Ziua 276 de război: Ucraina primește generatoare din România și haine din Norvegia. Rânjete largi la Kremlin și militari care dorm în noroiul din tranșee (Foto)

Ziua 276 de război: Ucraina primește generatoare din România și haine din Norvegia. Rânjete largi la Kremlin și militari care dorm în noroiul din tranșee (Foto)

Ziua 276 de război prinde Ucraina tot în beznă. Cel puţin 6 milioane de oameni încă nu au curent, nici după 3 zile, ca urmare a bombardamentelor ruseşti de miercuri.

În plus, am aflat situaţia tragică în care s-a aflat unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina, care a fost pe punctul de a evacua pacienţii după ce a fost întreruptă alimentarea cu apă din cauza unui atac cu rachete al ruşilor.

Avem şi un moment extrem de rar, în care preşedintele Zelenski îşi manifestă nemulţumirea faţă de alt lider cu puternică susţinere în Ucraina, primarul Kievului, fosta legendă a boxului Vitali Kliciko.

Pe de altă parte, partenerii Ucrainei continuă să trimită ajutor militar, dar şi haine groase. Iar premierul Belgiei şi ministrul de Externe au mers, sâmbătă, în zori, la Kiev, într-o o vizită neanunţată.

Fără curent şi apă

  • 6 milioane de oameni fără curent - Penele de curent continuă în cele mai multe regiuni şi în Kiev. În total, peste 6 milioane de abonaţi nu au nici acum curent, după 3 zile de la bombardamentele de miercuri. Majoritatea problemelor sunt în Capitală, dar şi în regiunile Kiev, Odesa, Liov, Viniţia şi Dnipropetrovsk.
  • Îndemn cu moderaţie - Preşedintele Zelenski a îndemnat la un consum moderat de electricitate, acolo unde alimentarea este restabilită.
  • Moment rar de tensiune - Nu în toate oraşele autorităţile au amenajat punctele de invincibilitate aşa cum ar trebui, la Kiev sunt multe plângeri. ”Aştept muncă de calitate de la primărie”, a mai spus Zelenski. Este un moment extrem de rar, în care preşedintele îşi manifestă nemulţumirea faţă de alt lider cu puternică susţinere în Ucraina, primarul Kievului, fosta legendă a boxului Vitali Kliciko. Detalii AICI
  • Spitalul care voia să evacueze pacienţii - Spitalul Clinic Regional din Kiev a fost miercuri pe punctul de a muta pacienţii care fac dializă, tratament care presupune o alimentare neîntreruptă cu apă, a afirmat adjunctul administraţiei militare a regiunii. ”Din păcate, când se întrerupe curentul la Kiev, deseori se opreşte şi alimentarea centralizată cu apă”, a explicat oficialul.
ADVERTISING

Mişcările de pe front

  • Rusia trage cu rachete sovietice nearmate - Stocul de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei este atât de epuizat încât scoate focoasele nucleare de pe rachetele de croazieră mai vechi, pentru a le putea folosi în Ucraina. Practic, ruşii trag cu rachete nearmate. Detalii AICI
  • Lupte grele în Doneţk - Forțele ruse au rănit 4 civili în regiunea Donețk. Guvernatorul regiunii a raportat că răniţii sunt în Bakhmut și Kramatorsk, oraşe greu disputate în ultima vreme.
  • Ploaie de obuze la Nikopol - Potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, trupele ruse au tras azi noapte aproape 60 de obuze asupra Nikopolului și satelor învecinate din sudul țării.
  • Rusia nu a renunţat la Herson - Loviturile rusești asupra orașului Herson, din sudul Ucrainei, au ucis vineri 15 civili, au declarat oficialii.
  • Atacuri respinse - Ucraina a respins atacurile rusești în apropierea a 8 localităţi, a raportat Statul Major al Armatei de la Kiev.
  • Nu au fost două rachete în Polonia - Anchetatorii polonezi au stabilit că o rachetă defensivă ucraineană a căzut în satul Przewodow, pe 15 noiembrie, a afirmat preşedintele Andrzej Duda: ”Iniţial, au existat informaţii despre două rachete, dar, în timpul investigaţiei, nu au fost găsite rămăşiţe ale unei a doua rachete, pe teritoriul Poloniei. A existat cu siguranţă o a doua rachetă. Dar a căzut pe teritoriul ucrainean, nu pe cel polonez”. Duda a subliniat din nou că ”a fost un incident tragic care s-a întâmplat din vina Rusiei”.
  • General american în Wagner? - Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, susţine că un „fost general” al infanteriei marine a SUA face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina, ba chiar conduce un batalion britanic. Detalii AICI
ADVERTISING

Evoluţii şi ajutoare externe

  • Vizită neanunţată - Premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi ministrul de Externe Hadja Lahbib au mers, sâmbătă, în zori, la Kiev, într-o o vizită neanunţată. Este prima dată când premierul belgian merge în Ucraina, de la începutul invaziei.
  • Generatoare din România - Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a vorbit cu Zelenski şi a anunțat că UE trimite Ucrainei: 200 de transformatoare de dimensiuni medii și un autotransformator mare din Lituania, un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia, 40 de generatoare grele din rezerva rescEU situată în România.
  • Norvegia trimite haine de iarnă - Norvegia oferă Ucrainei îmbrăcăminte de iarnă, dar şi un nou pachet de ajutor militar. Este vorba despre 55.000 de haine de iarnă, un obuzier autopropulsat M109 și piese de schimb pentru echipamente militare.

Imaginea zilei la Moscova

Vladimir Putin s-a întâlnit la Moscova cu liderul cecen Ramzan Kadîrov. Evident la o masă lungă.

În același timp, mulți militari ucraineni se află în tranșee, în mocirlă, unde sunt nevoiți să doarmă, în condițiile în care deja a nins în Ucraina:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇