Ziua 459: Atac masiv cu drone la Kiev (Video). Rusia, înfuriată de un senator al SUA

Ziua 459: Atac masiv cu drone la Kiev (Video). Rusia, înfuriată de un senator al SUA

În ziua 459 de război, un atac masiv cu drone al rușilor a avut loc asupra Kievului. Valuri de drone lovesc Kievul din mai multe direcții deodată, a spus primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko. Apărarea orașului a doborât peste 40 de drone, dar trei persoane au fost rănite și două au murit. Atacurile au avut loc chiar înainte de aniversarea de 1.541 de ani de la prima atestare a Kievului.

Tot astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că „se joacă cu focul”, după ce SUA au dat undă verde livrărilor viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev, şi a denunţat „o escaladare inacceptabilă”. De asemenea, ambasadorul rus în Regatul Unit, Andrei Kelin, a spus că Moscova dispune de ”resurse enorme” şi că Rusia ”încă nu a început să ia în serios” conflictul cu Ucraina.

Iar Rusia a fost înfuriată de afirmațiile unui senator al SUA care, într-o discuție cu Volodimir Zelenski, a spus "și ruşii mor", "este cel mai bun mod în care am cheltuit vreodată bani". "Este dificil de imaginat o mai mare ruşine pentru o ţară decât să aibă astfel de senatori", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ADVERTISING

Sâmbătă, în ziua 458 de război, au fost atacuri cu drone și obuze în mai multe regiuni din Rusia, iar Moscova a declarat război diplomatic Berlinului.

Evoluții pe front

  • Atac masiv la Kiev - Un atac masiv cu drone a avut loc, sâmbătă noaptea, începând cu ora 2:00, asupra Kievului, potrivit AFP. Primarul Vitali Kliciko a îndemnat populaţia să rămână la adăpost, avertizând că noile valuri de drone lovesc Kievul "din mai multe direcţii deodată". "În districtul Solomianskii al capitalei, din cauza căderii de resturi de drone în apropierea unei benzinării, o femeie de 35 de ani a fost internată în spital, iar un bărbat de 41 de ani a murit", a scris Kliciko pe Telegram. Bilanțul tragic al atacului este de doi morți și trei răniți.

Apărarea aeriană a Kievului a doborât "peste 40 de drone" care se îndreptau spre oraş. Ucrainenii spun că este probabil cel mai puternic astfel de atac de la începutul războiului.

În cartierul Holosiivskyi, situat în sud-vestul Kievului, resturi de drone au incendiat un depozit cu trei etaje. A fost distrusă o construcție pe circa 1.000 mp. De asemenea, un alt incendiu generat de resturi de drone căzute a izbucnit la o clădire de birouri din vestul orașului. 

  • Cel mai mare atac - Ucraina a anunţat că a respins în noaptea de sâmbătă spre duminică "cel mai mare atac cu drone de la începutul invaziei ruse", autorităţile militare ucrainene afirmând că au distrus 52 din 54 de drone explozive lansate de Moscova asupra ţării, dintre care "mai mult de 40" deasupra capitalei Kiev, informează AFP.
  • Zelenski despre atac - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat duminică "eroii" apărării antiaeriene care au respins cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul invaziei ruse, informează AFP. "De fiecare dată când doborâţi drone şi rachete inamice, sunt salvate vieţi. (...) Sunteţi eroii noştri", a mulţumit Zelenski într-un mesaj postat pe Telegram.
  • Cum arată orașul Bahmut, locul celei mai crunte și lungi bătălii din Ucraina.
  • Pierderile Rusiei - potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Noi atacuri în Belgorod - Administraţia de la Moscova a raportat, duminică, noi atacuri ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod. Duminică, au fost lansate peste 100 de atacuri cu obuze asupra localităţilor Şebekino şi Graivoronski, a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, citat de site-ul Tagesschau.de. Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte trei au fost rănite, conform autorităţilor ruse.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declarații și ajutoare

  • Lavrov, despre F-16 - Occidentul "se joacă cu focul", a declarat duminică şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, după ce SUA au dat undă verde livrărilor viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev, şi a denunţat "o escaladare inacceptabilă", informează AFP. "Înseamnă să te joci cu focul. Nu încape nicio îndoială", a declarat Lavrov într-un interviu pentru televiziunea rusă, un fragmentul al căruia a fost postat pe reţelele sociale ale jurnalistului care i-a luat interviul, Pavel Zarubin. "Este o escaladare inacceptabilă" din partea "Washingtonului, Londrei şi sateliţilor lor din cadrul Uniunii Europene" care vor "să slăbească Rusia", a subliniat Lavrov. Potrivit acestuia, prin livrările de arme moderne către Kiev, Occidentul vrea să-i "provoace (Moscovei) o înfrângere strategică" şi să "dezmembreze" Rusia.
  • Prigojin acuză Kremlinul- Liderul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre el. "Sunt absolut convins că au interzis (relatarea). Aceşti birocraţi de la nivel înalt, aceia închişi în turnurile Kremlinului, încearcă să le închidă tuturor gura pentru a nu vorbi despre Wagner", spune Prigojin într-un mesaj audio difuzat duminică, citat de Reuters. "Pe termen lung - şi termen lung înseamnă două sau trei luni - ei vor primi o palmă din partea oamenilor pentru că încearcă să le închidă tuturor ochii şi urechile", speră liderul Wagner.
  • Rusia are potențial - Ambasadorul rus în Regatul Unit, Andrei Kelin, dă asigurări, într-un interviu acordat BBC, că Moscova dispune de ”resurse enorme” şi că Rusia ”încă nu a început să ia în serios” conflictul cu Ucraina. „Este o greşeală uriaşă, plină de idealism, să se creadă că Ucraina va învinge. (...) Rusia este de 16 ori mai mare ca Ucraina. Dispunem de resurse enorme şi nici măcar nu am început să luptăm serios”, spune Kelin în acest interviu. El acuză Ucraina pentru acest conflict și spune că Rusia nu face decât să își apere pământurile aflate sub controlul ei și să îi ajute pe rușii care trăiesc acolo.  
  • Rusia, înfuriată de un senator al SUA - Rusia a reacţionat duminică virulent faţă de afirmaţiile unui senator republican american, Lindsey Graham, făcute într-o discuţie la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Acum suntem liberi", îi spune Zelenski lui Graham. "Şi ruşii mor", răspunde senatorul american, care completează: "Este cel mai bun mod în care am cheltuit vreodată bani". "Este dificil de imaginat o mai mare ruşine pentru o ţară decât să aibă astfel de senatori", a reacţionat pe Telegram după aceste afirmaţii purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Explicațiile senatorului - În explicaţii date agenţiei Reuters după reacţiile venite de la Moscova, senatorul american susţine că "propaganda rusă, ca de obicei, munceşte din greu". El menţionează că i-a spus lui Zelenski că "Ucraina a adoptat mantra americană, Viaţă în libertate sau moarte", aşadar "este o investiţie bună pentru SUA să ajute eliberarea Ucrainei de criminalii de război ruşi".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇