- Lukașenko: Cât timp militarii din Grupul Wagner sunt încă în șomaj, trebuie să le cerem comandanților să se întâlnească cu ai noștri pe terenul de antrenament.
- Igor Girkin, fost ofițer FSB: Rebeliunea militară nu a fost tranșată de Putin, iar situația din Rusia rămâne fluidă.
- Principalul scop al călătoriei lui Putin în Daghestan a fost acela de a arăta că președintele Rusiei nu se ascunde și nu se teme să se întâlnească cu oamenii.
- Expert militar: După rebeliunea Wagner, e clar că Putin va negocia un armistițiu doar dacă va pierde pe câmpul de luptă.
- Surovikin, fostul comandant al forțelor ruse din Ucraina, e un general cu o influență mare asupra militarilor care luptă în țara vecină, iar Putin se teme să-l înlăture brutal.
Criza de la Moscova nu s-a încheiat sâmbătă seara, odată cu ieșirea lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, care a anunțat punctele armistițiului dintre Wagner și Kremlin.
Prigojin a ajuns la Minsk cu avionul său privat, spunând că a început să-și transfere trupele în Belarus, dar nu sunt informații câte au şi ajuns acolo.
Mulți comentatori au spus că șeful Grupului Wagner este ostaticul lui Lukașenko, în urma negocierilor, dar în 27 iunie, „prizonierul” s-a urcat din nou în avionul personal, cu direcția Moscova, iar de acolo la Sankt Petersburg, relatează un grup independent de monitorizare a zborurilor.
Igor Girkin, fostul ofițer FSB, acum un proeminent blogger militar din Rusia, a anunțat că Prigojin negociază cu oficiali ruși termenii înțelegerii, ceea ce arată că rebeliunea militară nu a fost tranșată de Putin, iar situația din Rusia rămâne fluidă.
În jur de 8.000 de mercenari Wagner sunt pe drumul spre Belarus, ceea ce a îngrijorat într-o mare măsură statele NATO din vecinătate.
„Relocarea de facto a forțelor rusești din Grupul Wagner în Belarus, împreună cu Evgheni Prigojin, șeful acestora, este în curs de desfășurare. Transferul reprezintă un semnal foarte negativ pentru noi”, a declarat Andrzej Duda, președintele Poloniei, prezent la o reuniune NATO la care a cerut consolidarea prezenței militare a organizației în zonă din cauza noii amenințări.
Lukașenko le-a găsit locuri de muncă celor din Wagner
„Cât timp militarii din Grupul Wagner sunt încă în șomaj, trebuie să le cerem comandanților să se întâlnească cu ai noștri pe terenul de antrenament, să le prezinte tactici și arme, cum să atace și cum să se apere”, a declarat Aleksander Lukașenko la o întâlnire cu ministrul său al Apărării.
„Experiența lor este neprețuită. Asta e ceea ce trebuie să luăm de la militarii din Wagner. Trebuie să ne folosim de experiența lor de război. Modul în care ne pregătim pentru un conflict modern este foarte important acum. Și nu trebuie să ne fie frică de ei. Sunt la fel de ruși ca și noi”, a mai spus președintele Belarus.
Din poziția lui Lukașenko reiese clar că acesta nu are niciun fel de ascendent asupra lui Prigojin, iar soluția oferită de liderul de la Minsk a fost una de urgență, pentru detensionarea situației.
Dar e destul de greu de imaginat faptul că se poate, peste noapte, să transformi 8.000 de mercenari în instructori militari care să predea tehnici din războiul modern.
Pe de altă parte, informațiile publicate pe canalele de Telegram din Rusia, care anunță că mai mulți ofițeri superiori sunt reținuți și interogați de FSB, printre care și Serghei Surovikin, fostul comandant al forțelor ruse din Ucraina, arată o încercare a lui Putin de a păstra controlul situației.
Dar aceste acțiuni, dacă sunt adevărate, se desfășoară cu mănuși, fără ca liderul de la Kremlin să anunțe măsuri de pedepsire a conspiratorilor.
O excursie în Daghestan
În afara discursului acuzator de sâmbătă, Vladimir Putin nu a mai făcut referiri specifice la vreun lider militar sau politic, implicat în rebeliune, încercând doar să preia controlul situației și să arate că a depășit criza.
În data de 28 iunie, președintele Rusiei face o „vizită de lucru” în regiunea Daghestan, aflată în sud, cu ieșire la Marea Caspică, învecinându-se cu Georgia.
Călătoria are o serie de semnificații, principalul scop fiind acela de a arăta că președintele Rusiei nu se ascunde și nu se teme să se întâlnească cu oamenii.
Un al doilea obiectiv este acela de a da semnalul că nu se întâmplă nimic în sudul țării, iar autoritățile controlează teritoriul Rusiei după ce, sâmbătă, Evgheni Prigojin a ocupat Comandamentul Districtului Sudic al Forțelor Armate din Rostov pe Don.
O astfel de situație a creat imaginea că în zonă se manifestă o criză puternică de autoritate, iar Daghestan, o republică din cadrul Federației Ruse, cu o populație preponderent musulmană, e văzută ca fiind un butoi cu pulbere, aici existând mișcări separatiste destul de influente.
Cel de al treilea scop al călătoriei este să prezinte un Vladimir Putin energic, în plină formă, care nu a fost slăbit de rebeliunea militară, fiind în continuare liderul puternic și stăpân pe situație.
Cum să-l învingi pe Putin?
„Lecția conflictului din Ucraina este clară. E mult mai probabil ca Putin să negocieze și să pună capăt războiului dacă pierde pe câmpul de luptă și nu atunci când există un impas pe front. Cei care au susținut că Ucraina nu trebuie să atace Crimeea de teama de a declanșa o escaladare trebuie să reevalueze această ipoteză. Cu cât Putin se teme mai mult că pierde războiul, cu atât mai devreme se va așeza la masa negocierilor”, a scris Michael McFaul, profesor la Stanford University și fost ambasador SUA în Rusia.
„Pentru liderii americani și ai NATO, implicațiile politice sunt, de asemenea, clare. Statele aliate trebuie să furnizeze cât mai repede posibil arme mai bune și să impună mai multe sancțiuni. Acest lucru era adevărat și acum câteva luni, dar după evenimentele de sâmbătă, 24 iunie, a devenit și mai adevărat”, a adăugat expertul în științe politice.
Atitudinea lui Putin, comportamentul său din timpul rebeliunii oferă liderilor occidentali o serie de informații importante despre cum trebuie să acționeze în viitorul apropiat pentru a scurta războiul.
Rebeliunea lui Prigojin a fost o confirmare pentru aliații Ucrainei că strategia aplicată până acum e singura câștigătoare.
Această convingere va accelera transferul de avioane F-16 către Ucraina.
Deși e un proces complicat, iar antrenamentul piloților durează până la un an, există posibilitatea ca din toamnă, primele aparate de zbor multirol să intre în dotarea forțelor aeriene de la Kiev.
Generali ruși, interogați de FSB
În data de 11 iulie, la Vilnius, capitala Lituaniei, va avea loc summit-ul NATO, la care va fi adoptată strategia pentru sprijinirea Ucrainei în următorii ani, inclusiv garanții de securitate, aderarea la organizație, dar și soluții pentru reconstrucție.
Chiar dacă ofensiva ucraineană nu e spectaculoasă, forțele Kievului înaintează atât în sud, cât și în estul țării, iar rușii mai pot păstra teritoriul cucerit doar printr-o minune, în timp ce la Moscova, conflictele interne se agravează, iar Putin e obligat să conviețuiască alături de inamicii săi.
„…există din ce în ce mai puțin mister în povestea cu Surovikin. Soția sa spune că totul va fi bine și că în curând va putea comunica cu el. Oamenii din anturajul său, unul câte unul, au început să ia legătura cu cei de acasă după ce au dispărut timp de două zile. Trebuie să înțelegeți că au fost luate măsuri preventive de către autoritățile competente, dar, aparent, nu se va ajunge la arestări”, a declarat o sursă din serviciile de informații pentru canalul de Telegram VchK-OGPU din Rusia, cu peste 750.000 de abonați.
Conform datelor de mai sus, se confirmă faptul că generalul Surovikin se află încă în custodia FSB și, de asemenea, alți ofițeri din subordinea lui.
În plus, e tot mai clar că există o înțelegere între Putin și Prigojin în care cei implicați în rebeliune beneficiază de un fel de imunitate de imunitate.
Surovikin, fostul comandant al forțelor ruse din Ucraina, e un general cu o influență destul de mare asupra militarilor care luptă în țara vecină, iar Putin se teme să-l înlăture în mod brutal ca să nu provoace noi mișcări de protest.