În ziua 489 de război, Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au „avansat în toate direcțiile”.
Comentariile președintelui vin după ce trupele ucrainene ar fi stabilit un punct de sprijin lângă podul Antonovski de pe malul stâng al Niprului și ar fi recucerit satul Rivnopil.
Și rușii au continuat atacurile, două rachete lovind două restaurante din regiunea Donețk, provocând numeroase victime printre civili. Unul dintre localurile bombardate era chiar în centrul Kramatorskului, orașul care, în aprilie anul trecut, a fost scena unei alte tragedii, după ce rachetele rușilor au lovit gara plină de oameni care încercau să fugă din calea invadatorilor.
Vladimir Putin a confirmat pentru prima dată că aviatori ruşi au murit în luptă în timp ce grupul de mercenari Wagner mărşăluia sâmbătă spre Moscova. Președintele rus a mai spus că rebeliunea a ameninţat însăşi existenţa Rusiei şi că cei care se află în spatele ei vor fi pedepsiţi.
Nu au existat informaţii oficiale cu privire la numărul de piloţi care au murit sau câte avioane au fost doborâte.
Iar soldații lui Prigojin sunt furioși. Evgeni Prigojin se lăuda că are loialitatea tuturor celor 25.000 de membri ai armatei sale de mercenari, dar se pare că acest lucru s-a schimbat la fel de repede ca şi revolta grupului Wagner. În mesajele online analizate de BBC Verify, trupele Wagner şi rudele acestora s-au înfuriat după decizia lui Prigojin de a opri marşul său asupra Moscovei şi de a se retrage din oraşul Rostov.
În orice caz, Prigojin se pare că a ajuns într-un final în Belarus. Confirmările au venit în ziua în care Alexandr Lukașenko a anunțat că a ordonat armatei să fie gata de luptă, considerând că revolta Wagner e dovada că „lucrurile ne-au scăpat de sub control”.
Situația pe front
- Nouă tragedie în Kramatorsk - Rușii au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Donețk. O rachetă a lovit un restaurant din centrul orașului Kramatorsk, o alta un restaurant din satul Belenkoie. Sunt cel puțin 22 de răniți și 3 persoane au murit, inclusiv un copil. Pe 4 aprilie anul trecut, Kramatorsk a fost scena unei alte tragedii, după ce rachetele rușilor au lovit gara plină de oameni care încercau să fugă din calea invadatorilor.
- Avans în toate direcțiile - Volodimir Zelenski a transmis luni noaptea că armata ucraineană au avansat în toate direcţiile. ”Astăzi, războinicii noştri au avansat în toate direcţiile, iar aceasta este o zi fericită. Le-am urat băieţilor mai multe zile ca aceasta”, spune liderul ucrainean în mesajul zilnic către popor. Comentariile președintelui vin după ce trupele ucrainene ar fi stabilit un punct de sprijin lângă podul Antonovski de pe malul stâng al Niprului și ar fi recucerit satul Rivnopil. Zekenskiy a vizitat trei locuri de pe linia frontului, unde s-a întâlnit cu militarii și a acordat premii.
- Rachete și drone doborâte - Forțele armate ale Ucrainei spun că au doborât două rachete de croazieră Kalibr și șapte drone UAV Shahed în timpul atacurilor forțelor ruse de peste noapte. Forțele ruse au efectuat 45 de atacuri aeriene și au lansat 38 de rachete în interiorul Ucrainei.
- Noi explozii - Au fost auzite explozii marți în Kremenchuk, regiunea Poltava, aflată la nord de Dnipropetrovsk și la est de Kiev. O explozie a fost auzită în regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei.
- Case demolate - Autoritățile ruse au demolat peste 300 de clădiri în Mariupol din mai 2022, după ocuparea orașului, a declarat consilierul primarului orașului Petro Andrișcenko.
Revolta Wagner
- Unde e Prigojin? - Şeful grupării paramilitare Wagner Evgheni Prigojin se află în Belarus, a confirmat preşedintelui Aleksandr Lukaşenko: „Văd că (Evgheni) Prigojin zboară cu acest avion. Da, într-adevăr, el este în Belarus azi (marţi)”. Anterior, presa din Rusia și Belarus scrisese că Prigojin s-ar afla într-un hotel din Minsk, în timp ce Reuters a scris că un avion Embraer Legacy 600, care i-ar aparține șeful Wagner, a zburat marți în Belarus din Rusia. Conform unui acord mediat de liderul belarus Alexander Lukașenko sâmbătă pentru a opri revolta luptătorilor Wagner, Prigojin ar fi trebuit să se mute în Belarus. Detalii AICI.
- Dosar penal închis - Presa rusă relatează că FSB și-a închis ancheta cu privire la rebeliunea armată din weekend a forțelor Wagner. ”Dosarul penal pentru rebeliune a fost închis. În cursul cercetării s-a stabilit că participanții și-au oprit acțiunile care vizau comiterea unei rebeliuni”, scrie presa rusă.
- Șeful Wagner e în pericol? - Șeful grupării de mercenari Wagner se află într-o postură foarte riscantă după tentativa de lovitură de stat. Vladimir Putin va încerca să scape de el cu orice preț, spune un fost comandant KGB. Detalii AICI.
- Armata belarusă, gata de luptă - Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al lui preşedintelui rus Vladimir Putin, anunţă marţi că a ordonat armatei belaruse ”să fie pregătită de luptă”, după izbucnirea rebeliunii grupări paramilitare ruse Wagner în Rusia. ”Am dat toate ordinele pentru ca armata belarusă să fie deplin pregătită de luptă”, declară Lukaşenko. ”Situaţia ne-a scăpat de sub control, iar noi ne-am gândit că se va rezolva, dar nu s-a rezolvat”, a mai declarat Lukaşenko.
- Nou mesaj de la Putin - Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat marţi militarilor, pe care i-a adunat la Kremlin, cărora le-a mulţumit pentru ”loialitate” în timpul rebeliunii mercenarilor Wagner. El şi-a început alocuţiunea cerând un moment de reculegere în memoria militarilor - mai ales piloţi - ucişi în timp ce încercau să oprească marşul mercenarilor către capitala rusă. ”Împotriva acestor rebeli au murit fraţii noştri de arme. Ei şi-au îndeplinit misiunea cu onoare. Vă rog să le onoraţi memoria printr-un moment de reculegere”, a declarat Putin. El a anunţat că armata rusă nu a fost nevoită să retragă unităţi militare din prima linie a frontului, în Ucraina, pentru a lupta împotriva rebeliunii.
- Soldații lui Prigojin sunt furioși - Evgeni Prigojin se lăuda că are loialitatea tuturor celor 25.000 de membri ai armatei sale de mercenari, dar se pare că acest lucru s-a schimbat la fel de repede ca şi revolta grupului Wagner. În mesajele online analizate de BBC Verify, trupele Wagner şi rudele acestora s-au înfuriat după decizia lui Prigojin de a opri marşul său asupra Moscovei şi de a se retrage din oraşul Rostov. Detalii AICI.
- Piloți ruși uciși - Preşedintele rus Vladimir Putin a adus un omagiu piloţilor ucişi în revolta din weekend, confirmând pentru prima dată că aviatori ruşi au murit în luptă în timp ce grupul de mercenari Wagner mărşăluia spre Moscova. "Curajul şi sacrificiul de sine al piloţilor-eroi căzuţi au salvat Rusia de la consecinţe tragice şi devastatoare", a declarat Putin, adăugând că rebeliunea a ameninţat însăşi existenţa Rusiei şi că cei care se află în spatele ei vor fi pedepsiţi. Nu au existat informaţii oficiale cu privire la numărul de piloţi care au murit sau câte avioane au fost doborâte.
- Washingtonul nu a fost implicat în rebeliunea Wagner - Ambasadoarea Statelor Unite la Moscova a contactat direct autorităţile ruse pentru a le asigura că ţara sa nu este implicată în rebeliunea eşuată a grupului Wagner din Rusia, a anunţat luni Departamentul de Stat. Lynne Tracy şi oficialii americani de la Washington au spus, de asemenea, că "speră că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile de a ne proteja ambasada şi personalul diplomatic" cu sediul la Moscova.
Alte informații relevante
- Nou ajutor pentru Ucraina - Guvernul bulgar a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, a anunţat serviciul de presă al Consiliului de Miniştri. Acesta a precizat că ajutorul este trimis în aplicarea deciziei Adunării Naţionale din 9 decembrie 2022. Până în urmă cu câteva săptămâni, Rumen Radev şi guvernul interimar numit de el s-au opus trimiterii unui nou pachet de ajutor militar, precum şi a muniţiilor şi armelor produse în Bulgaria care ajung în Ucraina.