Ziua 491. La Moscova au început epurările. Vizită surpriză la Kiev și mesajul lui Kirill pentru papa

Ziua 491. La Moscova au început epurările. Vizită surpriză la Kiev și mesajul lui Kirill pentru papa

În ziua 491 de război, șeful Statului Major al armatei ucrainene anunță că forțele sale avansează încet, dar sigur pe liniile de front din estul și sud-estul țării.

Află cele mai noi informaţii despre războiul din Ucraina

Armata ucraineană a înaintat 1.300 de metri spre Berdiansk, regiunea Zaporojie, ocupată de ruși, și 1.200-1.500 de metri în direcțiile Klișchiivka și Kurdiumivka, la sud de Bahmut.

Bilanţul bombardamentelor ruseşti care au distrus un restaurant din oraşul ucrainean Kramatorsk a crescut joi dimineaţă la 12 morţi şi aproximativ 60 de răniţi.

În Rusia, Vladimir Putin a fost filmat făcând o baie de mulțime în timpul unei vizite în Daghestan. Președintele rus este văzut în timp ce strânge mâinile oamenilor adunați în jurul său, iar pe câțiva îi sărută pe obraz.

Putin a spus că "nu s-a îndoit" de sprijinul ruşilor în timpul rebeliunii armate de săptămâna trecută a grupului Wagner.

Iar Reuters remarcă faptul că cei mai importanţi generali din Rusia au dispărut din spaţiul public după rebeliunea eşuată a mercenarilor grupului Wagner.

De la Bruxelles, șeful diplomației europene, Josep Borrell, spune că Putin devine cu cât mai slăbit, cu atât mai periculos, și subliniază în acest sens epurările care au început la Moscova. Iar patriarhul rus Kirill îi spune trimisului papal că bisericile lor ar trebui să lucreze împreună pentru pace.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Forțele ucrainene avansează încet, dar sigur pe liniile de front din estul și sud-estul țării, a declarat șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Ucraina afirmă că a preluat controlul asupra mai multor sate din sud-est. „Forțele de apărare ale Ucrainei continuă cu acțiunea lor ofensivă și am făcut progrese”, a declarat comandantul-șef ucrainean pe Telegram.
  • Avans spre Berdiansk și în Bahmut - Armata ucraineană a înaintat 1.300 de metri spre Berdiansk, regiunea Zaporojie, ocupată de ruși, a informat adjunctul ministrului Apărării, Hanna Maliar. Forțele ucrainene au avansat, de asemenea, 1.200-1.500 de metri în direcțiile Klișchiivka și Kurdiumivka, la sud de Bahmut, potrivit oficialului.
  • Generali ucraineni uciși - Armata rusă anunţă că a ucis doi generali ucraineni, câteva zeci de ofiţeri şi aproximativ 20 de instructori militari străini, într-un atac aerian recent la Kramatorsk, în estul Ucrainei. ”În urma unui atac de mare precizie, doi generali, până la 50 de ofiţeri ai forţelor ucrainene şi până la 20 de mercenari şi instructori militari străini care participau la o reuniune au fost eliminaţi”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
  • Atac în Sumî - Armata rusă a lansat atacuri împotriva a patru localități din regiunea Sumî, în ultimele 24 de ore, a informat administrația militară a regiunii. 36 de explozii au fost înregistrate în cele patru localități.
  • Tragedia de la Kramatorsk - Bilanţul bombardamentelor ruseşti care au distrus un restaurant din oraşul ucrainean Kramatorsk a crescut joi dimineaţă la 12 morţi şi aproximativ 60 de răniţi. Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat atacul ca fiind "terorist".
  • Gropi comune - Cadavrele celor care au murit în inundaţiile provocate de distrugerea barajului Kahovka sunt băgate în gropi comune de forțele rusești din Herson, anunță armata ucraineană. „Forţele de ocupaţie ruseşti îngropă morţii în gropi comune, fără a le preleva probe ADN şi fără a plasa vreun semn la locul de înmormântare”, afirmă Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
  • Risc de atac la Zaporojie - Autoritățile ucrainene încep antrenamentele pentru a se pregăti pentru un posibil atac rusesc asupra centralei nucleare Zaporojie.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin, încrezător - Preşedintele Vladimir Putin a declarat, în cadrul unei întâlniri cu liderul republicii Daghestan, că "nu s-a îndoit" de sprijinul ruşilor în timpul rebeliunii armate de săptămâna trecută a grupului Wagner. "Nu m-am îndoit de reacţia poporului din Daghestan şi din întreaga ţară", a spus el, în timpul unei întâlniri cu liderul acestei republici din sudul Rusiei.
  • Baie de mulțime - Vladimir Putin a fost filmat făcând o baie de mulțime în timpul vizitei în Daghestan. Președintele rus este văzut în timp ce strânge mâinile oamenilor adunați în jurul său, iar pe câțiva îi sărută pe obraz. Detalii şi video AICI
  • Generali ruși dispăruți - Cei mai importanţi generali din Rusia au dispărut din spaţiul public după rebeliunea eşuată a mercenarilor grupului Wagner care viza răsturnarea conducerii militare ruse, pe fondul dorinţei preşedintelui Vladimir Putin de a-şi reafirma autoritatea şi al unor informaţii neconfirmate despre cel puţin o arestare, notează Reuters într-o amplă analiză. Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General al armatei ruse, nu a mai apărut în public sau la televiziunea de stat de sâmbătă. Absent este şi generalul Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armaghedon" de către presa rusă.
  • Prigojin şi Lukaşenko s-ar putea ”trăda” - Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko nu sunt aliaţi şi s-ar putea să se arate neloiali unul faţă de celălalt, a declarat Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse din exil. "În orice moment, Lukaşenko îl poate trăda pe Prigojin şi Prigojin îl poate trăda pe Lukaşenko. Ei nu sunt aliaţi. Ei nu pot să aibă încredere unul în altul", a afirmat Tihanovskaia, într-un interviu acordat miercuri.
  • Prigojin ştia că i se taie banii - Evghnei Prigojin a fost informat - înainte de rebeliunea Wagner din weekend - că mercenarilor săi avea să nu li se mai permită să participe la ”operaţiunea militară specială” din Ucraina, pentru că Prigojin a refuzat să dea curs unui ordin care obliga toate grupările de mercenari care luptă în Ucraina să încheie contracte cu Ministerul Apărării, dezvăluie preşedintele Comisiei Apărării din cadrul Dumei de Stat, Andrei Kartapolov. Prigojin a fost informat că Wagner nu avea să mai primească fonduri de la Ministerul rus al Apărării.
  • Mesajul lui Kiril pentru papa - Șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, patriarhul Kirill, i-a spus joi trimisului papei Francisc, cardinalul Matteo Zuppi, că bisericile lor ar trebui să lucreze împreună pentru a evita „evoluțiile politice negative și pentru a servi cauzei păcii”. „Este foarte important ca în această perioadă dificilă comunitățile creștine din Orient și Occident să ia parte la acest proces de reconciliere”, i-a spus Kirill cardinalului Matteo Zuppi. Zuppi, aflat în a doua zi a călătoriei sale la Moscova, a subliniat că papa Francisc era foarte dornic să audă părerea patriarhului Kirill cu privire la situația din Ucraina.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Pence la Kiev - Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a efectuat joi o vizită în Ucraina, în semn de susţinere a Kievului în războiul împotriva Rusiei, în contextul în care candidaţii republicani la preşedinţia Statelor Unite, în 2024, au poziţii diferite cu privire la rolul Americii în acest război. Pence s-a întâlnit în privat cu Volodimir Zelenski, la palatul prezidenţial din Kiev. El i-a spus că este mai hotărât ca oricând să susţină Ucraina. Pence a vizitat şi un centru de îngrijire a copiilor din teritorii ocupate sau care au fost deportaţi în Rusia, a adus un omagiu la Zidul Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei şi a vizitat Biserica ortodoxă Sf. Mihail.
  • Putin, tot mai periculos - Preşedintele rus Vladimir Putin a fost "slăbit" de rebeliunea grupului de mercenari Wagner, ceea ce îl face "un pericol mai mare", a declarat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles: ”Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare. Putin procedează la o curăţenie internă cu arestarea generalilor şi încearcă să afle cine se află în spatele acestei încercări de rebeliune armată".
  • Iohannis se declară foarte ferm - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, de la Bruxelles, că este vital şi pentru Ucraina şi pentru statele UE şi NATO să se păstreze unitatea şi solidaritatea între cele două instituţii, iar Kievul să fie sprijinit "în continuare, necondiţionat, cu tot ce avem"."În acelaşi timp, am reiterat şi cred că este clar pentru toată lumea că noi trebuie să încercăm să facem tot ca să oprim Rusia, să se oprească din acest război ilegal. Pentru a ajuta Ucraina este în acelaşi timp nevoie să îi ajutăm în parcursul lor european. Şi aici, în luarea mea de cuvânt, am fost foarte ferm", a mai spus el.
  • Fisuri în Rusia - Rebeliunea grupării paramilitare ruse Wagner din weekend relevă ”fisuri şi disensiuni” în Rusia, subliniază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. ”Este important, totodată, să subliniem că acestea sunt probleme interne ale Rusiei şi este prea devreme să tragem concluzii finale”, subliniază Stoltenberg înaintea summit-ului  UE, care se desfăşoară joi şi vineri, la Bruxelles.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇