Ziua 476. Kremlinul e îngrijorat de mâna dreaptă a lui Kadîrov. Prigojin se odihnește până în august (Video)

Ziua 476. Kremlinul e îngrijorat de mâna dreaptă a lui Kadîrov. Prigojin se odihnește până în august (Video)

Ziua 476 de război este marcată de noi atacuri puternice ale rușilor asupra Ucrainei, soldate cu zeci de morți și răniți.

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte 13 rănite într-un atac cu rachete ruseşti în cursul nopţii asupra portului Odesa. Forţele ruse au ucis trei civili și în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

La Krivoi Rog, numărul morților după bombardarea orașului a ajuns la 12.

Zelenski a cerut sancţiuni internaţionale extinse pentru a împiedica Rusia să fabrice rachete. El a arătat că una dintre rachetele care au lovit oraşul său natal Krivoi Rog avea 50 de componente, în special microelectronice, fabricate în alte ţări.

Pe front, au fost eliberați încă 3 kmp de teritoriu, conform noului bilanţ al contraofensivei ucrainene, iar Kremlinul s-a declarat îngrijorat de informațiile neconfirmate din presă cu că un comandant cecen, mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov, a fost rănit în Ucraina.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, a declarat că forţa sa se va întoarce pe frontul ucrainean abia în luna august, iar până atunci luptătorii se odihnesc şi se pregătesc.

Între timp, Belarusul a început să primească arme nucleare tactice de la ruşi, a declarat președintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta a subliniat că unele dintre ele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

Situația pe front

  • Atac cu morți în Odesa - Autorităţile ucrainene au anunţat că cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte 13 rănite într-un atac cu rachete ruseşti în cursul nopţii asupra oraşului portuar Odesa. Rachetele au vizat un depozit, un centru de afaceri şi magazine. Comandamentul de Sud al Ucrainei a avertizat că este posibil ca oamenii să fie încă prinşi sub dărâmături în locurile unde au avut loc atacurile.
  • Atac cu morți și în Donețk - Forţele ruse au ucis trei civili și în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul ucrainean al regiunii Pavlo Kirilenko, pe Facebook. El a precizat că două persoane au fost ucise în Kramatorsk şi o alta în Kostiantinivka. ”Rachetele au lovit case particulare, provocând pagube semnificative: în Kramatorsk, cel puţin 5 case private au fost distruse şi alte aproximativ 24 avariate, în Kostiantinivka, două au fost distruse şi 55 avariate”, a spus el.
  • Rachete și drone doborâte - Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât trei rachete de croazieră rusești și nouă drone kamikaze lansate peste noapte, au informat Forțele Aeriene.
  • Atacul de la Krivoi Rog - Numărul morților după bombardarea orașului Krivoi Rog a ajuns la 12, au anunțat autoritățile ucrainene.
  • Atac în Sumî - Șase persoane au fost ucise în regiunea Sumî, după ce mașina în care se aflau a fost atacată de ruși.
  • Noutăți din contraofensivă - Au fost eliberați încă 3 kilometri pătraţi de teritoriu în cursul zilei trecute, conform noului bilanţ al contraofensivei ucrainene prezentat miercuri de purtătorul de cuvânt al Statului Major General ucrainean, Andrii Kovalev. ''În direcţia Berdiansk, luptele continuă în zona localităţii Makarivka'', a declarat purtătorul de cuvânt militar de la Kiev. Berdiansk este un port ucrainean la Marea Azov, situat în regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată de Rusia. Makarivka este o mică aşezare în regiunea Doneţk, situată la aproximativ 140 de kilometri nord de Berdiansk, aşezare pe care trupele ucrainene au recucerit-o în urmă cu câteva zile.
  • Amazoanele Ucrainei - La contraatacul din sudul orașului Bahmut participă și femei. Vocea uneia dintre ele poate fi auzită în videoclipul care a fost postat de Batalionul III de Asalt. Femeia soldat apare pentru scurt timp în videoclipul care arată trupele ucrainene preluând o poziție rusească cu ajutorul vehiculelor blindate.
Woman soldier storms Russian trenches near Bakhmut in Ukraine counter attack POV footage

Ce se întâmplă în Rusia

  • Kremlinul e îngrijorat de mâna dreaptă a lui Kadîrov - Kremlinul a declarat miercuri că este îngrijorat de informațiile neconfirmate din presă conform cărora un comandant cecen a fost rănit în Ucraina și așteaptă clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Presa rusă a relatat că Adam Delimkanov, șeful Gărzii Naționale a Ceceniei, a fost rănit în Ucraina. El este membru al Dumei, precum și comandant al diviziei cecene a gărzii naționale ruse, fiind văzut drept al doilea cel mai înalt oficial al regiunii cecene, după Ramzan Kadîrov şi mâna lui dreaptă. Detalii AICI
  • Prigojin se odihneşte până în august - Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, a declarat că forţa sa se va întoarce pe frontul ucrainean în luna august, iar până atunci luptătorii se odihnesc şi se pregătesc. "Ne odihnim şi ne pregătim. Pe 5 iunie am plecat, iar pe 5 august, conform previziunilor, PMC Wagner va continua să îndeplinească în deplină pregătire de luptă sarcinile care au fost stabilite", a declarat Prigojin, vorbind cu jurnaliştii din regiunea rusă Ulianovsk. Videoclipul cu aceste declaraţii a fost distribuit prin intermediul Orkestr Wagnera, canalul său neoficial pe Telegram.
  • Vladimir Putin va purta discuții la Moscova cu premierul Cubei, Manuel Marrero Cruz, a anunțat Kremlinul. Rusia încearcă să consolideze relațiile cu țările din America Latină, Africa și alte țări non-occidentale, în timp ce Occidentul încearcă să o izoleze și să o pedepsească economic pentru invazia sa în Ucraina.
  • Incendiu la o centrală electrică - Un incendiu a izbucnit la centrala electrică Novocherkassk din regiunea Rostov din sudul Rusiei, aproape de granița cu Ucraina, a informat agenția de presă de stat RIA. Nu se spune ce a provocat incendiul, dar pe surse Kyiv Independent a aflat că focul ar fi început din cauza „nerespectării măsurilor de siguranță în timpul lucrărilor de reparații”.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Armele nucleare au ajuns în Belarus - Belarus a început să primească arme nucleare tactice de la Rusia, a declarat președintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta a subliniat că unele dintre ele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice produse de SUA şi aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki în 1945. Lukașenko a subliniat că nu va ezita să folosească armele, dacă țara sa se confruntă cu o agresiune.
  • Zelenski cere noi sancțiuni - Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sancţiuni internaţionale extinse pentru a împiedica Rusia să fabrice rachete, arătând că una dintre rachetele care au lovit oraşul său natal Krivoi Rog avea 50 de componente, în special microelectronice, fabricate în alte ţări. El a spus că reprezentanţii Ucrainei au discutat cu diplomaţii din ţările respective şi le-au furnizat o listă de companii care ar trebui puse pe lista sancţiunilor.
  • Noi vehicule pentru Ucraina - Germania a anunțat că urmează să livreze Ucrainei 20 de vehicule de luptă de infanterie Marder.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇