Unitatea clandestină ucraineană care seamănă teroarea pe front: Ucide ofițerii ruși și demoralizează trupele invadatoare

Unitatea clandestină ucraineană care seamănă teroarea pe front: Ucide ofițerii ruși și demoralizează trupele invadatoare

Membrii unei unități terestre care se subordonează mai multor structuri de informații ucrainene acționează pe liniile frontului și dincolo de acestea cu metode ale grupărilor de partizani. Obiectivul lor e să lichideze ofițerii ruși.

Spionajul militar ucrainean ajută și Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea pentru Libertatea Rusiei, grupări formate din cetățeni ruși care luptă pentru înlăturarea de la putere a președintelui Vladimir Putin, organizații paramilitare implicate în raidurile de pe teritoriul Rusiei.

Însă grupul lui Brabus, un militar călit în luptă, e format doar din ucraineni. Sunt foști soldați cu pregătire specializată, uniți în jurul unui fost ofițer din armata ucraineană încă din primele zile ale invaziei, se arată într-un reportaj CNN.

"La începutul războiului, grupările mici care puteau lupta pe ascuns împotriva rușilor au avut un rol însemnat. Fiindcă regiunea Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Sumî sunt zone împădurite. Așa că rolul lor de grupări mici era important și a crescut repede", spune superiorul lui Brabus, cu o cagulă de camuflaj pe față.

ADVERTISING

În primele zile și săptămâni, mici grupuri de bărbați în camionete, înarmați cu rachete antitanc precum NLAW și Javelin, furnizate de NATO, au hărțuit și prins în ambuscade coloanele ruse de pe principalele artere rutiere din nordul Ucrainei. Îndrăzneți, rapizi și neînfricați, ei au contribuit la apărarea Kievului.

După respingerea campaniei ruse din zona de nord, s-au grupat în unități de recunoaștere. Unii au fost absorbiți de structurile armatei convenționale, însă n-au renunțat la stilul de luptă liber, caracteristic partizanilor, cu riscuri mai mari, dar cu o autonomie mai mare.

Cei care au supraviețuit - iar mulți n-au izbutit - primesc deseori misiuni tactice cu un efect strategic. Pe scurt: uciderea ofițerilor ruși pentru doborârea moralului trupelor ruse.

Șapte "fantome" doborâte

Brabus a acceptat să povestească cum a decurs o astfel de operațiune.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La începutul lunii martie, când estul Ucrainei era acoperit de zăpada depusă pe solul înghețat, echipa lui s-a furișat prin pădurile urscate până la un post obișnuit al armatei de pe linia frontului, la sud de Bahmut.

Primiseră informații care sugerau că unitățile ruse urmau să se schimbe, ceea ce însemna că în zonă se aflau mai mulți ofițeri ruși decât de obicei, iar viitoarea conducere a trupelor era mai neadaptată la situația de la fața locului și mai predispusă la erori fatale.

Brabus își susține spusele cu înregistrări video făcute atunci și povestește că grupul său a fost imediat prins într-un schimb intens de focuri cu parașutiștii aduși recent de ruși. "Le-am răspuns cu toate armele", spune el, vizibil încântat de amintirea acelei confruntări nocturne.

În două videoclipuri strălucitoare, de un portocaliu metalic, copacii apar de culoare neagră-argintie, în timp ce militarii ruși se văd ca niște puncte albe intense și în mișcare. Sunt înregistrările video din vizorul lui termic de lunetist, făcute în timp ce vânau în întuneric ofițeri ruși.

ADVERTISING

Clipurile nu au sonor, ceea ce le face și mai ciudate.

Punctele albe stau ghemuite, încercând să nu fie detectate. Crucea roșie a vizorului termic se fixează pe una dintre figuri, apoi sare odată cu reculul puștii, iar mica fantomă se prăbușește la pământ. Crucea roșie alunecă la dreapta, sare din nou și încă o fantomă pică.

"În stânga erau posturile și tranșeele lor de unde puteau să vadă pozițiile noastre. Am eliminat (…) parașutiștii din partea stângă", explică Brabus.

Misiunea unității sale nu era, însă, să lichideze soldații din tranșee de la Bahmut. Prada lui erau superiorii parașutiștilor ruși. "Suntem o unitate de diversiune și recunoaștere. Am făcut recunoașterea, am adunat informațiile, pregătim operațiunea", a spus el.

Întrebat câți ruși a ucis în noaptea aceea, răspunde imediat: "Șapte."

Agentul haosului e fericit când rușii se luptă între ei

Brabus devine mai vorbăreț când vine vorba despre armele de lângă el. O mitralieră sovietică modificată, de calibru 12,7, pe care un armurier local a dotat-o cu un amortizor imens. Spune că lovește ținta de la doi kilometri și e aproape tăcută.

În mai, stătea într-un post cu vedere spre o lizieră de lângă Bahmut. O altă înregistrare video îl arată cum țintește, apoi își retrage fața dinspre armă, în timp ce mitraliera scuipă muniția supersonică cu explozie puternică, niște gloanțe mai groase decât degetul mare al unui bărbat, spre forțele inamice.

Operatorul unei drone aflat la doi kilometri de Bahmut vede unde lovește muniția și îi transmite cum să ajusteze tirul. "Cu asta am omorât mulți ruși, mulți", spune Brabus.

Forțele ucrainene avansează acum în sudul Bahmutului, de-a lungul unui tranșeu de 6,4 kilometri, respingând trupele ruse. De când Brabus și camarazii lui acționează acolo, în rândurile trupelor ruse pare să se fi instaurat anarhia. Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că a arestat și bătut un comandant al Brigăzii 72 ruse care s-ar fi îmbătat și a ordonat deschiderea focului asupra mercenarilor. Ofițerul rus arestat și eliberat ulterior a acuzat Wagner de umilirea armatei ruse.

Acest haos care a pus stăpânire pe forțele inamicului îi ajută enorm pe ucraineni. Iar Brabus e fericit că participă la crearea lui.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇