Spionajul american: Sunt semne că Ucraina a organizat atacul cu drone de la Kremlin

Spionajul american: Sunt semne că Ucraina a organizat atacul cu drone de la Kremlin

Agențiile de informații din Statele Unite au indicii că operațiunea a fost executată de o unitate militară specială.

Spionajul american a descoperit semne care arată că Ucraina s-a aflat în spatele atacului cu drone de la Kremlin, la începutul acestei luni, dar nu a găsit dovezi concludente ale implicării, relatează New York Times.

Oficiali americani au declarat sub protecția anonimatului pentru cotidianul american că atacul cu drone, despre care inițial agențiile de informații și analiștii sugerau că a fost mai degrabă o operațiune sub steag fals planificată de Rusia, a fost, probabil, executată de una dintre unitățile militare speciale.

ADVERTISING

Sursele citate au spus că nivelul lor de convingere că guvernul de la Kiev a autorizat atacul este redus, în principal din cauza incapacității de identificare oficialilor ucraineni implicați sau a unității care a condus operațiunea.

Este neclar dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a negat vehement orice implicare în acest incident, a fost măcar informat.

Oficiali militari de top au spus pentru NYT că dronele aveau o încărcătură explozivă redusă, ceea ce sugerează că au fost trimise către Kremlin mai mult ca un mesaj decât pentru a provoca daune concrete.

ADVERTISING

Declarațiile contrazic mai multe analize, inclusiv pe cea a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), pe această temă. Grupul de analiză de la Washington a anunțat că atacul a fost mai degrabă o înscenare a Rusiei "într-o încercare de a aduce războiul acasă unei audiențe interne ruse și de a pregăti terenul pentru o mobilizare mai amplă a societății".

"Mai multe indicii sugerează că lovitura a fost desfășurată intern și organizată intenționat", a arătat ISW, menționând că este extrem de improbabil ca două drone să penetreze apărarea aeriană întărită recent a Moscovei.

Imagini geolocalizate în ianuarie 2023 arată că autorităţile ruse au amplasat sisteme de apărare antirachetă sol-aer Panţîr în apropierea Moscovei pentru a crea cercuri defensive în jurul oraşului.

ADVERTISING

Atacul a fost, de asemenea, "surprins frumos de camerele video", a adăugat ISW, care a avansat ideea unei înscenări pentru a consolida versiunea Kremlinului despre război.

Rusia a anunţat pe 3 mai că a doborât două drone ucrainene care încercau să atace Kremlinul, denunţând o tentativă de asasinat asupra lui Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de parada din 9 mai care a marcat victoria URSS împotriva nazismului.

Kremlinul a acuzat imediat Ucraina de comiterea unui atac terorist, iar reacţiile oficiale ruse s-au coagulat rapid în jurul acestei acuzaţii.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇