După înfrângerea de la Orikiv, ucrainenii au spulberat defensiva rusă în cel puțin două zone

Contraofensiva a început cu un dezastru pentru forțele Kievului, care au pierdut câteva sute de oameni într-o singură bătălie, determinând o reacție de bucurie din partea lui Putin. Liderul de la Kremlin a ținut să declare că mult așteptata operațiune militară a ucrainenilor e un eșec. La scurt timp, situația s-a schimbat radical.
După înfrângerea de la Orikiv, ucrainenii au spulberat defensiva rusă în cel puțin două zone
  • Pentru prima dată echipamentul militar transferat de statele NATO a fost distrus pe scară largă într-o bătălie pierdută de ucraineni.
  • Forțele ucrainene au reușit cel puțin două străpungeri ale defensivei ruse, una spre localitatea Novodonețke și alta spre localitatea Velika Novosilka.
  • Militar ucrainean: Am înaintat kilometri, am eliminat o mulțime de ocupanți, am luat trofee și avem doar trei camarazi ușor răniți.
  • Pentru Kiev e important să producă o singură breșă majoră, într-una dintre direcții, pentru a reuși să izoleze o parte din forțele ruse.
  • La Bahmut, forțele ucrainene avansează, iar nimeni nu mai crede că rușii vor reuși să păstreze controlul orașului pe care au vrut cu orice preț să-l cucerească.

Bradley și Leopard, două vehicule militare cu o rezonanță magică pentru toți cei care speră ca Rusia să fie învinsă și alungată din teritoriile ocupate, au provocat uimire, îngrijorare și tristețe printre ucraineni când au văzut imagini pe rețelele sociale cu ele transformate în fiare contorsionate.

Veștile proaste pentru ucraineni și aliații lor au început în dimineața zilei de 6 iunie, atunci când barajul de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer.

ADVERTISING

Catastrofa ecologică și umanitară a fost provocată de ruși exact în momentul în care, în jurul orașului Zaporojie, la câțiva kilometri nord-est de baraj, forțele ucrainene au început primele acțiuni militare din marea campanie de vară ce ar trebui să elibereze majoritatea teritoriilor ocupate de ruși.

În bătălia de la Orikiv, oraș situat la 60 de kilometri sud-est de Zaporojie, pentru prima dată echipamentul militar transferat de statele NATO a fost distrus într-o luptă pierdută de ucraineni.

UPDInfografieContraofensivaEST
INFOGRAFIE. Direcțiile de înaintare ale armatei ucrainene după confruntarea de la Orikiv. Au reușit un avans important în zona localității Velika Novosilka.

Putin: contraofensiva ucraineană a eșuat

Oficiali americani au confirmat pentru reporteri, fără a-și dezvălui identitatea, că forțele Kievului au avut pierderi mari.

Ministerul Apărării din Moscova a dat un comunicat în care a spus că ucrainenii au pierdut „945 de soldați, 33 de tancuri, 28 de vehicule de luptă pentru infanterie, 38 de vehicule blindate de luptă, trei sisteme de artilerie autopropulsate și alte tipuri de armament” și toate în această bătălie.

Bradley1-1
ORIKIV, UCRAINA. Transportoare blindate Bradley, de producție americană, au fost distruse de ruși în prima bătălie după debutul contraofensivei - Foto: Telegram/ Rusia

Informațiile nu au fost confirmate din surse independente, dar după tăcerea oficialilor de la Kiev, imaginile publicate pe rețelele sociale de bloggerii ruși, dar și unele declarații venite din partea comentatorilor ucraineni, la Orikiv s-a petrecut o adevărată tragedie.

Forțele Kievului au încercat o străpungere a defensivei ruse spre localitatea Tokmak, aflată pe linia de avans înspre Melitopol, dar au căzut într-o ambuscadă a rușilor.

Victoria de la Orikiv l-a determinat pe Vladimir Putin să anunțe într-un interviu la radio, vineri - 10 iunie, că „mult așteptată contraofensiva din partea Ucrainei a început, însă Kievul a eșuat până acum în a-și atinge obiectivele”.

VladimirPutinDeclaratieContraofensiva
BUCURIE. Vladimir Putin nu și-a putut ascunde satisfacția pentru victoria forțelor ruse de la Orikiv, grăbindu-se să anunțe că operațiunea ucraineană e un eșec - Foto: Kremlin.ru

Ucrainenii reușesc străpungerea defensivei ruse

Trebuie să fim conștienți că informațiile care ajung la public dintr-o zonă de conflict sunt întârziate cu ore bune, dacă nu chiar cu zile. Se întâmplă din cauza blocadei informaționale aplicată în locurile unde se desfășoară luptele, acolo, rareori reporterii sunt lăsați să ia parte la operațiuni, iar după confruntare, durează până ce partea învingătoare începe să transmită informații, confirmarea datelor, evaluarea pierderilor și geo localizarea luptelor luând timp.

OfensivaEST1
OFENSIVĂ. În jur de 60.000 de militari au pregătit și echipat ucrainenii, cu ajutorul statelor NATO, pentru a reuși să-și elibereze teritoriile ocupate de ruși - Foto: Hepta.ro

Bătălia de la Orikiv a avut loc în ziua de 7 iunie și, abia după două zile, au început să apară imagini și informații.

Dar în ultimele patru zile s-au întâmplat multe, iar forțele ucrainene au reușit cel puțin două străpungeri ale defensivei ruse, una spre localitatea Novodonețke, pe care sunt informații că au cucerit-o și spre localitatea Velika Novosilka, aflate pe aceeași linie de atac.

Reușitele au fost confirmate de experții militari ruși pe canalele de Telegram, susținând că avansul ucrainenilor e unul semnificativ.

FOCUSOfensivaUcraineana
INFOGRAFIE. Detaliile operațiunilor militare ucrainene din ultimele zile în care se observă o concentrare de forțe pe direcția Zaporojie - Melitopol. Surse: Spotmedia.ro, Map Hub, Canva

Cea mai senzațională zi de la începutul războiului

„În zona Vremievski (o localitate aflată în apropiere de orașul Velika Novosilka - n.red.) grupurile de asalt ale Forțelor Armate ale Ucrainei din cadrul Batalioanelor 23 și 31, precum și pușcașii marini din cadrul Brigăzii 37, au reluat atacurile asupra pozițiilor rusești. Pe flancul drept, infanteria inamică a debarcat într-o pădure și a reușit să avanseze până la Harvest.

Acum, luptele continuă în apropierea satului. În același timp, formațiunile Forțelor Armate ale Ucrainei încearcă să ajungă la Novodonețke”, a anunțat Ribar, un canal rus de Telegram, care monitorizează războiul. 

O înregistrare audio a unui militar ucrainean, postată de asemenea pe Telegram, semnalează o mare victorie a forțelor Kievului în Novodonețke.

2OfensivaEst2-
VICTORIE. Forțele ucrainene au reușit să cucerească localitatea Novodonețk, fără ca rușii să opună o mare rezistență a anunțat un militar ucrainean - Foto: Hepta.ro

„Fraților, a fost una dintre cele mai senzaționale zile de la începutul războiului. Sunt foarte multe vești bune. Soldații mei au avut asaltul vieții lor”, a spus militarul.

„Am înaintat kilometri, am eliminat o mulțime de ocupanți, am luat trofee și avem doar trei camarazi cu răni minore. Rușii au fost șocați, nu și-au imaginat că venim, pur și simplu, au fugit, fiindu-le frică să lupte. Nu știu dacă e vorba doar despre această unitate sau toți sunt așa”, adaugă militarul ucrainean.

Comparând raportul Ribar cu descrierea ucraineană, putem trage concluzia că forțele Kievului au realizat avans important.

Generalii sunt încrezători

Duminică după-amiaza, forțele ucrainene au anunțat că au cucerit localitatea Blahodatne, aflată la sud de Vuhledar, un important pas înainte pe drumul către Mariupol.

Din acțiunile militare de până acum, se observă că Ucraina atacă pe multe linii, atât înspre sud, Melitopol, cât și înspre est, spre Donețk.

Există o lipsă de omogenitate a defensivei ruse, în unele zone, cum ar fi la Orikiv, au rezistat și i-au învins pe ucraineni, iar în Novodonețke au fugit.

Pentru Kiev e important să producă o singură breșă majoră, într-una dintre direcții, pentru a reuși să izoleze o parte din forțele ruse. E ca și cu un castel din cărți de joc, e suficient să iei o singură carte dintr-un anumit loc pentru a prăbuși întreaga construcție.

„Generalii se simt încrezători”, a declarat Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă ținută sâmbătă, alături de Justin Trudeau, premierul canadian, care a vizitat Kievul.

Președintele Ucrainei a confirmat că mai multe operațiuni militare se află în desfășurare, dar n-a dat amănunte, cerând răbdare.

3OfensivaEst3
PIERDERI. Rușii au anunțat că sute de ucraineni și-au pierdut viața în primele zile ale contraofensivei și alte câteva mii au fost răniți. Cifrele nu au fost confirmate de oficialii de la Kiev - Foto: Hepta.ro

În acest moment al desfășurării ostilităților sunt indicii că planul ucrainean e unul mai dezvoltat și mai bine pregătit decât cel al rușilor, care se limitează la o defensivă clasică, fără a reuși să preia inițiativa.

La Bahmut, forțele ucrainene avansează, iar nimeni nu mai crede că rușii vor reuși să păstreze controlul orașului pe care au vrut cu orice preț să-l cucerească.

De ce ucrainenii câștigă ceva și atunci când pierd?

Contraofensiva ucraineană a început cu o tragedie, dar continuă cu o serie de victorii importante în multe puncte ale frontului. Presiunea asupra defensivei ruse e mare și, în orice moment, forțele Kievului pot realiza o breșă importantă care să deschidă calea spre sud sau spre est.

Diferența fundamentală dintre un sistem democratic și unul autoritar e modul în care cele două se raportează la eroare. 

În primul, înfrângerea face parte din joc, iar orice succes are în spate un șir de eșecuri. Acestea sunt asumate de cei care le produc, regim politic, instituții publice sau private, comunități, cetățeni de voie sau de nevoie, prin aplicarea legii. 

Eșecurile sunt dezbătute, sunt suportate consecințele, se învață din ele, iar societatea merge mai departe, acumulând ceva.

Sistemele autoritare nu acceptă eroarea pentru că ele se bazează pe faptul că nu se greșește niciodată, încercând astfel să legitimeze concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane sau a unui grup. 

Excluzând eșecul în mod doctrinar, atunci când apare, regimul încearcă să-l ascundă prin propagandă, să-l minimalizeze sau să găsească vinovați din afara regimului - disidenți, forțe străine ostile sau conspirații.

Ucrainenii au învățat din fiecare înfrângere și merg mai departe, pe când rușii au pornit un război pentru a ascunde corupția și eșecurile regimului dictatorial al lui Putin transformând minciuna într-o ghilotină cu care-și decapitează cetățenii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇