Ziua 496 a început cu acuzații de la Moscova că Ucraina ar fi atacat capitala rusă, circulația pe unul dintre principalele aeroporturi din țară fiind perturbată.
Două drone au fost interceptate la doar 30 de kilometri de Kremlin. O altă dronă a vizat o bază militară aflată la puțin peste 60 de kilometri de Moscova.
La prânz, Vladimir Putin a avut prima sa apariţie pe scena mondială după revolta lui Evgheni Prigojin. El le-a mulţumit partenerilor din Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) că l-au sprijinit în timpul rebeliunii Wagner.
Ulterior, preşedintele rus s-a declarat convins de victoria Moscovei în războiul împotriva Ucrainei.
Pe front, am avut parte de un atac cu rachete asupra unei localităţi din regiunea Harkov, care a vizat înmormântarea unui soldat din Batalionul Azov, ucis în bătălia de la Bahmut. Printre victime sunt şi 12 copii.
Iar în Rusia a picat un MIG, mai exact un avion MiG-31 s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament, la sud-est de peninsula Kamceatka.
Atac asupra Moscovei
- Patru drone interceptate - Rusia a acuzat Ucraina că a lansat un atac cu drone asupra Moscovei. Alte două drone au fost doborâte în apropierea satului Valuevo. Satul se află la aproximativ 30 km sud-vest de Kremlin. O altă dronă a fost reperată în regiunea Kaluga, care se învecinează cu regiunea Moscovei.
- Atac la o bază militară - O dronă a fost doborâtă în zona oraşului Kubinka, la aproximativ 63 km vest de Moscova, unde se află o bază aeriană. Se pare că resturi au lovit o clădire administrativă.
- Restricții pe aeroport - Aterizările şi decolările la aeroportul Vnukovo din Moscova au fost restricţionate timp de câteva ore, înainte ca operaţiunile normale să fie reluate după ora 05:00 GMT (08:00, ora locală şi a României). Mai multe zboruri au fost deviate către alte aeroporturi.
- Acuzații de terorism - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Ucraina de terorism: „Încercarea regimului de la Kiev de a ataca o zonă în care se află infrastructură civilă, inclusiv aeroportul, care, întâmplător, primeşte şi zboruri străine, este încă un act de terorism. Comunitatea internaţională ar trebui să realizeze că Statele Unite, Marea Britanie, Franţa - membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - finanţează un regim terorist".
- Nicio reacție de la Kiev - Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului, dar Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacuri în interiorul Rusiei sau pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.
Situația pe front
- Atac cu rachete la înmormântarea unui erou - Un atac cu rachete asupra unei localităţi din regiunea Harkov a vizat înmormântarea unui soldat din Batalionul Azov. Numărul persoanelor rănite se ridică la 38, între care 12 copii. Imagini difuzate de televiziunile locale din micul oraş Pervomaiski au arătat o clădire cu nouă etaje cu ferestrele sparte şi cu fum negru ieşind din imobilul avariat. Maşini în flăcări se aflau în apropiere, iar dintr-o ambulanţă se vedea un bărbat cu sânge pe faţă. Peste 100 de oameni se adunaseră pentru înmormântarea lui Oleh Fadeenko, un soldat cu indicativul 'Baby', ucis în luptele de lângă Bahmut.
- Avion unic al SUA, trimis în Europa - Statele Unite au trimis un avion special care va monitoriza situația de la centrala din Zaporojie și va măsura nivelul radiațiilor din Europa.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Putin e convins de victorie - Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat convins de victoria Moscovei în războiul împotriva Ucrainei. "Nu există nicio îndoială", a declarat el marţi, la o întâlnire cu absolvenţi ai unei universităţi de administraţie publică.
- A picat un MIG - Un avion MiG-31 s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament, la sud-est de peninsula Kamceatka, în Orientul Îndepărtat rus, a anunţat Flota rusă din Pacific. Avionul zbura fără muniţie. Echipe de căutare şi salvare au fost trimise pentru a-i căuta pe piloţi. MiG-31 e un avion de luptă interceptor supersonic cu două locuri, conceput pentru misiuni de patrulare pe distanţe lungi. Dezvoltat în anii 1970, MiG-31 a fost primul avion de vânătoare sovietic de generaţia a patra proiectat pentru a fi utilizat în sistemul de apărare aeriană al ţării.
- Medvedev laudă abundenţa de recruţi - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că 185.000 de noi recruţi s-au alăturat armatei, ca soldaţi profesionişti prin contract, de la începutul acestui an. Într-o înregistrare video postată pe Telegram, Medvedev spune că aproape 10.000 de noi recruţi s-au înrolat în ultima săptămână, după rebeliunea eşuată a grupului Wagner.
- Navele cu cereale ucrainene să părăsească Marea Neagră - Rusia nu vede niciun temei pentru a prelungi acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin porturile sale maritime după ce armata rusă a împiedicat folosirea acestora odată cu războiul pornit în februarie 2022, prin urmare Ministerul rus de Externe a transmis marţi că navele ce transportă cereale ucrainene trebuie să părăsească Marea Neagră până la 17 iulie, data când expiră acordul.
Alte informații relevante
- Putin, la summit mondial - Lideri mondiali, printre care Vladimir Putin, Xi Jinping şi preşedintele iranian Ebrahim Raisi, s-au întâlnit marţi în cadrul unui summit virtual găzduit de premierul indian Narendra Modi, aceasta fiind prima apariţie a şefului de la Kremlin pe scena mondială - chiar dacă prin videoconferinţă - de când s-a confruntat cu o contestare a puterii fără precedent din partea fostului său aliat Evgheni Prigojin: „Aş dori să profit de această ocazie pentru a le mulţumi colegilor mei din ţările Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai care şi-au exprimat sprijinul pentru acţiunile conducerii ruse în protejarea ordinii constituţionale, a vieţii şi a securităţii cetăţenilor. Apreciem foarte mult acest lucru. Solidaritatea şi înalta responsabilitate pentru soarta Patriei au fost demonstrate în mod clar de cercurile politice ruseşti şi de întreaga societate prin ieşirea în front unit împotriva tentativei de rebeliune armată”.
- Kovesi, acord cu Ucraina - Procurorul şef european, Laura Codruţa Kovesi, şi directorul Biroului Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU), Semen Krivonos, au semnat un acord de lucru privind cooperarea dintre Parchetul European (EPPO) şi NABU: „Documentul semnat astăzi întăreşte cooperarea cu autorităţile ucrainene specializate în investigarea cazurilor de corupţie şi arată angajamentul ambelor părţi faţă de protecţia fondurilor UE alocate Ucrainei, în contextul războiului şi pentru reconstrucţie. EPPO consideră că cooperarea cu autorităţile ucrainene de aplicare a legii şi judiciare este crucială pentru a lupta eficient împotriva grupurilor criminale organizate şi a utilizării abuzive a acestor fonduri”.
- Invitație pentru Ucraina în NATO „acum!” - Preşedintele Volodimir Zelenski i-a cerut preşedintelui SUA, Joe Biden, să invite Ucraina în NATO „acum!" - chiar dacă aderarea nu se va produce decât după încheierea războiului. Vorbind în limba engleză pentru CNN, Zelenski a declarat că Biden este „cel care ia decizia" dacă Ucraina va fi sau nu în NATO: „El susţine viitorul nostru în NATO. Este foarte important. Este atât de important să simţi că eşti cu adevărat alături de aliaţi în viitor”.
- Companii occidentale, sponsori ai războiului - Compania multinațională britanică Unilever a fost inclusă de guvernul de la Kiev în categoria sponsorilor războiului, după ce a devenit obiectul unei legi din Rusia care obligă toate marile companii prezente în țară să contribuie direct la efortul de război. Detalii AICI.