilor politici la tentativa de lovitură de stat. Membrii elitei ruse care s-au adaptat la noua realitate într-un an și jumătate de război, au fost din nou profund zguduiți de acest episod.

"Toți cei din elită au crezut că Putin a pierdut controlul asupra lui Prigojin și a întregii situații. Își vor aminti bine acest lucru", crede Alexandra Prokopenko, expertă la Centrul Carnegie Russia Eurasia care studiază elita rusă.

Deocamdată, Putin rezistă. La patru zile după rebeliunea Wagner, președintele rus s-a dus în Dagestan ca să discute despre turism. Întrebată ce simt oficialii ruși din preajma lui și cum se comportă acum, o sursă a răspuns: "Ca întotdeauna, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇