Rusia a plasat explozivi pe acoperișurile centralei nucleare de la Zaporojie, acuză Zelenski

Rusia a plasat explozivi pe acoperișurile centralei nucleare de la Zaporojie, acuză Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Rusia că ar fi pus dispozitive explozive pe acoperișurile centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa şi care este ocupată de trupele invadatoare încă de la începutul războiului.

De atunci, fiecare parte și-a acuzat în mod regulat adversara că bombardează centrala și riscă un accident nuclear major.

Afirmațiile lui Zelenski vin după o convorbire cu preşedintele Emmanuel Macron și după ce Rusia a susţinut că Ucraina plănuieşte un atac cu "bombă murdară" asupra centralei, scrie miercuri The Guardian.

ADVERTISING

Citând informații de la serviciile de informaţii ucrainene, Zelenski a spus că trupele ruse au plasat „obiecte asemănătoare explozivilor” pe acoperișurile mai multor unități ale centralei.

În cursul zilei de marţi, Zelenski l-a informat pe Emmanuel Macron despre „provocările periculoase” ale Rusiei la Zaporojie.

Pompieri și ofițeri de poliție din Ucraina participă la exerciții antiradiații, în caz de situație de urgență la centrala nucleară.

Pe de altă parte, Renat Karcha, consilier al șefului Rosenergoatom, care operează rețeaua nucleară a Rusiei, a declarat că Ucraina intenționează să arunce pe centrală muniție amestecată cu deșeuri nucleare de la o alta dintre cele cinci centrale ale țării.

„În noaptea de 5 iulie, sub acoperirea întunericului, armata ucraineană va încerca să atace centrala Zaporojie folosind echipamente de precizie, cu rază lungă de acțiune și drone de atac kamikaze”, a spus consilierul pentru televiziunea rusă. El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul acuzației.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O declarație emisă marți de forțele armate ucrainene a citat „date operaționale” care spun că „dispozitive explozive” au fost plasate pe acoperișul de la 4 din cele 6 reactoare ale centralei și un atac este posibil „în viitorul apropiat”.

„Dacă ar fi detonate, nu ar deteriora reactoarele, ci ar lăsa impresia unui bombardament din partea ucraineană”, se arată în comunicatul de pe Telegram.

În mesajul său video de azi-noapte, şi Zelenski a spus că Rusia intenționează să „simuleze un atac”.

„Dar, în orice caz, lumea vede – și nu poate să nu vadă – că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia. Și nimeni altcineva.”

ADVERTISING

Nici Zelenski și nici armata ucraineană nu au oferit nicio dovadă pentru afirmațiile lor.

În timp ce reactoarele ar fi greu de deteriorat, potrivit foștilor lucrători ai uzinei care au vorbit cu The Guardian, micul iaz de răcire este vulnerabil la o explozie, care ar putea provoca o topire nucleară parțială, comparabilă cu accidentul de la Three Mile Island din 1979 din SUA.

Ziua 497: Focare de holeră. Kievul se laudă că a distrus o „formațiune de teroriști”. Rusia și-a pierdut jumătate din capacitatea de luptă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇