Markus, sergentul ucrainean care transmite de pe front, deși e interzis. Schimbul lui de replici cu șeful Armatei a devenit viral

Markus, sergentul ucrainean care transmite de pe front, deși e interzis. Schimbul lui de replici cu șeful Armatei a devenit viral

Valeri Markus, sergent-major în armata ucraineană, povestește pe rețelele de socializare cum evoluează contraofensiva pe frontul sudic. Informațiile importante pe care le prezintă au devenit tot mai urmărite. Chiar și șeful armatei, generalul Valeri Zalujnîi, a comentat la una dintre postările lui.

Markus a devenit cunoscut în Ucraina prin relatările sale în care oferă detalii despre situația de pe front. În cel mai recent mesaj, el a povestit că în ultimele 24 de ore Brigada 47 de Infanterie Mecanizată din care face parte a înregistrat mici progrese într-unul dintre cele mai puternic apărate sectoare ale frontului din Zaporojie, deși unitatea a pierdut la începutul lunii câteva vehicule blindate americane Bradley și tancuri germane Leopard 2, relatează Kyiv Post.

Miercuri a fost o zi plină de lupte grele, iar luptătorii ucraineni au cucerit mai multe poziții defensive și au împins inamicul "adânc" în liniile rusești, a povestit sergentul într-o înregistrare video postată pe Telegram și pe Facebook.

ADVERTISING

"Ieri (27 iunie) a fost o perioadă de 24 de ore de asalturi. Am avansat foarte departe, foarte adânc (în liniile rusești). Pe jos. Suntem foarte obosiți. Ocupăm pozițiile (rusești). Acum o să înaintăm mai mult cu luptele. Se pare că n-o să fie rapid. Liniile lor de apărare de aici sunt foarte dense. Sunt foarte bine construite", a spus el.

Schimb de replici viral între un general și un sergent

Sergentul a menționat că filmează din tranșeele rusești care sunt pline de cadavre. Acesta a adăugat că el și camarazii săi au înnoptat într-un mic tranșeu, ca să nu piardă poziția cucerită și să poată avansa mai mult. Militarii ucraineni au fost nevoiți să doarmă printre cadavrele invadatorilor uciși, iar Markus a mărturisit că acestea încă nu au apucat să miroasă.

"În cinci minute o să dăm următorul asalt. Nemernicii nu știu nimic despre asta; o să facem tot 'foarte, foarte secret'. O să ne strecurăm spre ei în două grupuri și, cu ajutorul lui Dumnezeu, îi vom lua prin surprindere", a spus el.

Доброго ранку...

Publicată de Валерій Маркус pe Marţi, 27 iunie 2023

Prin postarea lui, sergentul a încălcat încă o dată o interdicție a armatei ucrainene impusă soldaților de a vorbi public despre operațiunile în desfășurare printr-o serie de postări în care a criticat părerile conform cărora Brigada 47 nu este condusă corespunzător și că echipamentul occidental e distribuit greșit.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, pare să-i permită tacit lui Markus să încalce dispoziția, notează Kyiv Post. Generalul a postat un comentariu la înregistrarea pe care Markus a făcut-o în tranșeele rușilor. "Valeri! Pune-ți vesta de protecție acum! Sau o să-ți dau o lecție!"

Sergentul i-a răspuns regulamentar cu "Da, să trăiți!" și a adăugat și un emoji reprezentând un salut militar.

Schimbul scurt de replici dintre general și sergent a devenit viral pe rețelele de socializare din Ucraina.

replici

Brigada 47 de Infanterie Mecanizată este o unitate creată recent, dotată cu echipament occidental modern și antrenată în bazele militare NATO din Germania și Polonia.

Pe 8 iunie, unitatea a pornit un atac lângă orașul Mala Tokmașka și a fost prinsă într-o ambuscadă - mai întâi a nimerit pe un teren minat, apoi a fost lovită de artileria rusă, rachete antitanc și de elicoptere.

ADVERTISING

Potrivit unor surse verificate, brigada a pierdut cel puțin zece oameni, cinci tancuri germane și nouă vehicule blindate de infanterie - cea mai grea înfrângere tactică a contraofensivei din această vară. De atunci, progresele ucrainene pe frontul sudic au fost sporadice și lente, notează publicația ucraineană.

Marea problemă pe care o au ucrainenii

O înregistrare video realizată de o dronă s-a răspândit marți pe canalele cu profil militar de pe Telegram. Imaginile arată sosirea unui vehicul Bradley pentru a prelua răniții din timpul ambuscadei de pe 8 iunie în care a fost prinsă Brigada 47 și momentul în care un militar coboară pentru a acorda primul ajutor şi calcă pe o mină, pierzându-și piciorul.

Un ofițer al Brigăzii 47 a spus miercuri pentru Radio Svoboda că apărarea rusă care îi întâmpină pe ucraineni este puternic fortificată: "N-am văzut în nouă ani de război atâtea mine. E adevărat că operațiunea noastră (de la începutul lunii) nu a mers cum am plănuit, ne-a luat mai multe zile."

Markus consideră că distribuirea imaginilor poate afecta efortul de război al Ucrainei, dar a confirmat că acestea sunt reale. El a spus deschis, într-o altă postare, că minele plantate de ruși sunt o mare problemă: "Despre mine. S-a dovedit istoric că funcționează, sunt de zece ori mai eficiente ca noi (…) De ce, asta e o altă problemă. (…) Nu poți să-ți dai seama cât de mult, de rapid și de eficient pun mine. Noi nu putem să punem mine cum pun ei. Nu putem să săpăm cum fac ei. Ăsta a adevărul."

"Peste tot poți să dai de un câmp minat. Cei de la recunoaștere n-au mereu informații (despre unde se află minele - n.red.)", a adăugat sergentul.

"Se întâmplă, din păcate, ăsta-i războiul. Așa sunt luptele. Iar în lupte, din păcate, mor oameni. Noi ne facem datoria într-un loc în care unii vor să ne omoare. Asta-i munca noastră", a explicat Markus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇