Viitorul premier Ciolacu curtează politicieni pro-ruși de la Chișinău, cât Maia Sandu cere sprijin pentru a-i rezista lui Putin

Viitorul premier Ciolacu curtează politicieni pro-ruși de la Chișinău, cât Maia Sandu cere sprijin pentru a-i rezista lui Putin

O demonstrează faptele și datele furnizate recent chiar de Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii, care arată, într-un comunicat din 26 octombrie, că Mișcarea Alternativa Națională, lansată de primarul Chișinăului Ion Ceban, fost umăr la umăr cu pro-rusul Igor Dodon, ar fi primit ajutor din partea consilierilor politici apropiați guvernului de la Moscova.

La nicio lună după, Marcel Ciolacu, președintele unuia dintre partidele aflate la guvernare la București și viitor premier, potrivit înțelegerii de rocadă, îl legitimează public pe Ion Ceban.

Iată ce spun americanii: După eșecurile de a influența alegerile din Republica Moldova în 2020 și 2021, confruntându-se cu pierderea sprijinului popular pentru vechea elită pro-rusă din  Republica Moldova, Kremlinul a continuat să încerce să readucă un guvern pro-rus la putere, la Chișinău. Astfel, echipa condusă de fostul ofițer FSB Igor Gudilin, care a fost în Republica Moldova pentru a-l consilia în alegeri pe fostul președinte Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, a oferit sprijin pentru un grup politic de opoziție – Mișcarea Alternativa Națională.

ADVERTISING

În documentul autorității americane, este indicat expres unul dintre instrumentele prin care Moscova a controlat Republica Moldova: încurajarea și alimentarea corupției.

„Sancțiunile impuse astăzi dezvăluie nu doar strategia secretă a Rusiei în Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat Brian E. Nelson, subsecretar al Departamentului Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare.

Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările țintă pentru a le destabiliza din interior.

Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de a combate corupția și de a contracara influența Rusiei.

De ani de zile, Guvernul Federației Ruse a sprijinit campanii de influență și destabilizare, care adesea implică înarmarea corupției pentru a-și atinge obiectivele. În timp ce GFR își promovează narațiunea susținând agenții de influență, acesta profită concomitent de corupție pentru a-și promova propriile interese.

Departamentul Trezoreriei al SUA

Ion Ceban a negat acuzațiile aduse de instituția americană, potrivit presei de la Chișinău.

În ultimii ani, politicienii pro-europeni de la Chișinău, mai cu seamă Maia Sandu, cea care a reușit să smulgă țara din mâinile Moscovei și să o înscrie pe drumul democratic și european, au avertizat că sunt politicieni la București care validează personajele toxice, pro-Kremlin, de la Chișinău și că acest lucru compromite eforturile clasei politice pro-europene de a contracara propaganda și uzurpările politice controlate de Rusia.

Prietenii de la București ai oligarhului Plahotniuc, cel care, deși fugar, vrea să revină la controlul politicii din Republica Moldova, au compromis așadar reușitele politice formidabile ale Maiei Sandu și formidabilul acesta nu vine dintr-o poveste cu eroi, ci din faptul că vorbim despre o țară mică, pe care Rusia a manipulat-o după destrămarea URSS încoace și pe care a transformat-o în poligon de fake news.

În acest context a reușit Maia Sandu. Iar victoria ei fragilă, tocmai pentru că e țintă pentru regimul lui Putin, este vulnerabilizată o dată în plus de acțiunile politice ale lui Marcel Ciolacu făcute în cunoștință de cauză, pentru că nu mai poate nimeni să spună că PSD nu știe cine sunt Plahotniuc, Șor sau Dodon.

Iar argumentul că întâlnirea nu a fost cu Ceban, ci cu primarul Chișinăului, așadar oricare ar fi acesta, nu ține, pentru că taman despre asta e vorba la Chișinău, despre a construi un cordon sanitar în jurul clasei reformatoare, care luptă să țină țara departe de nocivitatea unui stat criminal, Rusia.

Iar președintele Maia Sandu a făcut deseori acest apel, ca România să stea alături de proiectul pro-european al Republicii Moldova.

Marcel Ciolacu nu s-a oprit aici. Turneul lui la Chișinău a inclus participarea la congresul Partidului Democrat din Moldova, fost partid al fugarului Plahotniuc. O coincidență face ca acest partid care se înfrățește, iată, cu PSD-ul aflat la guvernare în România, să-și anunțe rebrand-uirea, se va numi de acum Partidul Social Democrat European (PSDE), la câteva zile după ce și Plahotniuc a anunțat că nu renunță la politica de la Chișinău, dar rămâne fugar.

Lui Plahotniuc i-au fost deschise mai multe dosare penale, în care este acuzat de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată, iar Global Magnitsky Act l-a inclus pe lista de sancțiuni.

În cuvintele SUA:

OFAC îl recunoaște pe fostul oficial guvernamental al Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc (Plahotniuc), fost parlamentar al Republicii Moldova, ce a activat ca lider de facto și președinte ales al Partidului Democrat din Moldova (PDM). Plahotniuc a menținut controlul asupra organelor de drept ale țării pentru a-și viza rivalii politici și de afaceri.

Mai exact, Plahotniuc a direcționat organele de drept ale Republicii Moldova să conducă anchete asupra persoanelor și entităților care se aflau în opoziție politică cu acesta și PDM în preajma alegerilor din 2018.

Plahotniuc a folosit, de asemenea, funcționari ai Guvernului ca intermediari pentru a corupe oamenii legii, în scopul de a le păstra loialitatea și pentru a-și întări controlul asupra Republicii Moldova. În 2018, Plahotniuc a ordonat miniștrilor din Guvernul Republicii Moldova să voteze și să implementeze proiecte pentru a mări recompensele financiare acordate oamenilor legii cu scopul de a le cumpăra fidelitatea.

Plahotniuc a controlat sistemul judiciar și a folosit tribunalele Republicii Moldova pentru a manipula și invalida alegerile municipale din iunie 2018 din Chișinău. Într-o acțiune separată, Plahotniuc a închis secții de votare în regiunile unde partidul său nu se aștepta la rezultate favorabile.

Totodată, Plahotniuc a menținut controlul asupra instituțiilor mass-media cheie, fapt care i-a permis să-și sporească influența și abilitatea de a exercita presiune asupra Guvernului, pentru a-și viza oponenții și pentru a se proteja atât pe sine, cât și pe aliații săi.

Plahotniuc a fost implicat direct în aranjamente de corupție cu oficiali ai guvernului Republicii Moldova. De exemplu, Plahotniuc a făcut tot posibilul ca ruda unui oficial de rang înalt al guvernului Moldovei să obțină o poziție-cheie în mediul de afaceri, în schimbul susținerii de către oficialul guvernamental a numirii unei entități energetice din Moldova la alegerea lui Plahotniuc.

De asemenea, el a încercat să mituiască politicieni, pentru ca aceștia să-și schimbe partidele.

OFAC îl recunoaște pe Plahotniuc în temeiul Ordinului Executiv (E.O.) nr. 13818 pentru faptul de a fi un fost oficial al guvernului, care este responsabil de sau complice în, sau care a fost implicat în corupție direct sau indirect, inclusiv în acte de deturnare a bunurilor statului, exproprierea bunurilor private pentru câștig personal, corupție legată de contracte guvernamentale sau extracție a resurselor naturale, ori mituire.

Departamentul de Stat a impus restricții de viză asupra lui Plahotniuc în ianuarie 2020, în conformitate cu secțiunea 7031(c) a Regulamentului Departamentului de Stat privind Operațiuni Externe și Delapidarea Fondurilor pentru fapta sa de implicare în acte de corupție în proporții semnificative.

Plahotniuc și rudele sale apropiate sunt per general ineligibili pentru obținerea vizelor de călătorie în Statele Unite.

Ar mai fi de spus că, în ultima lună, lideri ai Uniunii Europene, printre care Ursula von der Leyen (Comisia Europeană) și Roberta Metsola (Parlamentul European), au mers la Chișinău, pentru a o legitima o dată în plus pe Maia Sandu, tocmai fiindcă sunt conștienți de tentativele Rusiei de a destabiliza politica din Republica Moldova.

În răspăr cu liderii UE, președintele unuia dintre partidele aflata la guvernare în România îl vizitează pe Ceban, al cărui partid e menționat expres în comunicatul Departamentul Trezoreriei al SUA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇