Rusia ar fi plănuit să atace și Japonia: Discursul era pregătit, tot cu "naziști" și "fasciști"

Rusia ar fi plănuit să atace și Japonia: Discursul era pregătit, tot cu "naziști" și "fasciști"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vladimir Putin plănuia să atace şi Japonia în vara anului trecut, cu mai multe luni înaintea invadării Ucrainei, dezvăluie o sursă din cadrul FSB.

În august 2021, Rusia se pregătea „destul de serios pentru un conflict militar cu Japonia”, se arată într-o scrisoare trimisă prin e-mail de o sursă din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), relatează Newsweek.

Moscova pregătise elicoptere pentru războiul care viza Japonia, în timp ce mașinăria de propagandă lucra la mesaje care îi catalogau pe japonezi drept "naziști" și "fasciști", susține sursa.

ADVERTISING

Mailul i-a fost trimis de un agent cu numele de cod "Vântul schimbării" lui Vladimir Osecikin, un activist pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net și care în prezent trăiește în exil în Franța.

Agentul FSB îi trimite periodic mesaje lui Osecikin, dezvăluind nemulțumirea și furia care s-au răspândit în interiorul serviciului după invadarea Ucrainei. Scrisoarea trimisă de acesta și publicată de Osecikin a fost analizată de Hristo Grozev, un expert din FSB, iar acesta le-a arătat-o altor două surse din FSB și "nu există niciun dubiu că a fost scrisă de un coleg".

ADVERTISING

Potrivit sursei, Moscova pregătise elicoptere pentru războiul care viza Japonia, în timp ce mașinăria de propagandă lucra la mesaje care îi catalogau pe japonezi drept "naziști" și "fasciști". Atacul viza rezolvarea pe cale militară a disputei cu Japonia asupra insulelor Kurile.

Insulele Kunashiri, Etorofu, Shikotan și Habomai din arhipelagul Kurile, situate în continuarea celei mai nordice insule a Japoniei, Hokkaido, și pe care Tokyo le numește "teritoriile de nord", au fost ocupate de URSS după război.

ADVERTISING

Japonia și Rusia nu au încheiat oficial, printr-un tratat de pace, confruntările din Al Doilea Război Mondial, iar disputa asupra Kurilelor a făcut ca negocierile pentru un tratat de pace să continue până în zilele noastre.

Fostul premier japonez Shinzo Abe s-a întâlnit de 20 de ori cu Vladimir Putin, între anii 2012 și 2020, pentru a obține, prin negocieri diplomatice, returnarea teritoriului respectiv, dar negocierile au eșuat de fiecare dată. Nici succesorii săi nu au obținut vreun succes.

Kremlinul a inclus Japonia pe lista țărilor neprietenoase și a anunțat că suspendă negocierile purtate de ani buni asupra insulelor, după ce aceasta a condamnat ferm invazia rusă în Ucraina și s-a alăturat statelor care au impus Moscovei sancțiuni drastice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇