Captura din "bârlogul" lui Prigojin: Ce a găsit poliția în sediul mercenarilor Wagner

Captura din "bârlogul" lui Prigojin: Ce a găsit poliția în sediul mercenarilor Wagner

În timp ce trupele conduse de Evgheni Prigojin avansau sâmbătă spre Moscova, la sediul Grupului Wagner a avut loc o percheziție a forțelor de ordine ruse. Polițiștii n-au plecat cu mâinile goale.

Autoritățile au descins pe 24 iunie la sediul central din Sankt Petersburg al organizației paramilitare, de la hotelul Trezzini din Sankt Petersburg. Potrivit publicației ruse Fontanka, forțele de ordine au descoperit mai multe lucruri în birouri:

  • 5 kilograme de aur
  • o sumă neprecizată în dolari
  • 6 pistoale
  • 5 kilograme de pudră albă, substanță neprecizată
  • pașapoarte cu fotografia lui Prigojin, dar cu alte nume
  • pașapoarte cu numele lui Prigojin și pozele altor persoane

La scurt timp după ce mercenarii au oprit rebeliunea, Fontanka a șters postarea despre percheziția din Sankt Petersburg, însă informația se răspândise deja în presă, relatează Meduza. Mai mulți jurnaliști au aflat ce documente au fost găsite în sediul Grupului Wagner:

ADVERTISING
  • Un document de identitate cu numele "Vladimir Bobrov" și un pașaport cu același nume. Se pare că există o persoană cu această identitate - un locuitor din orașul Ostașkov cu aceleași date din pașaport a candidat la alegerile locale ca membru al formațiunii ultranaționaliste Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR). Nu este clar, însă, ce legătură are cu Prigojin și ce căutau actele lui la sediul Grupului Wagner.
  • Un pașaport pe numele "Dmitri Geilor". Potrivit Radio Europa Liberă, o persoană cu acest nume a fost pacient al clinicii Sogaz din St. Petersburg. Aici sunt tratate personaje importante, iar în baza de date a clinicii lângă acest nume apare mențiunea "Super VIP". Numele corespunde cu cel al unei persoane care a aplicat pentru un post de șofer în 2017, pentru un salariu de 40.000 de ruble (474 de dolari). Sursa citată sugerează că Prigojin a fost tratat în clinica Sogaz sub numele "Dmitri Geilor".
  • Un certificat corporativ pe numele "Serghei Ivanov", eliberat în limba franceză. Publicația SOTA a descoperit că documentul aparține unui "specialist în securitate" și a fost emis de compania SEWA din Republica Centrafricană care se ocupă cu protejarea intereselor Grupului Wagner în această țară. SEWA figurează pe lista sancțiunilor impuse de Statele Unite.
  • Un act de identitate cu numele "Oleg Semenov". Jurnaliștii nu au reușit să obțină informații despre acest nume.
  • Alte trei pașapoarte cu numele lui Prigojin, dar cu fotografiile altor persoane care seamănă cu liderul mercenarilor Wagner.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Autoritățile au găsit și o dubă GAZelle parcată lângă hotelul din care au fost ridicate documentele, banii și aurul, potrivit Fontanka. În mașină se aflau zeci de cutii din carton pline cu bani, suma totală fiind de 4 miliarde de ruble (47,4 milioane de dolari).

Prigojin a postat ulterior pe Telegram un mesaj audio în care susține că banii urmau să fie folosiți pentru plata salariilor și a drepturilor familiilor mercenarilor.

La percheziție au fost găsite încă două microbuze pline cu bani. Suma nu a fost precizată, dar jurnaliștii au aflat că urmau să fie folosiți pentru așa-numitele "cargo 200", termen din jargonul militar care înseamnă transportul sicrielor, și pentru alte cheltuieli.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇