Ziua 458 de război în Ucraina vine cu atacuri de o intensitate și frecvență fără precedent pe teritoriul Rusiei. Au fost raportate atacuri cu drone și obuze în patru regiuni ruseşti, Belgorod, Kursk, Pskov şi Tver.
Autoritățile ruse vorbesc și de victime, printre care și adolescenți, dar și de pagube însemnate la rețele de electricitate și un oleoduct.
Apar din nou scenariile conform cărora Rusia ar intenționa să simuleze un accident major la o centrală nucleară Zaporojie, controlată de forţele pro-ruse, pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva ucraineană.
Summitul NATO prevăzut în iulie la Vilnius va fi consacrat „mai ales” susţinerii Ucrainei, după cum a anunțat cancelarul german Olaf Scholz. În acest context, Germania urmează să îşi mute un sistem de apărare PATRIOT din Slovacia în Lituania, unde va avea loc această reuniune la nivel înalt.
Rusia ar putea acționa din răzbunare asupra statelor NATO dacă va pierde războiul din Ucraina, consideră comandantul Forţelor aeriene regale britanice (RAF), generalul Mike Wigston, care a spus că forța armată a țării conduse de Vladimir Putin reprezintă o amenințare pentru Regatul Unit în acest context.
Se întețesc atacurile în Rusia
- Atac cu morți și răniți în Belgorod - Au fost raportate noi atacuri cu drone în regiunea Belgorod, guvernatorul anunțând că au provocat pagube unor linii electrice, au atins „două întreprinderi mari” şi au cauzat un incendiu. Un agent de securitate a murit, iar doi adolescenţi, o fată de 15 ani şi un băiat de 17 ani au fost răniţi, în satul Şebekino, situat lângă frontiera cu Ucraina.
- Atac cu obuze în Kursk - Autorităţile ruse acuză că armata ucraineană a atacat cu obuze poziţii din localitatea Plehovo, situată în regiunea rusă Kursk, în apropierea frontierei Rusiei cu Ucraina. Un angajat care lucra pe un şantier destinat consolidării structurilor de apărare în zona frontierei a fost ucis în atac.
- O explozie în regiunea rusă Pskov, situată în apropierea frontierei cu Belarusul, a avariat clădirea administrativă a unui oleoduct, anunţă guvernatorul rus al regiunii, Mihail Vedernikov.
- Dronă în Tver - Guvernul regional din Tver menţionează într-un comunicat „căderea unei drone” în apropiere de satul Erohino, care nu s-a soldat cu victime. El nu oferă alte detalii despre circumstanţele acestui incident.
Situația pe front
- Noi temeri legate de Zaporojie: Direcţia de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că forţele ruse vor bombarda în curând centrala nucleară şi apoi vor anunţa o scurgere de radiaţii. Acest lucru ar forţa o anchetă a autorităţilor internaţionale, timp în care toate ostilităţile vor fi oprite.
- Modernizarea armatei: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut că pe parcursul acestei săptămâni s-au făcut progrese substanţiale în asigurarea de aeronave moderne pentru țara lui, spunând că modernizarea apărării se desfăşoară mai repede decât era aşteptat.
- Mai multe arme: Ucraina a cerut în mod oficial Guvernului german să-i livreze rachete de croazieră de tip aer-sol de tip Taurus, cu o rază de acţiune de cel puţin 500 de kilometri. Berlinul urmează să stabilească dacă dă sau nu curs acestei cereri, care va provoca dezbateri interne aprige.
- Rușii își reduc activitatea în Bahmut: În zona Bahmut se poate observa o "reducere a dinamicii" activităţii ruseşti din cauza numeroaselor pierderi suferite în bătălia pentru acest oraş din estul Ucrainei, a spus purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Est al armatei ucrainene, Serhii Cerevatîi.
Alte informații relevante
- Război diplomatic Moscova-Berlin - Ministerul rus de Externe a înştiinţat Berlinul că trebuie să retragă sute de funcţionari germani - diplomaţi, angajaţi ai Institutului Goethe şi profesori ai Şcolii germane. Ministerul de Externe de la Berlin a confirmat sâmbătă că Moscova a decis la sfârşitul lunii aprilie limitarea personalului reprezentanţelor germane din Rusia. Rusia a luat această decizie ca reacţie la acţiunea Germaniei de expulzare a unor diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj. Potrivit unui oficial guvernamental german, Berlinul probabil va riposta simetric.
- Discuții despre aderarea la NATO? Summitul NATO prevăzut în iulie la Vilnius va fi consacrat ”mai ales” susţinerii Ucrainei, a transmis cancelarul german Olaf Scholz, care însă nu vede încă oportună discuția despre aderarea acestei țări în Alianța Nord-Atlantică. Pe de altă parte, premierul eston Kaja Kallas, care găzduiește evenimentul, a subliniat că aderarea Ucrainei la NATO este ”indisprensabilă” în garantarea păcii.
- Pregătiri pentru summitul NATO: Germania urmează să îşi mute un sistem de apărare PATRIOT din Slovacia în Lituania, pentru a apăra summitul NATO programat în iulie la Vilnius.
- Rusia, un pericol pentru UK? Comandantul Forţelor aeriene regale britanice (RAF), generalul Mike Wigston, a transmis că Rusia va fi "răzbunătoare" dacă va pierde războiul din Ucraina și, în acest context, va reprezenta o amenințare directă la adresa Marii Britanii. El a declarat pentru The Telegraph că forța aeriană, marina și forța submarină a Rusiei reprezintă o amenințare pentru Marea Britanie și NATO, acesta fiind un aspect asupra căruia "trebuie să ne concentrăm atenția". Oficialul de la Londra consideră că amenințarea va rămâne sau chiar se va înrăutăți dacă Vladimir Putin, președintele rus, va fi înlăturat de la putere.
- Ucraina intră în Consiliul Executiv al OMS: Rusia a suferit o înfrângere după ce a eşuat să blocheze intrarea Ucrainei în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în care a intrat, de asemenea, și Coreea de Nord.