Mâna dreaptă a lui Kadîrov a dispărut pe front. Liderul cecen se roagă de ucraineni să-i găsească "fratele drag"

Mâna dreaptă a lui Kadîrov a dispărut pe front. Liderul cecen se roagă de ucraineni să-i găsească "fratele drag"

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a lansat o amplă operațiune de căutare a omului său de încredere, Adam Delimkanov, după ce au apărut informații că acesta ar fi fost rănit sau chiar ucis în Ucraina.

Presa rusă controlată de stat a relatat inițial, citând un raport al Dumei de Stat a Rusiei, că Delimkanov, vărul lui Kadîrov, deputat și decorat cu ordinul Eroul Rusiei de către președintele Vladimir Putin, ar fi fost rănit. La scurt timp, biroul de presă al Dumei a negat că ar fi oferit vreo informație pe această temă, iar deputații au început să dea asigurări că Delimkanov e teafăr și nevătămat.

ADVERTISING

Kadîrov a dat, însă, alerta pe Telegram, făcând referire la dispariția lui Delimkanov. Liderul cecen a spus că nu a mai dat de el și nu are idee unde se află.

Ca o ironie a sorții, cel care de mai multe luni amenința că-i va ucide pe ucraineni face apel la autoritățile din țara invadată pentru a-l ajuta, notează Daily Beast.

"Rog serviciile de informații ucrainene să ofere informații despre ce locuri și poziții au atacat, ca să-mi pot găsi fratele drag", a scris Kadîrov miercuri. "Promit o recompensă generoasă și vă cer să mă ajutați", a menționat el.

Un comandant cecen care potrivit presei de stat din Rusia a spus că Delimkanov era "teafăr și nevătămat" și s-a întors în Cecenia a scris mai târziu pe Telegram că a primit de la Kadîrov ordinul de a merge "la locul incidentului" și să-l găsească pe Delimkanov "prin orice mijloace necesare".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Agenția rusă de presă RIA Novosti a relatat ulterior că luptătorii ceceni au fost retrași din pozițiile de pe linia frontului pentru a-l căuta pe Delimkanov.

Potrivit unor informații neconfirmate publicate de presa ucraineană, omul de încredere al lui Kadîrov a fost ucis de forțele ucrainene în timpul unui atac în regiunea Zaporojie. Cu doar o zi înainte, Delimkanov a apărut într-o înregistrare video în care afirma că luptătorii ceceni îi vor elibera pe ucraineni de "LGBT și de regimul satanist și fascist".

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a susținut că a vorbit recent cu Delimkanov, potrivit colegului parlamentar Dmitri Kuznețov. Acesta a spus presei de stat că Delimkanov era în "viață și sănătos".

ADVERTISING

Relatările complet diferite au provocat speculații despre situația lui Delimkanov. Mulți se întreabă de ce nu a reușit Kadîrov să ia legătura cu vărul său, în timp ce unii parlamentari ruși au susținut că au vorbit cu el.

Şi Kremlinul a declarat miercuri că este îngrijorat de informațiile neconfirmate cum că Adam Delimkanov, șeful Gărzii Naționale a Ceceniei, ar fi fost rănit în Ucraina. El este membru al Dumei, precum și comandant al diviziei cecene a gărzii naționale ruse, fiind văzut drept al doilea cel mai înalt oficial al regiunii cecene, după Ramzan Kadîrov şi mâna lui dreaptă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇