Craniile soldaților uciși într-o bătălie de acum 80 de ani, la care au participat și românii, au apărut după distrugerea barajului din Ucraina (Video)

Craniile soldaților uciși într-o bătălie de acum 80 de ani, la care au participat și românii, au apărut după distrugerea barajului din Ucraina (Video)

Golirea uriașului lac de acumulare de pe râul Nipru din Ucraina, ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka, săptămâna trecută, a lăsat întinderi mari de noroi pline de schelete, amintind de trecutul sângeros al regiunii.

Înregistrările realizate pe ambele părți ale râului, unde odinioară se afla lacul, arată numeroase cranii împrăștiate prin noroi, scrie The Guardian.

Unul dintre ele încă poartă o cască din Al Doilea Război Mondial.

Istoricii spun că unele dintre rămășițe ar putea fi ale unor oameni care au murit într-o bătălie uriașă purtată în urmă cu 80 de ani pe același teren aflat acum în centrul contraofensivei Ucrainei împotriva ocupației ruse, în jurul Nikopol și Kamianka-Dniprovska.

ADVERTISING

Bătălia de pe Nipru a fost centrul uneia dintre cele mai mari operațiuni militare ale celui de-Al Doilea Război Mondial, contraatacul armatei sovietice împotriva armatei germane, care a implicat peste 6 milioane de militari.

La sfârșitul anului 1943, acțiunea s-a concentrat la Nikopol, pe malul drept al râului, locul unde se aflau mai multe mine pe care Hitler era hotărât să le dețină. Astăzi, Nikopol este un oraș din prima linie a frontului, controlat de ucraineni.

La sfârșitul anului 1943, armata germană s-a luptat să reziste trupelor sovietice, conduse de mareșalul Rodion Malinovski, și a fost forțată să abandoneze orașul în februarie 1944.

ADVERTISING

„Pierderile trupelor sovietice au fost între 30.000 si 60.000 de oameni. Pierderile trupelor germane și române au fost de până la 20.000 de oameni. Deci, teoretic, acest videoclip care arată casca și craniul ar putea fi legat de acele evenimente”, a declarat Andrii Solonets, istoric la Muzeul National de Istorie a Ucrainei, specializat în cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Un expert în artefactele militare germane din Ucraina, Oleksii Kokot, a declarat că, în timp ce soldații morți ai Armatei Roșii au fost îngropați în pământ, „soldații germani morți au fost lăsați pe câmp. Prin urmare, craniile ar putea fi ale soldaților germani”.

ADVERTISING

Multe dintre cadavrele germane au fost lăsate în mlaștinile din această zonă, care mai apoi au fost complet inundate după construcția barajului Nova Kahovka în 1956.

Recuperarea rămășițelor armatei germane trebuie să aștepte până când războiul actual de pe Nipru se va termina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇