Ziua 378 de război: Serviciile americane prevăd un război întins și extins, obuze de două miliarde de euro de la UE

Ziua 378 de război: Serviciile americane prevăd un război întins și extins, obuze de două miliarde de euro de la UE

În ziua 378 de război bătălia pentru Bahmut continuă. Şeful grupului paramilitar Wagner a afirmat că trupele sale au ocupat toată partea de est a oraşului. Totuși, informația nu a fost confirmată de ucraineni sau de alte surse. În schimb, şeful NATO se aşteaptă ca oraşul să cadă în câteva zile.

Institutul pentru Studiul Războiului consideră că Rusia nu are capacitatea de a exploata capturarea tactică a Bahmut pentru a genera efecte operaționale. Potrivit ISW, este posibil ca ruşilor să le lipsească și forțele mecanizate necesare pentru a avansa dincolo de Bahmut.

Iar surse occidentale spun că între 20.000 și 30.000 de ruși au fost răniți sau au murit în timpul luptelor din orașul Bahmut din estul Ucrainei.

Între timp, secretarul general ONU António Guterres a ajuns la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski şi au vorbit despre exporturile de cereale.

Pentru a marca Ziua Femeii, Olena Zelenska a mers la Dubai, să vorbească despre rolul important de primă doamnă, într-o ţară de destinaţie a ruşilor fugari.

Situația pe front:

  • Oraşul Bahmut ar putea să cadă ”în zilele următoare”, avertizează secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. ”Nu putem exclude ca Bahmutul să cadă, până la urmă, în zilele următoare”, a declarat secretarul general al NATO în marja unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Apărării la Stockholm.
  • Estul Bahmutului, ocupat - Şeful grupului paramilitar rus Wagner a afirmat că trupele sale au ocupat "toată partea de est" a oraşului Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei. "Unităţile Wagner au ocupat toată partea de est a Bahmutului, tot ce se află la est de râul Bahmutka", a spus Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă. Totuși, informația nu a fost confirmată de ucraineni sau de alte surse.
  • Război întins și extins - Evaluarea Comunităţii serviciilor de informaţii americane este că Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina şi, deşi Moscova vrea evitarea escaladării conflictului spre o confruntare directă cu Statele Unite şi NATO, exită riscuri în acest sens: „Rusia probabil nu vrea un conflict militar direct cu Statele Unite şi NATO, dar există potenţialul ca acest lucru să se producă. Până acum, liderii ruşi au evitat acţiunile care ar extinde războiul din Ucraina dincolo de frontierele Ucrainei, dar riscul de escaladare rămâne semnificativ".
  • Rușii nu vor avansa dincolo de Bahmut - Institutul pentru Studiul Războiului susţine că Rusia „nu are capacitatea de a exploata capturarea tactică a Bahmut pentru a genera efecte operaționale". Potrivit ISW, este posibil ca rușilor să le lipsească și „forțele mecanizate necesare pentru a avansa dincolo de Bahmut”. Institutul subliniază că „detașamentele tactice de asalt" folosite în lupta pentru Bahmut sunt probabil „incapabile să ducă un război de manevră".
  • Câți ruși au murit la Bahmut - Între 20.000 și 30.000 de ruși au fost răniți sau au murit în timpul luptelor din orașul Bahmut din estul Ucrainei, susțin surse occidentale. Bătălia pentru orașul ucrainean Bahmut a început vara trecută și a provocat zeci de mii de victime, spun oficialii occidentali. Armata ucraineană a plătit și ea un preț greu, deși oficialii occidentali resping cifrele anunțate marți de ministrul rus al Apărării. Acesta a spus că Ucraina a pierdut 11.000 de soldați numai în luna februarie.
  • Premieră la Donețk - Nicio persoană nu a fost rănită în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore. Pentru prima dată de la începutul invaziei din 24 februarie anul trecut, niciun civil nu a fost rănit în regiunea Doneţk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.
  • Cadavre neidentificate - Peste 120 de cadavre descoperite în diferite locuri din orașul ucrainean Izium nu au fost identificate de anchetatori. Orașul a fost ocupat timp de șase luni de ruși, iar după eliberare în zonă au fost descoperite 451 de cadavre.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Sabotarea Nord Stream - Consilierul preşedintelui Zelenski, Mihail Podoliak, a negat orice implicare a guvernului ucrainean în sabotarea gazoductului Nord Stream din luna septembrie a anului trecut. "Deşi îmi place să colecţionez teorii ale conspiraţiei amuzante despre guvernul ucrainean, trebuie să spun: Ucraina nu are nimic de-a face cu accidentul din Marea Baltică şi nu are nicio informaţie despre grupuri de sabotaj pro-Ucraina", a scris el pe Twitter.
  • Obuze de două miliarde de euro de la UE - Miniştrii apărării din statele membre ale UE au discutat miercuri la Stockholm un plan de achiziţii şi livrări de obuze destinate Ucrainei care ar putea ajunge la suma de două miliarde de euro, dar Ucraina avertizează că tot este insuficient pentru a putea rezista agresiunii Rusiei şi a lansa contraofensive
  • Şeful ONU e la Kiev - Secretarul general ONU António Guterres a ajuns la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Zelenski. Ei au cerut împreună o prelungire a acordului cu Moscova, care a permis Kievului să exporte cereale prin Marea Neagră, fără ca navele să fie amenințate. Guterres a spus că este „esențial” ca acordul să fie continuat, pentru a menţine securitatea alimentară globală. Acordul de 120 de zile, intermediat inițial de ONU și Turcia în iulie și prelungit în noiembrie, va fi reînnoit pe 18 martie dacă nicio parte nu se opune. Rusia a semnalat că obstacolele din calea propriilor exporturi agricole trebuiau înlăturate înainte de a lăsa acordul să continue.
  • Liderul republicanilor îl refuză pe Zelenski - Preşedintele republican al Camerei americane al Reprezentanţilor Kevin McCarthy refuză o invitaţie de a efectua o vizită în Ucraina a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Zelenski l-a invitat pe Kevin McCarthy în Ucraina, pentru a vedea situaţia la faţa locului, în contextul în care în Partidul Republican există disensiuni privind susţinerea în continuare a Ucrainei în război împotriva Rusiei.
  • Putin felicită femeile - Preşedintele Vladimir Putin le-a felicitat miercuri pe femeile din Rusia, cu o menţiune specială pentru cele care servesc în armată. "Dragi femei, vă felicit cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. Această zi, care este marcată în multe ţări, este o zi specială pentru Rusia (…) deoarece respectul pentru femeie şi maternitate este o valoare absolută care se transmite de la o generaţie la alta. În această zi, vreau să felicit în mod special femeile militar, care şi-au ales înalta misiune de a apăra Patria", a spus Putin, într-un mesaj video difuzat de Kremlin.
  • Veste bună pentru mama lui Prigojin - Sancțiunile împotriva mamei fondatorului Wagner au fost anulate de o instanță UE. Violetta Prigojina a fost trecută pe lista neagră a UE, dar ulterior a fost depusă o cerere de anulare a sancțiunilor impuse asupra ei. UE a susținut că legăturile de afaceri cu fiul ei o făceau complice la agresiunea Rusiei.
  • Soţia lui Zelenski în Emirate - Prima doamnă a Ucrainei a vizitat Emiratele Arabe Unite, pentru a marca Ziua Internațională a Femeii. Olena Zelenska a descris rolul ei și al altor prime doamne din lume ca pe o adevărată putere. Călătoria ei la Dubai vine în contextul în care aici vin ruşii care fug de serviciul militar obligatoriu, dar și cei bogați care doresc să-și ascundă banii.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇