Ziua 462: Atacuri în forță în Rusia, dronă britanică doborâtă în Kursk. Kremlinul e îngrijorat și acuză Occidentul (Video)

Ziua 462: Atacuri în forță în Rusia, dronă britanică doborâtă în Kursk. Kremlinul e îngrijorat și acuză Occidentul (Video)

Ziua 462 de război aduce mai multă acțiune în Rusia decât în Ucraina. Au fost atacuri cu drone în mai multe regiuni, fiind țintite rafinării și infrastructura energetică.

Autoritățile ruse din regiunile de la graniță au decis să evacueze copiii, armata aruncă în aer drumuri, iar Kremlinul s-a declarat „foarte îngrijorat”, acuzând Occidentul că nu-i condamnă pe ucraineni pentru că atacă civili ruși.

În Ucraina, separatiștii pro-ruși acuză forțele Kievului că au bombardat o fermă de păsări din Lugansk și anunță un bilanț de 5 morți și 19 răniți, neprecizând dacă este vorba de civili sau militari.

Între timp, Moscova încearcă să securizeze ce poate din regiunile anexate ilegal și înființează o nouă companie de căi ferate care să lege Donbasul, Herson și Zaporojie de Rusia.

Pe plan militar, forța pare să fi scăzut puternic, lucru remarcat și de experții Institutului american pentru Studiul Războiului, care atrag atenția asupra răspunsului slab al lui Putin după atacul cu drone asupra Moscovei.

La nivel de declarații, însă, fostul președinte Dmitri Medvedev are grijă să păstreze intensitatea. El tocmai a declarat că orice oficial britanic este considerat o țintă militară pentru Moscova. Și la câteva ore după această declarație, autoritățile ruse din Kursk au anunțat că au doborât o dronă britanică, astfel că tensiunile între cele două părți cresc.

ADVERTISING

Situația pe frontul Ucrainei

  • Bombardament puternic în Lugansk - Cinci persoane au fost ucise şi 19 rănite într-un bombardament ucrainean asupra satului Karpatî din regiunea Lugansk, a anunţat miercuri centrul de coordonare locală instalat de Moscova. Centrul a declarat pe canalul său de mesagerie Telegram că bombardamentul a lovit o fermă de păsări.
  • Copil rănit de bombele rușilor - Un copil de 3 ani din satul Șirokaia Balka din regiunea Herson a fost rănit la cap după ce un proiectil lansat de ruși i-a lovit casa.
  • Drum aruncat în aer - O explozie a avut loc lângă Monumentul celor Trei Surori, de la granița dintre Ucraina, Belarus și Rusia. O porțiune a drumului care face legătura cu Cernihov a fost aruncată în aer. Bloggerii ruși pro-Kremlin spun că rușii au făcut asta, ca să împiedice avansul ucrainenilor.
  • Ultima navă de război a Ucrainei, distrusă? - Rușii susțin că în noaptea de 29 mai au reușit să distrugă ceea ce numesc „ultima navă de război a forțelor navale ucrainene”, Iuri Olefirenko. Armata Ucrainei a confirmat un incendiu în port produs de doborârea unei drone, dar arată că focul a fost rapid stins.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Situația pe frontul Rusiei

  • Dronă britanică în Rusia - O dronă britanică Malloy Aeronautics T150 a fost doborâtă în regiunea Kursk.
  • Sute de copii ruși evacuați - Guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că începe evacuarea copiilor din districtele Șebekinski și Graivoronski. Primii 300 de copii sunt trimiși în Voroneț. Sunt probleme și în Șebekino, unde noaptea trecută a avut loc o explozie masivă și 4 oameni au fost răniți.
  • Atac cu drone la rafinăriile din Rusia - Un incendiu la o rafinărie de petrol din teritoriul rusesc Krasnodar a fost stins după un posibil atac cu drone, potrivit guvernatorului din Krasnodar, Veniamin Kondratiev. Incendiul a fost semnalat la rafinăria Afipski din districtul Severski şi nu au fost raportate victime, dar una dintre unităţile de distilare a păcurii a luat foc. A fost țintită cu un atac cu dronă și o altă rafinărie din Krasnodar, Ilski. Aici nu au existat niciun fel de pagube.
  • Ucrainenii țintesc infrastructura energetică - Guvernatorul regiunii ruse Kursk a anunțat că forțele ucrainene au bombardat satul Tiotkino, provocând o pană de curent. Nu sunt victime. O lovitură similară care a țintit tot rețeaua de electricitate a fost raportată în Novopetrovka, Belgorod.
  • Atac masiv cu drone în Briansk - În ultimele 24 de ore, districtul Klimovski din regiunea Briansk a fost atacat cu 10 drone. Autoritățile ruse spun că fie au fost doborâte, fie inactivate, astfel că nu există niciun fel de consecință a atacului.
  • Putin nu mai are forță - Institutul pentru Studiul Războiului analizează în raportul de miercuri răspunsul lui Vladimir Putin la atacul cu drone asupra Moscovei. Experții subliniază că „Putin a încercat să minimizeze semnificația atacului pentru a nu lăsa să se vadă cât de limitate îi sunt opțiunile de retaliere împotriva Ucrainei”. Liderul de la Kremlin a spus că Rusia deja desfășoară măsuri de răspuns și nu este nevoie de altele.
  • Închisoare grea pentru un Molotov - Un bărbat care a aruncat un cocktail Molotov în clădirea FSB din Krasnodar în iunie anul trecut a fost condamnat acum la 8 ani și jumătate de închisoare.
ADVERTISING

Declarații de la Moscova

  • Îngrijorare la Kremlin - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că situația din regiunea Belgorod, continuu bombardată, este „alarmantă”: „Suntem foarte îngrijorați, continuă bombardarea obiectivelor civile și nu am auzit niciun cuvânt de condamnare a acestor atacuri de la nicio țară din Vestul colectiv. Situația este chiar alarmantă, se iau măsuri”.
  • Oficialii britanici amenințați cu moartea - Dmitri Medvedev revine cu noi amenințări împotriva Marii Britanii. De această dată, el a spus că orice oficial britanic poate fi considerat o țintă legitimă pentru armata rusă. El a comentat astfel declarația ministrului de Externe britanic, care a spus că Ucraina are dreptul să se apere și atacând Rusia: „Astăzi, Marea Britanie acționează ca un aliat al Ucrainei, oferind asistență militară sub formă de echipamente și specialiști. Asta este, de fapt, o declarație neasumată de război. Așa că orice oficial britanic poate fi considerat o țintă militară legitimă”.
  • Războiul Prigojin-Șoigu - Liderul Wagner Evgheni Prigojin l-a atacat în mod violent, într-o înregistrare video postată pe Telegram, pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.
  • Căi ferate ruse în regiunile anexate - Guvernul rus a anunțat înființarea Companiei de Căii Ferate Novorossia, care va gestiona liniile din cele 4 regiuni ucrainene anexate ilegal de Vladimir Putin: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
  • Impozite mai mari pentru rușii care s-au salvat - Ministerul de Finanțe a propus o lege prin care rușii care au fugit din țară, dar continuă să lucreze la companii din Rusia să fie impozitați mai mult.

Alte informații revelante

  • Războiul cerealelor - Ungaria a cerut UE să prelungească restricţiile la importurile de cereale şi plante oleaginoase din Ucraina pentru cinci state est-europene (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) cel puţin până la sfârşitul anului 2023.
  • Război diplomatic Moscova - Berlin - Germania închide 4 din cele 5 consulate rusești de pe teritoriul său. Și Berlinul își va închide până în noiembrie consulatele din Kaliningrad, Novosibirsk și Ekaterinburg.
  • Fabrică BAE în Ucraina - Kievul este în discuţii cu reprezentanţii companiei britanice de armament BAE Systems pentru a deschide în Ucraina o fabrică pentru producţia şi reparaţia unei game diverse de armament, de la tancuri la artilerie, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Nou ajutor din SUA - Casa Albă a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, cuprinzând sisteme de apărare aeriană, muniţie şi alte echipamente militare în valoare de 300 de milioane de dolari. Pachetul include baterii Patriot, sisteme antiaeriene Stinger, muniţie pentru tancuri şi altele, potrivit Pentagonului.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇