Misterul rebeliunii lui Prigojin. Generalii care susțin Grupul Wagner au fost arestați?

Armata Rusiei s-a împărțit în două tabere, o parte dintre ofițeri susținând acțiunile mercenarilor, care au plecat să ia cu asalt Moscova. Intervenția unui general a oprit avansul trupelor militare private, existând informații că acesta ar fi fost reținut de autoritățile de la Kremlin.
Misterul rebeliunii lui Prigojin. Generalii care susțin Grupul Wagner au fost arestați?
  • Prigojin a fost exponentul unei conspirații puse la cale de înalți ofițeri din armată, nemulțumiți de situația dezastruoasă de pe front.
  • Generalul Surovikin este principalul susținător din sistemul militar al Rusiei al Grupului Wagner.
  • La scurt timp după apariția unui mesaj video pe rețelele sociale, trupele Wagner s-au oprit pentru ca, apoi, să se retragă.
  • Existența unei conspirații anunță că, în Rusia, a luat naștere o forță înarmată de opoziție la adresa lui Putin, o situație mult mai gravă decât în cazul în care o astfel de contestare ar fi fost doar de natură politică.
  • Arestarea unor generali poate mări nemulțumirile din Armată, transformându-i în eroi, existând pericolul ca spre Moscova să pornească și alte formațiuni de luptă.

Pe măsură ce trece timpul, revolta lui Prigojin, declanșată în dimineața zilei de 24 iunie și încheiată seara, începe să fie descifrată.

Apar informații că șeful Wagner n-a acționat de unul singur, fiind exponentul unei conspirații puse la cale de înalți ofițeri din armată, nemulțumiți de situația dezastruoasă de pe front.

Unul dintre susținătorii lui Prigojin este și fostul comandant al forțelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin. Acesta a condus invazia în perioada 8 octombrie 2022 – 11 ianuarie 2023. 

ADVERTISING

În mandatul său, strategia haotică de luptă a rușilor a fost modificată, încercând să creeze grupuri combatante mai mici, care să acționeze conform unui plan strict, acoperind un teritoriu mai redus.

Până atunci, rușii atacau dezordonat, pe un front vast, fără coordonare între armele implicate.

Generalul Surovikin a fost schimbat din funcție pentru că a susținut retragerea de pe malul drept al Niprului din regiunea Herson, pentru a consolida defensiva din sudul Ucrainei prin scurtarea frontului.

Retragerea a fost văzută de Putin ca o umilință pentru campania sa militară, înlocuindu-l de la comandă cu Valeri Gherasimov, șeful de Stat Major, un apropiat al lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării.

Vă îndemn să vă opriți!

Într-un articol publicat de „The Economist", în luna mai a acestui an, se subliniază că generalul Surovikin este principalul susținător al Grupului Wagner din sistemul militar al Rusiei.

„Decizia de a pune în aplicare operațiunea Bahmut a fost luată de comandanții Wagner. Serghei Vladimirovici Surovikin a fost implicat direct în dezvoltarea și implementarea ei din momentul în care s-a aflat la comanda forțelor ruse din Ucraina. De aceea, îi atribui un număr foarte mare de decizii în legătură cu ofensiva asupra orașului Bahmut”, a spus, în urmă cu câteva luni, Evgheni Prigojin, într-un video în care se referea la dramaticele confruntări militare din regiune.

Russian security service urges Wagner fighters to
CONSPIRAȚIE. Generalul Surovikin, într-un mesaj video, le cere trupelor Wagner să-și oprească înaintarea spre Moscova. Imaginea de mai sus e o captură din înregistrarea distribuită pe rețelele sociale din Rusia în ziua de 24 iunie - Foto: Hepta.ro

În după-amiaza zilei de 24 iunie, atunci când mercenarii Wagner ajunseseră la 200 de kilometri de Moscova, iar confruntarea acestora cu forțele ruse părea inevitabilă, pe canalele de Telegram a fost postată o intervenție video a generalului Surovikin, care le cerea rebelilor să se întoarcă din drum și să evite vărsarea de sânge.

„Vă îndemn să vă opriți. Inamicul așteaptă cu nerăbdare ca situația politică din țara noastră să se înrăutățească”, a spus generalul în mesajul său.

Înregistrarea e făcută într-un birou auster în care Surovikin stă pe un scaun fără spătar, ținând o armă pe genunchi. Are o figură obosită, pungi de nesomn sub ochi, vorbește fără entuziasm, sacadat, ca și cum ar transmite ordine în neant. Dar nu a fost așa.

La scurt timp după apariția mesajului, trupele Wagner s-au oprit pentru ca, apoi, să se retragă.

Sunt informații că, pe parcursul zilei, agenții FSB au făcut percheziții la sediile armatei de mercenari, dar și la locuințele unor comandanți. 

E posibil ca asupra mai multor asociați ai Grupului Wagner și a familiilor acestora, printre care și cea a generalului Surovikin, FSB să fi făcut presiuni pentru a stopa rebeliunea.

Surovikin, reținut?

Într-un articol publicat de cotidianul american New York Times, un oficial american din serviciile de informații a spus, sub protecția anonimatului, că legătura dintre Surovikin și Prigojin explică de ce ultimul mai e încă în viață.

Canalul de Telegram din Rusia, intitulat „Dosare de spionaj”, cu 4.600 de abonați, a publicat informația că Surovikin s-ar afla în custodia autorităților din Moscova.

Deși știrea a fost preluată de sute de conturi de pe rețelele sociale, nu a putut fi confirmată dintr-o sursă independentă.

„Noaptea trecută, comandantul-șef al Forțelor Aerospațiale, generalul Serghei Surovikin, a fost reținut și dus la centrul de detenție preventivă Lefortovo”, arată anunțul de pe cea mai populară rețea socială din Rusia.

Russia Putin Military Operation Joint Staff
GENERALII. Surovikin (stânga), conform unor surse, era cel mai mare susținător al Grupului Wagner, aici, alături de Serghei Șoigu, ministrul Apărării, inamicul lui Prigojin - Foto: Hepta.ro

„De asemenea, adjunctul său, generalul Andrei Iudin, a fost și el reținut. Surovikin a fost informat despre iminenta lovitură de stat militară și a contribuit în toate modurile posibile la punerea ei în aplicare”, mai anunță rușii în postarea citată.

Implicarea mai multor ofițeri de rang înalt în rebeliunea lui Prigojin explică și ușurința cu care acesta din urmă a preluat controlul Comandamentului Districtului Sudic al Forțelor Armate din Federația Rusă.

Putin, obligat să jongleze

Dacă nu ar fi avut legături bune în sistemul militar, Prigojin n-ar fi reușit să intre fără niciun fel de rezistență într-o structură atât de importantă a Ministerului Apărării.

Dacă vor continua să apară indicii și mărturii despre un plan elaborat de generali pentru înlăturarea lui Vladimir Putin din fruntea Rusiei, criza de la Moscova se va accentua cu toate încercările președintelui de a păstra controlul desfășurării evenimentelor.

Russia Ukraine Military Operation Wagner Group
GRUPUL WAGNER. Evgheni Prigojin a fost exponentul unor generali din Rusia, nemulțumiți de eșecurile de pe front - Foto: Hepta.ro

Existența unei conspirații anunță că a luat naștere o forță de opoziție înarmată la adresa lui Putin, o situație mult mai gravă decât cazul în care o astfel de contestare ar fi venit din mediul politic.

O armată nemulțumită, care încearcă înlăturarea comandantului suprem, arată slăbiciune, existența unor tensiuni grave și incapacitatea de a mai susține efortul de război.

Putin e obligat să jongleze cu păstrarea fotoliului de lider, dar și continuarea operațiunilor militare, cel puțin cu aceeași intensitate ca și până acum. 

Arestarea unor generali poate mări nemulțumirile din Armată, transformându-i în eroi, existând pericolul ca spre Moscova să pornească și alte formațiuni de luptă.

Dacă Putin va continua să negocieze cu rebelii, așa cum a făcut-o cu Prigojin, atunci autoritatea lui va slăbi și mai mult, fiind obligat ori să-și retragă trupele din Ucraina, ori să renunțe la cea mai înaltă poziție din stat.

Antony Blinken, secretarul de Stat american, a anunțat că această criza din Rusia e abia la început, la Moscova declanșându-se o confruntare între militari și conducerea politică a țării.

Generalul Viktor Zolotov, șeful Rosvgardia, Garda Națională a Rusiei, în realitate, armata personală a lui Putin, a spus că „primele informații despre pregătirea unei posibile rebeliuni militare au apărut în 22 iunie”, conform unui articol publicat de Wall Street Journal.

Zolotov susține că planul lui Prigojin era să-i aresteze pe Gherasimov și Șoigu, dar că operațiunea a fost dejucată de FSB.

Afirmațiile generalului nu pot fi confirmate dintr-o sursă independentă. 

În funcție de reacțiile de la Kremlin din zilele următoare vom înțelege mai bine rolul jucat de spionii ruși, care este conturul exact al taberelor intrate în conflict și cine e în avantaj.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇