Ziua 493: Lupte grele pe podul Antonivski și o școală atacată cu racheta. Cum profită CIA de haosul din Rusia

Ziua 493: Lupte grele pe podul Antonivski și o școală atacată cu racheta. Cum profită CIA de haosul din Rusia

În ziua 483 de război Kievul anunţă că forțele sale au ucis peste 228.000 de militari ruși de la începutul invaziei anul trecut. La 1 iunie, spunea că au murit 208.370. Asta înseamnă aproape 20.000 de morți în rândul forțelor militare ruse numai în iunie, potrivit cifrelor publicate de Ministerul Apărării al Ucrainei.

Tot azi sunt raportate lupte grele în zona podului Antonivski, din regiunea Herson din sudul Ucrainei. Iar o şcoală a fost lovită de rachete în Doneţk şi a murit inclusiv o profesoară.

Autorităţile desemnate de Moscova neagă că Ucraina ar fi ocupat un important teritoriu strategic pe malul de est al Niprului. Dar un blogger militar rus scrie că trupele Moscovei nu au reuşit să elibereze malul de est de soldaţii ucraineni.

Analiştii cred că acţiunea ucraineană de la Herson e menită să menţină trupele ruse în zonă şi să prevină redistribuirea lor pe frontul din Zaporojie, o regiune de importanţă vitală, cheia pentru ca armata Kievului să izoleze sudul Ucrainei ocupate de peninsula Crimeea.

Americanii nu sunt surprinşi că ofensiva Kievului merge lent, că aşa e la război, iar şeful CIA a fost recent într-o vizită la Zelenski. Tot el l-a asigurat pe spionul şef al ruşilor că americanii nu şi-au vârât coada în revolta Wagner, dar a recunoscut și că agenția încearcă să profite cât de mult din situația creată.

ADVERTISING

În prima zi de preşedinţie a UE, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, s-a dus la Kiev să se întâlnească cu preşedintele Zelenski.

Situaţia de pe front

  • Lupte grele pe pod - Trupele ruse şi ucrainene au avut schimburi intense de focuri în zona podului Antonivski, grav avariat, din regiunea Herson. Autorităţile desemnate de Moscova neagă informaţiile cum că Ucraina ar fi ocupat un important teritoriu strategic pe malul de est al râului Nipru. Dar un blogger militar rus a susţinut că trupele Moscovei nu au reuşit să elibereze malul de est de soldaţi ucraineni. „Sunt morţi şi răniţi de partea noastră”, a scris bloggerul rus. Alţi doi bloggeri scriu că luptătorii ucraineni se ascund sub podul Antonivski, iar armata rusă a tras în ei cu rachete.
  • Strategia Kievului pentru sud - Analiştii cred că acţiunea ucraineană de la Herson e menită să menţină trupele ruse în zonă şi să prevină redistribuirea lor pe frontul din Zaporojie, o regiune de o importanţă vitală. Recuperarea regiunii Zaporojie este cheia pentru ca armata Kievului să izoleze sudul Ucrainei ocupate de peninsula Crimeea. Acest lucru ar întrerupe efectiv ruta terestră dintre teritoriul nou revendicat în invazia Rusiei şi teritoriul pe care aceasta l-a ocupat în 2014.
  • Pericolul Wagner din nord - Preşedintele Zelenski a declarat că Ucraina va întări liniile defensive la granițele de nord ale țării din cauza rapoartelor despre redistribuirea trupelor de mercenari Wagner în Belarus.
  • Atac mortal cu rachetă la şcoală - Un atac cu rachetă Iskander asupra unei şcoli din satul Serhiivka (regiunea Doneţk) s-a soldat cu moartea a două femei şi rănirea a şase persoane, a anunţat poliţia ucraineană. Victimele sunt o profesoară de 56 de ani şi o contabilă de 44. Doar angajaţii erau în clădire pentru că vineri şcolile nu au fost deschise pentru elevi.
  • Orfani deportaţi - Procurorii ucraineni au acuzat un politician rus și doi colaboratori ucraineni de presupusa deportare a zeci de orfani din orașul Herson, în perioada când era ocupat de ruşi.
  • 20.000 de ruşi morţi într-o lună - Ministerul Apărării de la Kiev susține că forțele sale au ucis peste 228.000 de militari ruși de la începutul invaziei. La 1 iunie, ministerul anunţa 208.370 de ruși morţi. Aşadar, au fost aproape 20.000 de morți în rândul forțelor militare ruse numai în iunie.
  • Şi 21.000 de Wagneri ucişi - Președintele Volodimir Zelenski a declarat că 21.000 de soldați Wagner au fost uciși de forțele ucrainene și peste 80.000 au fost răniți. „Ei (Wagner - n.red.) aveau două categorii: mercenari profesioniști și cei mobilizați din închisori, carnea lor de tun. Trupele noastre au ucis 21.000 dintre ei și au rănit 80.000. Vestea bună este că am distrus cea mai motivată parte a forțelor ruse", a spus președintele Zelenski, într-un interviu acordat El Mundo.
  • Aniversare pentru Insula Şerpilor - Tot Zelenski a afirmat că eliberarea Insulei Şerpilor în urmă cu un an reprezintă una dintre marile victorii ale Ucrainei.
  • 26 de mii de ruşi confirmaţi ca morţi - MediaZona, un site independent rus, și BBC Rusia, au confirmat din surse deschise numele a 26.801 de soldați ruși care au fost uciși în ultimele 16 luni ale războiului din Ucraina.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Poziţia SUA şi coada CIA

  • Luciditate la Pentagon - Preşedintele Statului Major american, generalul Mark Milley, nu e surprins că progresul în contraofensiva Ucrainei este lent, pentru că asta face "parte din natura războiului". "Ceea ce am spus a fost că acest lucru va dura şase, opt, zece săptămâni. Va fi foarte dificil. Va fi foarte lung şi va fi foarte, foarte sângeros. Şi nimeni nu ar trebui să îşi facă iluzii în legătură cu nimic din toate acestea", a declarat Milley. Detalii AICI
  • Unde nu îşi vâră coada CIA - Directorul CIA, William Burns, l-a sunat pe șeful spionului rus, Serghei Narişkin, pentru ca să îl asigure că Statele Unite nu au avut niciun rol în revolta Wagner, scriu New York Times și Wall Street Journal.
  • Pe de altă parte, acelaşi William Burns a călătorit recent în Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Zelenski, dar și cu oficiali de informații. Un oficial american a declarat pentru CNN că Burns doar a reafirmat angajamentul SUA de a împărtăși informații pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești. Vizita ar fi avut loc înaintea rebeliunii lui Prigojin, care nu a fost un subiect de discuție.
  • Directorul CIA, William Burns, a afirmat sâmbătă că nemulţumirea în Rusia faţă de războiul din Ucraina este o oportunitate unică într-o generaţie pentru a recruta spioni, pe care agenţia sa nu o lasă să se irosească: „Nemulţumirea faţă de război va continua să macine conducerea rusă pe sub dieta constantă de propagandă de stat şi represiune. Această nemulţumire creează o oportunitate unică într-o generaţie pentru noi la CIA - în esenţă, un serviciu de informaţii bazat pe oameni. Nu o lăsăm să se irosească”.
ADVERTISING

Pericolul nuclear

  • Președintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, e convins că armele nucleare tactice rusești desfășurate în țara sa nu vor fi niciodată folosite.
  • În schimb, Ucraina a efectuat exerciții de răspuns la dezastre nucleare în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie, aflată încă sub ocupaţia ruşilor.
  • Institutul pentru Studiul Războiului crede că este puţin probabil ca forțele ruse să provoace un „accident” intenționat la Zaporojie, pentru că nu ar putea controla consecințele unui incident radiologic la centrala nucleară.

Alte informaţii relevante

  • Papa nu vede luminiţa de pace - După trei zile de discuţii în care solul său a purtat negocieri la Moscova, papa Francisc a declarat că nu vede vreo soluţie pentru sfârşitul războiului din Ucraina.
  • Ajutor din Danemarca - Preşedintele Zelenski a mulţumit Danemarcei pentru un nou pachet de apărare pentru Ucraina, care cuprinde muniţii de artilerie, rachete de apărare aeriană şi echipamente de deminare.
  • Gest simbolic - În prima zi de preşedinţie a UE, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, s-a dus la Kiev să se întâlnească cu preşedintele Zelenski.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇