Cum au reușit ucrainenii să distrugă „Pumnalul” lui Putin cu Patriotul american: „Inițial nici nu ne-am dat seama”

Cum au reușit ucrainenii să distrugă „Pumnalul” lui Putin cu Patriotul american: „Inițial nici nu ne-am dat seama”

Ucraina spune că apărarea sa a interceptat cu succes șase dintre rachetele rusești Kinjal (pumnal în rusă, – n.red.) pe 16 mai. Și astăzi, la exact o lună distanță, rușii au lansat un nou atac puternic, iar forțele Kievului au anunțat că au doborât 12 rachete, din care 12 Kinjal.

Despre noul atac încă e prea devreme pentru detalii, însă legat de operațiunea de acum o lună comandantul Serghei Iaremenko a povestit cum au reușit distrugerea rachetelor rusești Kinjal cu ajutorul sistemului american Patriot.

ADVERTISING

Iaremenko și Brigada 96 Antiaeriană au fost cei care, inițial fără să-și dea seama, au învins una dintre cele mai dure arme ale Rusiei, despre care Putin a susținut că sunt invincibile.

„Sincer vorbind, inițial nici nu ne-am dat seama. Am realizat că am doborât Kinjal abia după ce experții analiști au examinat epava”, a declarat Iaremenko pentru Army Inform, o publicație a Ministerului ucrainean al Apărării, citată de CNN.

„Când Rusia și-a lansat asaltul, 16 rachete au zburat din direcții diferite și cele mai multe dintre ele vizau sistemul Patriot. Sunt întotdeauna mândru de subalternii mei, dar de data aceasta până și eu am fost șocat de rezistența lor.

ADVERTISING

Oamenii și-au dat seama că rachetele balistice se îndreptau direct spre ei. Nu s-au panicat nicio secundă, au acționat într-o manieră coordonată și organizată, au împărtășit țintele între sectoare și s-au asigurat că le distrug la o rază mică, dar suficient de mare pentru a reduce probabilitatea de avarii asupra infrastructurii”, a mai spus comandantul.

Luptătorii ucraineni au fost emoționați când toate țintele au fost în cele din urmă distruse și spațiul aerian a fost declarat liber. Mai târziu, au aflat că printre ele au fost și 6 Kinjal.

ADVERTISING

Kinjal sau Kh-47 a fost prezentată de către Vladimir Putin și armata sa ca un exemplu de modernizare a arsenalului de rachete. Președintele rus a susținut că viteza sa hipersonică o face extrem de dificil de interceptat și distrus.

„Pumnalul” are o rază de acțiune de aproximativ 2.000 de kilometri și zboară cu o viteză de aproximativ 10 ori mai mare decât sunetul. Este derivată din racheta balistică Iskander cu rază mai scurtă de acțiune, care este lansată la sol. Poartă un focos de aproape 500 de kilograme.

Cât despre Patriot, sistemul american are un radar puternic pentru a detecta de departe rachetele trase de la distanță lungă, ceea ce îl face o platformă puternică de apărare aeriană.

Însă emisia radar necesară pentru a detecta amenințările de la distanță face posibilă, de asemenea, ca inamicul să detecteze bateria Patriot. De aceea, rușii reușesc să le găsească și atacă punctele în care sunt localizate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇