Ce a schimbat atacul lui Prigojin și cum va continua războiul cu Putin

Apropiații președintelui încearcă, timid, să-i refacă autoritatea, îndemnând populația să-l susțină în continuare pe liderul suprem, în timp ce acesta s-a baricadat în fortăreața din Valdai, aflată la 400 de kilometri nord-vest de Moscova. După 72 de ore, Vladimir Putin a revenit la Kremlin, încercând să facă uitată rebeliunea Wagner. Dar coșmarul e abia la început.
Ce a schimbat atacul lui Prigojin și cum va continua războiul cu Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Plecarea președintelui în timpul crizei a fost un semn de slăbiciune care arată că acesta nu mai deține controlul politic la același nivel ca înainte de revolta lui Prigojin.
  • Oficial SUA: Ceea ce am văzut este un Putin nevoit să apere Moscova împotriva unor mercenari creați de el însuși.
  • Retragerea lui Prigojin înseamnă un armistițiu între taberele care se confruntă pentru a se evita declanșarea unui război civil.
  • E greu de imaginat că proprietarul Wagner a acționat de unul singur, fără sprijin din FSB și GRU.
  • Prigojin: Totul va fi bine, vom lupta pentru dreptate și pentru prosperitatea țării noastre! 

În a treia zi de la declanșarea crizei, pe 26 iunie, seara, Vladimir Putin li s-a adresat cetățenilor ruși printr-un discurs în care le-a mulțumit pentru unitate, lăudând curajul militarilor și al reprezentanților forțelor de ordine.

A fost nevoie de timp, în special pentru a le da posibilitatea celor care au greșit să-și revină și să realizeze că societatea respinge cu tărie ceea au vrut să facă, în timp ce aventura nesăbuită în care au fost târâți ar fi avut consecințe tragice și distructive pentru Rusia”, a spus Putin, citat de agenția TASS.

ADVERTISING

Din data de 24 iunie, atunci când a ținut discursul în care a anunțat, fără a-i spune numele, că liderul Wagner e un trădător și împotriva lui a fost deschisă o anchetă penală, președintele rus nu mai apăruse public, semn că amenințarea la adresa poziției sale a fost una serioasă și de durată.

Sâmbătă, întregul spectacol a fost condus de Evgheni Prigojin, care s-a retras, în final, ca un star rock, din orașul Rostov pe Don, în aplauzele și uralele oamenilor ieșiți pe străzi.

Deși există indicii că, pe parcursul zilei, a fost la Kremlin și s-a implicat în negocierile conduse de Alexander Lukașenko, președintele Belarus, în jurul orei locale 14:35, avionul prezidențial a decolat, îndreptându-se spre nord-vest, direcția Sankt Petersburg. 

Aparatul de zbor a aterizat pe un aeroport din apropiere de localitatea Valdai, unde Putin deține o proprietate pe malul lacului cu același nume.

Valdai2
FORTĂREAȚA. Vedere de sus a casei lui Putin de pe malul lacului Valdai - Foto: Navalny.com
Valdai3
CASA LUI PUTIN. Locuința situată la 400 de kilometri de Moscova e ascunsă într-o pădure de brazi - Foto: Navalny.com
Valdai1
PALAT. Are trei niveluri și zeci de camere - Foto: Navalny.com
Valdai5
UNDE LOCUIEȘTE PUTIN. Intrarea surprinsă de aproape arată multe trepte, marmură și un acoperiș de sticlă. Se observă că președintele rus poate fi adus cu mașina până la ușa principală, putând intra direct în casă fără să fie văzut - Foto: Navalny.com

Mai multe informații publicate pe canalele de Telegram din Rusia indică faptul că președintele rus s-a retras aici, alături de familie și câțiva apropiați, așteptând să vadă în ce direcție o iau evenimentele.

Plecarea lui Putin din Moscova în timpul crizei a fost un semn de slăbiciune.

Revolta lui Prigojin a reprezentat, de asemenea, un indiciu serios că Rusia a intrat într-o fază de contestare a autorității președintelui de grupuri ale elitei politice.

„Ceea ce am văzut este un Putin nevoit să apere Moscova împotriva unor mercenari creați de el însuși. În sine, acest lucru fiind unul extraordinar”, a declarat șeful Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken.

„Am văzut, de asemenea, cum au ieșit la suprafață întrebări profunde cu privire la premisele agresiunii rusești împotriva Ucrainei, pe care Prigojin le-a transmis publicului din Rusia, atacând direct autoritatea lui Putin”, a mai adăugat oficialul american.

Nu s-a ajuns la ultimul act al revoltei din Rusia

Plecarea președintelui în timpul crizei arată că Moscova nu mai era un loc sigur pentru el.

E greu de imaginat că Evgheni Prigojin a acționat de unul singur, fără sprijin din FSB și GRU.

Există oameni care l-au ajutat și Putin, cel mai probabil, știe cine sunt cei care conspiră împotriva lui, dar nu-i poate elimina pentru că sunt, încă, prea puternici.

Retragerea lui Prigojin după ce a ajuns la 200 de kilometri de Moscova trebuie înțeleasă ca un armistițiu între taberele care se confruntă, fiecare parte făcând compromisuri pentru a se evita o confruntare violentă ce ar fi putut declanșa un război civil.

Antony Blinken, șeful diplomației americane, a spus că nu am asistat la „ultimul act” al revoltei din Rusia, iar SUA, cu mult înainte de declanșarea invaziei, au reușit să monitorizeze evoluțiile de la Moscova și, probabil, informațiile pe care le dețin agențiile de securitate americane indică o continuare a perioadei turbulente.

Putin a pierdut în fața unor posibili rivali

Dacă puterea lui rămânea intactă, dacă ar fi controlat situația, într-o astfel de criză, Vladimir Putin rămânea în capitala țării să ia decizii și să comunice cu oamenii pentru a-și păstra sau chiar consolida autoritatea, dar s-a temut pentru viața sa, iar asta arată vulnerabilități tot mai mari ale regimului său politic.

La 72 de ore de la momentul în care Wagner și-a oprit înaintarea către Moscova, militarii lui Prigojin n-au depus armele, dar au început să plece spre Belarus, acolo unde Lukașenko le-a ridicat o tabără.

Pe canalul de Telegram al lui Evgheni Prigojin, duminică la ora 17:30 a fost publicat un mesaj în care reprezentanții Wagner anunțau că nimic din ce a apărut public în urma negocierilor nu se va întâmpla.

„Cu Wagner, totul va fi bine, vom lupta pentru dreptate și pentru prosperitatea țării noastre! Bineînțeles, nu vom uita niciodată de noi înșine și de poporul nostru”, se arată în mesajul publicat.

Există posibilitatea ca susținătorii săi să se fi răzgândit pe parcursul zilei de sâmbătă sau Putin să le fi oferit ceva. Marea surpriză neplăcută pentru Putin e că militarii Wagner au părăsit ca eroi orașul Rostov pe Don, iar platformele de comunicare ale proprietarului armatei de mercenari au avut grijă să promoveze intens acest lucru.

Don2Copii
WAGNER. Prigojin se laudă cu faptul că trupele sale au fost bine primite de locuitorii orașului Rostov pe Don - Foto: Telegram/ Evgheni Prigojin
Don3
RUSIA. Un tânăr din Rostov cu un steag național asistă la retragerea mercenarilor Wagner din oraș - Foto: Telegram/ Evgheni Prigojin

Prigojin: Nu am vrut să vărsăm sânge rusesc

Luni seara, Prigojin a postat un lung mesaj pe canalele de Telegram din Rusia pe care le controlează:

„Nu am vrut să vărsăm sânge rusesc, am mers să protestăm, nu să răsturnăm guvernul”, a anunțat șeful grupării de mercenari Wagner.

„Alexandr Lukașenko, președintele Belarus, a propus o opțiune pentru continuarea activității militarilor angajați într-o formă legală. De aceea, construim o bază militară în Belarus”, a adăugat Prigojin. 

WagnerBazaBelarus
BELARUS. Noua bază militară ridicată în afara Rusiei pentru mercenarii Wagner - Foto: Telegram/ Evgheni Prigojin

„Marșul spre Moscova a arătat multele probleme de securitate ale Rusiei. În 24 de ore, am parcurs distanța pe care armata rusă ar fi trebuit să o parcurgă în data de 24 februarie 2022 ca să ajungă la Kiev”, a anunțat miliardarul rus.

După reacția publică a lui Prigojin se observă că înțelegerea cu Putin a fost cea de găsire a unei formule prin care Grupul Wagner să-și păstreze militarii și armele, dar să părăsească Rusia. O formulă prin care Putin să scape de amenințarea armatei private pe care singur a construit-o, dar să-i ofere și lui Prigojin o cale de scăpare.

În noul context creat de negocierile dintre cei doi, tensiunile sunt departe de a se fi încheiat în Rusia, iar Prigojin a rămas un factor important de presiune asupra lui Putin chiar dacă acum o va face de la Minsk. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇