„Vladimir, răspunde-ne!”. Furia rusoaicelor crește, în timp ce Putin a regizat o întâlnire cu mame ale soldaților trimiși la război (Video)

„Vladimir, răspunde-ne!”. Furia rusoaicelor crește, în timp ce Putin a regizat o întâlnire cu mame ale soldaților trimiși la război (Video)

Vladimir Putin a avut vineri o întâlnire cu mame ale soldaților pe care i-a trimis pe frontul din Ucraina, pe fondul mesajelor tot mai multe pe care femeile Rusiei le transmit pe canale de Internet în limba rusă, cerându-i liderului de la Kremlin să-şi respecte promisiunile făcute.

După ce a ordonat o mobilizare parţială în septembrie, Kremlinul a dat asigurări că sutele de mii de înrolaţi vor urma un antrenament solid, vor primi un echipament bun şi nu vor fi trimişi în prima linie a războiului din Ucraina.

Însă au fost înregistrate numeroase încălcări ale acestor promisiuni: moartea pe front a celor recent mobilizaţi, mobilizarea unor bărbaţi inapţi pentru serviciul militar, a unor taţi de familii numeroase sau prea vârstnici, absenţa echipamentului adecvat şi a instruirii militare pentru cei chemaţi sub arme.

Această mobilizare dezordonată, care a obligat autorităţile ruse să admită comiterea unor „erori", a provocat îngrijorare în rândul soldaţilor trimişi în Ucraina.

ADVERTISING

Această îngrijorare, care riscă să degenereze în proteste, a pus Kremlinul într-o situaţie delicată: dacă autorităţile reprimă în mod implacabil orice împotrivire faţă de ofensiva în Ucraina, cuvântul soţiilor de soldaţi este sfânt şi întemniţarea lor ar provoca un şoc în Rusia.

O întâlnire regizată, unde replicile femeilor au fost tăiate

Semn că puterea a luat această situație în serios, e întâlnirea în premieră de astăzi a lui Putin cu mame ale militarilor trimişi în Ucraina. Însă, așa cum au anticipat mulți ruși, a fost vorba de o reuniune atent coregrafiată, fără discuţii de fond.

Presa rusă de stat a difuzat imagini preînregistrate cu întâlnirea pe care Putin a avut-o cu mamele soldaţilor, în care liderul de la Kremlin le spune să nu creadă tot ce văd la televizor sau citesc pe internet, avertizându-le că circulă multe „fake-uri” despre conflict.

ADVERTISING

În imagini, el este arătat stând cu un grup de mame în jurul unei mese pe care sunt ceşti cu ceai, prăjituri şi cupe cu fructe de pădure proaspete.

Putin le spune la un moment dat intelocutoarelor că el şi întreaga conducere rusă înţeleg şi împărtăşesc durerea celor care şi-au pierdut fiii luptând în Ucraina.

„Înţelegem că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu, mai ales pentru o mamă. Împărtăşim această durere”, afirmă Putin, care se aude respirând greu şi tuşeşte de câteva ori pentru a-şi drege vocea.

El le-a spus însă că nu regretă lansarea operaţiunii împotriva Ucrainei, prezentând războiul ca un moment de cotitură, în care Moscova trebuie să ţină piept Occidentului. „Rusia a înfruntat în sfârşit o hegemonie occidentală arogantă după decenii de umilinţă în anii care au urmat căderii Uniunii Sovietice în 1991”, le-a explicat Putin femeilor care stau la masă cu el.

ADVERTISING

Comentariile mamelor nu au fost prezentate în imaginile redate la televiziune.

Femeile Rusiei nu se simt reprezentate la Kremlin

În orice caz, multe femei din Rusia au criticat încă de dinainte gestul președintelui.

„Putin va întâlni mame scoase din mâneca sa, care vor pune întrebări adecvate şi îi vor mulţumi, ca de fiecare dată", şi-a exprimat regretul Olga Ţukanova, mama unui tânăr care îşi efectuează serviciul militar.

„Vladimir Vladimirovici, răspundeţi la întrebările noastre!", a fost apelul lansat de această femeie, care a spus că vrea să se asigure că fiul său de 20 de ani nu va fi trimis ilegal pe front sau la frontiera cu Ucraina, unde obuzele cad de asemenea.

Ea a venit special la Moscova din oraşul Samara, situat la 900 km est, cu speranţa că va fi primită la Kremlin. Degeaba. „Cred că ei se tem că i se va pune întrebări incomode. Dar el trebuie să rezolve problema!", afirmă ea.

Mamele, o forță de temut chiar și pentru Putin

Preşedintele rus ştie cât de sensibil este subiectul legat de rudele soldaţilor.

În august 2000, în cursul naufragiului submarinului rusesc Kursk, care a dus la moartea celor 118 membri ai echipajului, el a fost criticat vehement, acuzat că a reacţionat tardiv. Apoi a început să strângă şurubul presei.

În timpul celor două războaie din Cecenia, o mişcare a mamelor soldaţilor incomodase puterea şi întărise un sentiment de nemulţumire în întreaga societate rusă.

De această dată, în faţa unui climat de represiune sporit, protestele soţiilor şi mamelor soldaţilor nu contestă direct ofensiva în Ucraina, dar unele denunţă condiţiile în care sunt trimise pe front rudele lor.

Iar statutul lor de mame şi soţii de bărbaţi mobilizaţi, plecaţi să servească patria, le conferă o legitimitate şi o formă de protecţie în faţa persecuţiilor, autorităţile neputând să le considere drept opozante obişnuite.

În societatea rusă, „există un sentiment instinctiv că soţiile au dreptul să ceară socoteală puterii”, afirmă Aleksei Levinson, sociolog la centrul independent Levada.

Aceste femei „cer statului să-şi îndeplinească funcţia de 'părinte colectiv' al mobilizaţilor", adaugă el. „Când statul sau comandamentul militar nu-şi îndeplineşte atribuţiile, femeile fac reclamaţii", spune expertul citat.

Pentru moment, mişcarea este disparată, puţin coordonată. Apelurile rudelor în suferinţă sunt difuzate pe reţelele sociale, unde colective neoficiale se înghesuie în jurul unor personalităţi mai vocale.

Este şi cazul Olgăi Ţukanova, care într-o înregistrare video, difuzată de unele canale de social media ruse, i se adresează lui Putin: „Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce? Aveţi curajul să ne priviţi în ochi? Nu cu soţii şi mame alese la comandă, ci cu femei adevărate, care au venit din diferite oraşe până aici pentru a se întâlni cu dumneavoastră".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇