Ziua 457. Spital bombardat de ruși. Ucraina vrea 48 de F-16, Olanda ar putea să îi dea. Summit NATO protejat cu Patriot (Video)

Ziua 457. Spital bombardat de ruși. Ucraina vrea 48 de F-16, Olanda ar putea să îi dea. Summit NATO protejat cu Patriot (Video)

În ziua 457, atacurile rușilor au continuat. O persoană a fost ucisă și alte 15 rănite într-un atac cu rachetă asupra unei clinici din orașul Dnipro. Ucrainenii au reușit să doboare 25 de drone și 10 rachete de croazieră.

În context, ministerul ucrainean al Apărării spune că are nevoie de patru escadrile de avioane americane de luptă de tip F-16 – adică de 48 de avioane în total -, pentru ”eliberarea ţării de agresor”. Iar Ţările de Jos „iau în considerare în mod serios”’ să trimită avioane de luptă F-16 Ucrainei.

Mulți emisari de pace zilele astea. Li Hui, fost ambasador chinez la Moscova timp de zece ani, trimis de Beijing pentru a discuta despre o rezolvare politică a conflictului în Ucraina, a fost la Moscova și la Berlin. Papa i-a dat misiune emisarului său, iar preşedintele Braziliei, Lula da Silva, i-a zis și el lui Putin că ar vrea să medieze discuții de pace între Rusia și Ucraina.

Tot astăzi, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev a spus că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani, cu perioade lungi de lupte întrerupte de armistiţii. În timp ce şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, crede că Rusia nu va câştiga războiul doar prin mijloace militare, dar nici Ucraina nu va reuși să expulzeze rapid toate forţele ruse de pe teritoriul său.

Nici în Rusia nu e liniște. O explozie a avut loc în centrul orașului Krasnodar. Nu au fost victime și nu se știe ce a provocat-o. Iar sistemul de apărare aeriană a doborât o rachetă deasupra regiunii ruse Rostov. Guvernatorul regiunii a declarat că racheta era ucraineană.

Iar Summitul NATO programat în iulie la Vilnius, în Lituania, va fi protejat printr-un sistem antiaerian și antibalistic Patriot furnizat de Germania.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Spital bombardat - O persoană a fost ucisă și alte 15 rănite într-un atac al rușilor asupra unei instituții medicale din orașul Dnipro, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. ”Un atac cu rachetă a avut loc asupra unei clinici din orașul Dnipro. Până acum, o persoană a fost ucisă și 15 au fost rănite. Trebuie să învingem cât mai curând posibil. Pentru că oamenii noștri sunt cel mai prețios lucru din Ucraina”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.

Російські терористи вкотре підтверджують свій статус борців з усім гуманним та чесним.Ракетний удар по поліклініці в місті Дніпрі. Станом на зараз одна людина загинула та 15 поранено. На місці триває ліквідація наслідків обстрілу та порятунок постраждалих. Залучені всі необхідні служби. Вічна памʼять загиблому та співчуття рідним.Маємо перемогти цих нелюдів безповоротно та якомога швидше. Тому що наш час – це наші люди. А наші люди – це найдорожче, що є в Україні.——Russian terrorists once again confirm their status of fighters against everything humane and honest.A rocket attack on a clinic in the city of Dnipro. As of now, one person was killed and 15 were wounded. The shelling aftermath is being eliminated and the victims are being rescued. All necessary services are involved.My condolences to the family of the deceased.We must defeat these inhumans irrevocably and as soon as possible. Because our time is our people. And our people are the most precious thing in Ukraine.

Publicată de Володимир Зеленський pe Vineri, 26 mai 2023
  • Al 13-lea atac în Kiev - Forţele ruse au bombardat din nou Kievul noaptea trecută, a anunţat administraţia civilă şi militară a oraşului, potrivit căreia toate rachetele au fost interceptate şi distruse. "Încă un atac aerian asupra Kievului, al 13-lea de la începutul lunii mai! Şi, ca întotdeauna, în timpul nopţii", a scris administraţia pe contul său de Telegram. Potrivit acesteia, rachete de croazieră au fost lansate de bombardiere strategice Tu-95MS dinspre regiunea Mării Caspice.
  • Explozie în Berdîansk - O explozie a avut loc noaptea trecută în orașul ocupat Berdîansk, din regiunea Zaporojie.
  • Drone și rachete doborâte - 25 de drone și 10 rachete de croazieră au fost doborâte noaptea trecută în Ucraina, au informat Forțele Aeriene. Rusia și-a concentrat atacurile în estul țării, vizând infrastructura critică și obiective militare.
  • Războiul ar putea dura zeci de ani - Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, văzut ca unul dintre cei mai fideli aliaţi ai lui Vladimir Putin, a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani, cu perioade lungi de lupte întrerupte de armistiţii. "Acest conflict va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani. Atât timp cât există o astfel de putere (la Kiev - n.red.), vor fi, să zicem, trei ani de armistiţiu, doi ani de conflict şi totul se va repeta", a spus Medvedev.
  • Rusia nu va câștiga militar - Rusia nu va câştiga războiul din Ucraina doar prin mijloace militare, a reafirmat joi şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, avertizând că, de asemenea, este puţin probabil ca Kievul să reuşească să expulzeze rapid toate forţele ruse de pe teritoriul său. Detalii AICI.
  • Schimb de prizonieri - 106 soldaţi ucraineni au fost eliberaţi în urma unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski. "Este foarte important că nu exista nicio informaţie despre mulţi dintre cei 106 - erau consideraţi dispăruţi. Dar i-am găsit. I-am adus înapoi acasă", a adăugat el. Soldaţii luptaseră în regiunea Bahmut. Printre ei erau ofiţeri, soldaţi şi sergenţi, a spus Zelenski.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Explozie în Krasnodar - O explozie a avut loc în centrul orașului Krasnodar. Nu au fost victime, dar a fost avariată o clădire rezidenţială şi de birouri. Deocamdată nu se știe ce a provocat explozia. "Toate serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului. Cauza incidentului este în curs de investigare. Locuitorii sunt rugaţi să rămână calmi", a scris primarul din Krasnodar, Evgheni Naumov, pe Telegram.
  • Rachetă doborâtă în Rostov - Sistemul de apărare aeriană a doborât o rachetă deasupra regiunii Rostov. Presa locală a prezentat imagini cu o explozie deasupra unui aerodrom militar. Ulterior, guvernatorul regiunii a spus că un sistem de apărare aeriană din regiune a doborât o „rachetă ucraineană”. "În zona Morozovsk, un sistem de apărare aeriană s-a declanşat, doborând o rachetă ucraineană", a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev. "Armata îşi face treaba. Rămâneţi calmi", a îndemnat el populaţia.
  • Drone Kalașnikov - Producătorul rus de arme Kalaşnikov, fabricantul celei mai utilizate puşti de asalt din lume, a declarat vineri că lansează o nouă divizie pentru producţia de drone kamikaze - una dintre armele cheie folosite în războiul din Ucraina.
ADVERTISING

Negocieri de pace

  • Lavrov, după întâlnirea cu Li Hui - Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat vineri că vede "obstacole serioase" create de Ucraina şi de susţinătorii săi occidentali în calea reluării negocierilor de pace, în cadrul întâlnirii cu emisarul chinez Li Hui la Moscova, potrivit AFP. Li Hui, fost ambasador chinez la Moscova timp de zece ani, a fost trimis de Beijing pentru a discuta despre o rezolvare politică a conflictului în Ucraina. De o săptămână, el efectuează un turneu în Europa.
  • Germania - China - Guvernul german î-a cerut emisarului chinez Li Hui ”să exercite presiuni” asupra Rusiei pentru ca aceasta să-şi retragă trupele din Ucraina, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului german de externe, Christian Wagner, relatează AFP. ”China trebuie să-şi folosească toată influenţa asupra Rusiei pentru a pune capăt retoricii sale nucleare iresponsabile şi să împiedice orice escaladare”, a mai spus Christian Wagner.
  • Lula îl refuză pe Putin - Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat vineri că a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin şi că a declinat invitaţia liderului rus de a participa la Forumul Economic Internaţional care va avea loc în iunie la Sankt Petersburg, dar că şi-a reafirmat dorinţa de a media discuţii de pace cu ambele părţi implicate în războiul din Ucraina, relatează EFE şi Reuters. Kremlinul a confirmat convorbirea şi a declarat că Putin i-a spus lui Lula că Rusia este deschisă la dialog cu privire la Ucraina.
  • Sol de pace de la Vatican - Cardinalul italian Matteo Zuppi, pe care Papa Francisc l-a însărcinat să încerce o mediere pentru a pune capăt războiului pornit de Rusia în Ucraina, are o experienţă substanţială în astfel de acţiuni diplomatice şi va fi în noua sa misiune unicul interlocutor din partea Vaticanului cu preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, a declarat vineri secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, transmite agenţia EFE
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Sancțiuni din Japonia - Japonia va aplica sancţiuni suplimentare Rusiei după ce summitul G7, pe care l-a găzduit săptămâna trecută, a convenit intensificarea măsurilor pentru a pedepsi invazia Ucrainei de către Moscova, a anunţat vineri şeful de cabinet al premierului nipon, Hirokazu Matsuno. El a condamnat, de asemenea, anunţul de joi referitor la desfăşurarea de arme nucleare tactice de către Rusia în Belarus, spunând că aceasta va intensifica şi mai mult circumstanţele create de invadarea Ucrainei.
  • Noi discuții între Scholz și Putin - Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat gata să reia, "când va veni momentul", contactul pe tema Ucrainei cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care el nu a mai discutat din luna decembrie. "Ultima mea discuţie telefonică datează de ceva timp. Însă eu am intenţia, când va veni momentul, să discut din nou cu Putin", a declarat Scholz.
  • Olanda vrea să trimită F-16 - Ţările de Jos „iau în considerare în mod serios”' să trimită avioane de luptă F-16 Ucrainei, dar nu au luat încă o decizie finală, a declarat prim-ministrul Mark Rutte, transmite Reuters. Olanda ar avea posibilitatea să doneze avioane de luptă, având în vedere că în prezent îşi retrage treptat din uz aparatele F-16. 24 de avioane F-16 operaţionale vor fi scoase din uz până la mijlocul lui 2024.
  • Ucraina vrea 48 de F-16 - Ucraina are nevoie de patru escadrile de avioane americane de luptă de tip F-16 - adică de 48 de avioane în total -, pentru ”eliberarea ţării de agresor”, estimează într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.
  • Ucraina și sabotarea Nord Stream - Noi piste în ancheta privind sabotarea celor două gazoducte Nord Stream care leagă Rusia de Germania conduc către Ucraina, scrie săptămânalul german Der Spiegel, citat de France Presse. Investigaţiile poliţiei se concentrează în special pe un velier, "Andromeda", care ar fi putut servi la transportul explozivilor folosiţi pentru sabotaj în septembrie 2022 în Marea Baltică. Metadatele unui e-mail trimis în timpul închirierii navei cu pânze ar duce către Ucraina.
  • Summit NATO cu Patriot - Summitul NATO programat în iulie la Vilnius, în Lituania, va fi protejat printr-un sistem antiaerian și antibalistic Patriot furnizat de Germania. Sistemul se află în prezent în Slovacia şi va fi transferat temporar în Lituania.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇