Ziua 275 de război. Spitale evacuate și transplanturi făcute pe întuneric în Ucraina. Putin ar fi pregătit să continue războiul ani la rând, indiferent de costuri

Ziua 275 de război. Spitale evacuate și transplanturi făcute pe întuneric în Ucraina. Putin ar fi pregătit să continue războiul ani la rând, indiferent de costuri

Ziua 275 de război a adus noi explozii în Crimeea, dar și declarații de la Kiev despre nevoia de a recuceri și această regiune anexată ilegal de Rusia în 2014.

Volodimir Zelenski spune că, dacă Ucraina nu obține reîntregirea, orice acord de pace nu ar fi decât o înghețare a războiului, fiind apoi doar o chestiune de timp până când conflictul armat cu Rusia va reizbucni. Kremlinul a folosit prilejul replicii pentru a reitera că cei care nu doresc pacea sunt liderii de la Kiev.

Prestigioasa publicație britanică The Spectator a publicat informații despre un acord între SUA și China, prin care americanii au oprit livrarea de MiG-uri către Ucraina, iar Beijingul s-a angajat să-l oprească pe Putin să transforme războiul într-unul nuclear.

Dezvăluirile vin în timp ce la Kiev a ajuns ministrul britanic de Externe, cu un nou ajutor substanțial.

La Moscova, în timp ce estimările arată o sumă uriașă pompată până acum de Kremlin în război, municipalitatea a prezentat planul de decorațiuni de sărbători, fulgii de nea și tradiționalele urări fiind înlocuite de simboluri militare și mesaje de mobilizare. Iar câteva femei au organizat o înmormântare pentru Joe Biden, considerându-l responsabil pentru războiul în care mor bărbații ruși.

Putin s-a întâlnit cu mame ale rușilor pe care i-a trimis pe front. Deși a vrut să detensioneze situația din țară, e posibil ca mai rău să le fi înverșunat pe soțiile și mamele care își pierd soții și copiii în război. Pe de altă parte, surse FSB spun că Putin ar fi pregătit să continue războiul ani la rând, chiar dacă estimările de la Moscova spun că până la 100.000 de ruși mobilizați ar putea muri doar până în vară.

ADVERTISING

Iar șeful NATO și-a anunțat venirea la București săptămâna viitoare, promițând că întâlnirile din capitala României vor reîntări susținerea Kievului împotriva războiului brutal lansat de Kremlin: „Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige, atunci noi toţi vom plăti un preţ mult mai mare, pentru mulţi ani de acum încolo”.

Pacea sau războiul se decid în Crimeea

  • Explozii în Crimeea - Sistemele antirachetă au fost activate deasupra nordului Crimeii, au anunțat autoritățile din orașul Armiansk, după ce în zonă au fost raportate explozii.
  • Zelenski spune când se termină războiul - Volodimir Zelenski vorbise, în mesajul de joi noapte, despre recucerirea Crimeii: „Trebuie să ne luăm toate pământurile înapoi și câmpul de luptă e opțiunea când nu există căi diplomatice. Dacă poți obține restituirea pământurilor, războiul devine înghețat, pentru că e doar o chestiune de timp până când va fi reluat”.
  • Reacție de la Kremlin - Dmitri Peskov a reacționat, comentând că declarațiile lui Zelenski despre Crimeea arată că nu dorește rezolvarea pașnică a problemelor.
  • Iranieni uciși în Crimeea - Într-un interviu acordat The Guardian, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, Oleksîi Danilov, a confirmat că forțele Kievului au ucis consilieri iranieni care antrenau soldații ruși să folosească dronele kamikaze în Crimeea, în atacul de la finalul lui octombrie. Atunci, surse citate de presa israeliană spuneau că au fost uciși 10 iranieni. „Nu ar trebui să fie unde nu au ce căuta. Erau pe teritoriul nostru, noi nu i-am invitat. Dacă cooperează cu teroriștii și participă la distrugerea națiunii noastre, atunci trebuie să îi ucidem”, a spus oficialul ucrainean.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac în Harkov - Rușii au bombardat mai multe localități din regiunea Harkov. Rachete S-300 au lovit inclusiv o grădiniță și o unitate medicală, însă rapoartele preliminarii nu indică victime.
  • Bilanț negru în Herson - 7 persoane au fost ucise și 21 rănite în urma bombardamentelor rușilor asupra Hersonului, de joi seară.
  • Curent pentru centralele nucleare - Compania ucraineană Ukrenergo a anunțat că toate centralele nucleare localizate pe teritoriul neocupat erau funcționale vineri la prânz, după ce fuseseră reconectate la rețeaua electrică a UE. În 1-2 zile vor ajunge la capacitatea normală de producție de energie.
  • Kievul își revine ușor după blackout - Vineri dimineață jumătate din Kiev încă nu avea curent. Alimentarea cu apă a fost reluată și încă se lucra la repunerea în funcțiune a sistemului de încălzire. Amintim că Ucraina a suferit pentru prima oară o pană totală de curent ce a dus inclusiv la oprirea centralelor nucleare, după bombardamentele masive de miercuri.
  • Copii evacuați din spitale - Pacienții din spitalele din Herson sunt evacuați din cauza atacurilor aeriene ale rușilor, a anunțat guvernatorul ucrainean al regiunii: „Copiii aflați sub tratament la spitalul clinic regional din Herson au fost transportați la Nikolaiv. Acolo, ei vor continua să primească toate îngrijirile medicale necesare”.
  • Transplanturi făcute în condiții de război - În Liov, medicii au făcut nouă transplanturi de organe în 30 de ore, fără curent. Acestea au inclus două inimi, un ficat și șase rinichi.
  • Noii recruți ruși mor pe capete în Donbas - Ministerul britanic al Apărării spune că probleme mari continuă în procesul de mobilizare din Rusia, unde mulți au fost trimiși pe front cu boli cronice și alte dizabilități, fără antrenament și echipament corespunzător. Pierderi masive au fost înregistrate în orașul Svatovo, din regiunea Lugansk, unde noii recruți au fost puși să sape un sistem complex de tranșee, sub focul continuu al părții ucrainene. În Donețk, pierderi mari au fost raportate în bătălia de la Bakhmut. Experții britanici prevăd că tot mai mulți ruși vor ieși în stradă, teama de arest fiind mai mică decât cea de pierdere a celor dragi pe front.
  • Putin e pregătit să ducă războiul ani buni, indiferent de costuri - Surse din FSB citate de publicația Important Stories spun că estimările interne vorbesc de până la 100.000 de morți în rândul celor mobilizați, până în vara lui 2023. Aceleași surse spun că Putin nu a renunțat la planul de a înlocui liderii de la Kiev și că e dispus ca războiul să dureze ani la rând, indiferent de costuri.
  • Crime de război comise de ucraineni? - După New York Times, și ONU a anunțat că, „cel mai probabil”, imaginile despre care s-a spus că prezintă 12 soldați ruși executați de ucraineni sunt reale. Însă și experții ONU atrag atenția că e nevoie ca circumstanțele să fie investigate amănunțit.
ADVERTISING

Diplomație, ajutoare și negocieri pe sub masă

  • Șeful NATO vine la București - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care luni urmează să ajungă în România, a susținut o conferință de presă despre evenimentele ce vor avea loc la București săptămâna viitoare: „Vom discuta despre războiul ilegal dus de Rusia în Ucraina, război care continuă să ameninţe pacea şi securitatea euro-atlantică. Preşedintele Putin eşuează în Ucraina şi el răspunde cu mai multă brutalitate. Este un început de iarnă oribil pentru Ucraina și vremuri dificile şi pentru restul Europei şi restul lumii, cu creşteri ale preţurilor energiei şi alimentelor. Da, plătim toţi un preţ pentru războiul Rusiei contra Ucrainei, dar preţul pe care îl plătim noi este în bani, în timp ce preţul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige, atunci noi toţi vom plăti un preţ mult mai mare, pentru mulţi ani de acum încolo. Dacă Putin şi alţi lideri autoritari văd că forţa este recompensată, ei vor folosi din nou forţa pentru a-şi atinge scopurile”.
  • Acord între rivali pentru oprirea unui război nuclear - The Spectator citează surse care spun că în martie liderii SUA au ajuns la o înțelegere cu cei de la Beijing prin care americanii au fost de acord să oprească livrarea de MiG-uri 29 din Polonia către Ucraina, iar „generalii chinezi s-au angajat să neutralizeze amenințările nucleare ale lui Putin”.
  • Susținere până la capăt - Franţa şi Germania vor continua să susţină Ucraina până la încheierea actualului război cu Rusia, a declarat premierul francez, Elisabeth Borne, după întrevederea pe care a avut-o vineri, la Berlin, cu cancelarul Olaf Scholz.
  • UE crește ajutorul pentu Ucraina - Executivul european pregăteşte livrarea în Ucraina a unor importante donaţii din partea ţărilor membre UE şi din rezervele Comisiei, pentru a ajuta la restabilirea și menținerea furnizării de energie electrică și termică, a precizat Ursula von der Leyen într-un comunicat, după o convorbire cu Volodimir Zelenski.
  • Ministru britanic la Kiev - Ministrul de Externe britanic James Cleverly a ajuns la Kiev, de unde a anunțat un nou pachet de asistență pentru Ucraina ce include 24 de ambulanțe, 11 vehicule pentru situații de urgență, 6 vehicule blindate, precum și 3 milioane de lire sterline pentru reconstrucția infrastructurii și 5 milioane de lire pentru inițiativa prin care sunt cumpărate cereale din Ucraina pentru cele mai sărace țări.
  • Rusia, stat-sponsor al terorismului - Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție prin care Rusia e declarat stat sponsor al terorismului. Decizia este însă una simbolică, pentru că legislația națională nu prevede consecințe în cazul unui astfel de rezoluții.
  • Susținerea Ucrainei, monedă de schimb - Guvernul Croației a fost de acord să antreneze pe teritoriul său militari ucraineni, așa cum fusese decis la nivelul UE. Decizia vine în contextul în care Croația a primit asigurări clare de susținere a aderării la Schengen, în timp ce România și Bulgaria încă se confruntă cu opoziție.
  • Frig și întuneric pentru aderarea la UE - Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a invocat un sondaj potrivit căruia 90% dintre ucraineni ar fi dispuși să suporte 2-3 ani de întreruperi de curent, dacă asta ar însemna ca apoi să adere la Uniunea Europeană. Ea a făcut astfel un apel subtil către liderii europeni să le dea un orizont clar oamenilor, pentru a ști că la finalul celor pe care trebuie să le îndure va veni și binele. Detalii AICI.
  • Putin plănuia un război cu Japonia - Newsweek citează surse din FSB care susțin că Putin ar fi plănuit să înceapă un război cu Japonia vara trecută, având pregătit inclusiv discursul prin care să anunțe începutul conflictului. Detalii AICI.
  • Rusia denunță rezoluția PE - Diplomaţia rusă denunţă vineri rezoluţia prin care Parlamentul European (PE) a calificat săptămâna aceasta Rusia drept un ”stat care promovează terorismul”, relatează AFP. ”Această acţiune inamicală face parte dintr-o campanie politică de informare purtată de Occident împotriva ţării noastre şi nu are nimic a face cu situaţia reală în lupta împotriva terorismului internaţional”, subliniază într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Femeile Rusiei, o forță de temut - Vladimir Putin a avut vineri o întâlnire cu mame ale soldaților pe care i-a trimis pe frontul din Ucraina, pe fondul mesajelor tot mai multe pe care femeile Rusiei le transmit pe canale de Internet în limba rusă, cerându-i liderului de la Kremlin să-şi respecte promisiunile făcute. Detalii AICI.
  • Costul războiului - Rusia a cheltuit până acum peste 82 de miliarde de dolari pe război, arată estimările Forbes Ucraina. 28,7 miliarde de dolari au fost cheltuieli cu armata și alte 15,6 miliarde, bani pentru salariile personalului militar. Două tranșe de 9,4 miliarde, respectiv 7,7 miliarde de dolari au fost alocate pentru compensațiile acordate familiilor rușilor uciși sau răniți. 20,8 miliarde de dolari e costul echipamentelor militare pierdute pe fronturile din Ucraina.
  • Sărbători militare - În Moscova, autoritățile au în plan ca decorațiile de sărbători să fie cu simboluri militare și steagul Rusiei, iar în loc de mesajele „Crăciun fericit” și „La mulți ani” să fie sloganuri precum „Suntem împreună” sau „Nu-i lăsăm pe ai noștri în urmă”.
  • Înmormântare pentru Biden - În Rusia, câteva femei au organizat o înmormântare simbolică pentru președintele american Joe Biden.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇