Japonia aplică şi ea o lovitură Rusiei, pe care o acuză oficial că i-a ocupat nişte insule

Japonia aplică şi ea o lovitură Rusiei, pe care o acuză oficial că i-a ocupat nişte insule

Japonia susține într-un document oficial că insulele din nord disputate cu Rusia se află sub ”ocupație ilegală”.

Afirmația apare în raportul anual de politică externă, al cărui draft a fost publicat joi, demonstrând degradarea relațiilor dintre cele două state după invadarea Ucrainei de către Rusia, informează agenția niponă Kyodo.

Este pentru prima oară după 2003 când în raportul anual Diplomatic Bluebook revine această sintagmă, conform draftului obținut de Kyodo News.

Acest lucru reflectă îndepărtarea regimului de la Tokio de strategia conciliantă adoptată față de Moscova anterior războiului din Ucraina, în speranța că negocierile diplomatice legate de insulele din arhipelag, în afara Hokaido, ar putea reveni Japoniei.

ADVERTISING

Draftul documentului mai arată că teritoriul disputat, denumit ”Kurilele de Sud” în Rusia și ”Teritoriile de Nord” la Tokio, sunt parte ”integrantă” a Japoniei, expresie care lipsește din edițiile anuale ale Dipomatic Bluebook începând din 2011.

”Nu suntem în contextul în care putem discuta” acest subiect cu Rusia, se mai arată în draftul raportului, în care se cere explicit condamnarea de către comunitatea internațională a țării invadatoare în Ucraina, retragerea trupelor rusești și punerea în aplicare a acordurilor internaționale.

ADVERTISING

Realizat de Ministerul de Externe, raportul va fi publicat la finalul lunii aprilie, după aprobarea premierului Fumio Kishida.

Japonia a condamnat ferm invazia rusă în Ucraina, spunând că reprezintă o ”violare serioasă” a acordurilor internaționale și s-a alăturat statelor care au impus sancțiuni drastice asupra regimului de la Moscova.

În replică, Moscova a pus Japonia pe lista ”țărilor neprietenoase” și a anunțat, unilateral, că suspendă negocierile pentru pace purtate de ani buni, după ce, ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial, începând din 1956, aceste insule au constituit subiect de dispută.

ADVERTISING

Fostul premier japonez Shinzo Abe s-a întâlnit de 20 de ori personal cu Vladimir Putin, între anii 2012-2020, pentru a obține, prin negocieri diplomatice, returnarea teritoriului respectiv, dar negocierile au eșuat de fiecare dată. Nici succesorii săi nu au obținut niciun succes în acest sens, relatează Kyodo News.

Recent, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, declara că Rusia şi Japonia nu vor putea niciodată să ajungă la un consens cu privire la Insulele Kurile.

”Ambele părţi ştiau asta dinainte. Negocierile privind Insulele Kurile au avut întotdeauna o natură ritualică”, a mai spus el, menționând că versiunea modificată a constituţiei Rusiei ”prevede în mod direct că teritoriile ţării noastre nu sunt supuse înstrăinării... Acesta este un subiect închis (...) Negocierile nu mai au sens. Şi asta e în regulă”, a argumentat oficialul rus, într-o postare pe Telegram, citată de News.ro.

Arhipelagul Kurilelor este situat între peninsula rusă Kamceatka şi insula japoneză Hokkaido. Tokio revendică insulele Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi grupul Habomai.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇