- Imediat după distrugerea construcției, pe mai multe canale de Telegram, propagandiștii ruși au lansat informația că ucrainenii au provocat dezastrul.
- Zelenski: Explozia a fost deliberată, dar rușii au acționat haotic, permițând ca propriul echipament să fie inundat.
- Decizia de a anihila obiective economice importante se ia într-o fază finală, când forțele pregătesc retragerea din teritoriul respectiv.
- General american: Distrugerea barajului de la Nova Kahovka va cauza probleme umanitare semnificative și va afecta cu siguranță executarea atacului Ucrainei și a operațiunilor defensive rusești.
- Explozia de la Nova Kahovka a arătat cinismul rușilor, provocând un nou val de emoție internațională, dar și relansarea solidarității pentru Ucraina.
În dimineața zilei de 5 iunie, rețelele sociale au intrat în trepidații anunțând ruperea barajului de lângă Nova Kahovka, o localitate din sudul Ucrainei, cucerită de ruși încă din primele zile ale războiului.
Spărtura masivă din zidul lacului de acumulare a făcut ca nivelul apei să scadă rapid, iar largi teritorii și cel puțin opt localități să fie inundate.
Încă de anul trecut au existat informații că forțele ruse au pus explozibil în mai multe puncte ale barajului de pe râul Nipru.
Experții militari au atras atenția că există posibilitatea ca rușii să-l dinamiteze pentru a provoca daune importante unei mari părți din teritoriul ucrainean.
Imediat după distrugerea construcției, pe mai multe canale de Telegram, propagandiștii ruși au lansat informația că ucrainenii au bombardat localitatea Nova Kahovka, iar cel puțin un proiectil a provocat dezastrul.
În primele ore de după tragedie a domnit confuzia, iar autoritățile ucrainene au declanșat operațiuni de salvare a locuitorilor din zonele controlate de ei.
Dar în jurul prânzului au apărut primele rapoarte care arătau cine a fost în spatele distrugerii.
Cine e criminalul?
„Comandamentul operațional ucrainean Pivden (Sud) a raportat că forțele de ocupație rusești au aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka, administrația militară din regiunea Kherson, confirmând această informație. În prezent, se determină amploarea distrugerilor, viteza și volumul apei, precum și zonele probabile de inundare. Toate serviciile funcționează. Monitorizăm situația”, se arată într-un raport al Kievului.
După întâlnirea consiliului de securitate ucrainean, președintele Zelenski a spus că: „… explozia a fost deliberată, dar inamicul a acționat haotic, permițând ca propriul echipament să fie inundat. În același timp, aruncarea în aer a barajului nu a afectat capacitatea Ucrainei de a-și elibera propriile teritorii”.
Distrugerea hidrocentralei arată cât de dificilă e situația în armata Rusiei.
O astfel de decizie de a anihila obiective economice importante se ia într-o fază finală a războiului, în general când forțele pregătesc retragerea din teritoriul respectiv, urmărind să încetinească înaintarea adversarului, provocându-i pagube materiale importante.
„Distrugerea barajului de la Nova Kahovka va cauza probleme umanitare semnificative și va afecta cu siguranță executarea atacului Ucrainei și a operațiunilor defensive rusești. Ucraina a declarat că a anticipat acest potențial dezastru”, a anunțat generalul american Mark Hertling, într-o postare pe Twitter.
Ofensiva dinspre Herson nu mai e posibilă
Experți militari occidentali au spus că va fi extrem de dificil pentru forțele ucrainene să ajungă pe malul stâng al fluviului Nipru și să amenințe pozițiile ruse.
În acest moment, o direcție ofensivă dinspre Herson e puțin probabilă, singura cale rămânând atacul dinspre Zaporojie.
Marea problemă e că acolo se află centrala atomică, un alt obiectiv strategic controlat de ruși și despre care au lăsat să se înțeleagă că poate fi folosit ca armă nucleară.
Aruncarea în aer a barajului nu a fost o surpriză pentru ucraineni, dar a complicat situația de pe front, existând posibilitatea ca înaintarea trupelor de eliberare să fie încetinită semnificativ.
Pe de altă parte, explozia de la Nova Kahovka a arătat cinismul rușilor, provocând un nou val de emoție internațională, dar și relansarea solidarității pentru Ucraina.
La scurt timp după eveniment, în timp ce cancelariile occidentale se lămureau cine e în spatele catastrofei, Volodimir Zelenski a venit în fața jurnaliștilor și a spus că, totuși, „ziua de azi e una fericită” pentru că a primit confirmări de la cel mai înalt nivel că forțele aeriene ucrainene vor primi avioane de luptă F-16, și nu două, trei, a precizat președintele.
El a adăugat că mult doritele aparate de zbor nu vor sosi peste noapte, dar că va exista un calendar care în curând va fi făcut public, atât al achizițiilor cât și cel de antrenament al piloților.
Crimeea va rămâne fără apă
„Teroriștii ruși. Distrugerea barajului centralei hidroelectrice de la Kahovka nu face decât să confirme lumii întregi că trebuie expulzați din fiecare colț al teritoriului ucrainean. Nu ar trebui să le rămână nici măcar un metru, pentru că ei îl folosesc pentru teroare. Doar victoria Ucrainei va readuce securitatea. Și această victorie va veni. Teroriștii nu vor putea opri Ucraina cu apă, rachete sau orice altceva”, a scris Zelenski pe Twitter.
Distrugerea barajului de către Rusia va face să încurajeze și mai mult statele occidentale să susțină Ucraina în confruntarea cu Kremlinul.
Însă, nu e deloc clar ce au urmărit rușii din punct de vedere strategic cu această acțiune violentă.
Pe termen mediu, Crimeea va rămâne fără acces la apă, marele lac de acumulare alimenta și canalul care transfera cantitatea necesară către peninsulă.
Chiar dacă inundațiile vor bloca traversarea râului pentru trupele ucrainene, unii experți susțin că se creează un context favorabil pentru un atac ucrainean la sud de Herson, într-o zonă mlăștinoasă, controlată deja de forțele Kievului.
De ce rușii au aruncat în aer barajul?
Cel mai probabil, decizia rușilor are legătură cu o strategie pe termen scurt prin care au vrut să retragă rapid trupe din zona Nova Kahovka și să le transfere spre Zaporojie, acolo unde ucrainenii au început să înainteze.
Teama de o prăbușire a frontului i-a determinat pe comandanții ruși să apeleze la o măsură extremă.
„Distrugerea barajului Nova Kahovka este un act scandalos de de atac supra mediului, care pune în pericol viețile și mijloacele de trai a sute de mii de ucraineni. De la începutul acestui război, Rusia nu a arătat niciun respect pentru viața sau infrastructura civilă. Ucraina trebuie să câștige”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE.
Distrugerea de azi e de departe cea mai gravă și mai violentă care a avut loc pe teritoriul Europei în ultimele decenii.
Zilele trecute, Vladimir Putin declara că trupele sale nu atacă în Ucraina decât obiective militare pentru ca, acum, să provoace un atac fără precedent pe bătrânul continent după cel de-Al Doilea Război Mondial, declanșând o catastrofă ecologică și punând viețile a sute de mii de civili în pericol.