Cum poate Ucraina să câștige războiul cu Rusia

Cum poate Ucraina să câștige războiul cu Rusia

Ucraina și Rusia s-au angajat într-un război epuizant care a intrat într-o fază de uzură. De acum înainte, tabăra care poate lupta mai mult câștigă, explică analiștii militari americani.

Comparând efortul de război și evoluția pe front a celor două armate, site-ul american cu tematică militară Task & Purpose explică, cu ajutorul unor analiști militari, cum poate câștiga Ucraina războiul de uzură cu Rusia.

Pe hârtie, Moscova a intrat în acest război neprovocat cu un uriaș avantaj militar în fața Ucrainei. Rusia are o populație de aproape 142 de milioane de locuitori, potrivit datelor biroului american de statistică, deși câteva sute de mii de ruși au fugit din țară ca să evite mobilizarea. Ucraina are o populație mult mai mică, de 43,5 milioane de locuitori.

ADVERTISING

Deși Rusia are o bază de selecție mult mai largă pentru efectivele militare, eforturile Moscovei de a înlocui pierderile trădează disperarea: comisariatele au ajuns să recruteze oameni în vârstă sau tineri neinstruiți, iar Grupul Wagner și-a extins oferta în penitenciare, de unde a luat inclusiv condamnați pentru violuri.

E important să ne amintim că o țară cu o populație mare poate avea dificultăți în crearea unei forțe de luptă, subliniază colonelul de marină în rezervă Michael Samarov.

"Inițial, Ucraina și-a mobilizat complet societatea. Rusia, din diferite motive, nu a reușit și are probleme să o facă. O parte din asta vine din avantajul inerent de a te afla într-o defensivă strategică. Când țara ta este invadată și existența ta este amenințată, justificarea este clară. Și e destul de clar că, în ciuda eforturilor regimului lui Putin, justificarea nu este evidentă în Rusia", explică acesta.

Câtă vreme va continua să primească ajutor militar occidental, Ucraina va avea un avantaj crucial asupra Rusiei, chiar dacă continuarea luptei nu va fi ușoară, este de părere colonelul de marină J.D. Williams, expert în strategie defensivă la RAND Corporation.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Marea întrebare este dacă ucrainenii pot să recâștige Crimeea, consideră el. "Cred că Rusia ar vedea altfel situația. Asta, cred, ar fi un fel de marele test de turnesol. Dar am putut vedea Ucraina continuând să dețină avantajul și să obțină mari câștiguri peste tot în țară", observă Williams.

Analiștii militari sunt de părere că iarna va fi un test greu de trecut pe front, iar până la urmă diferența o va face capacitatea de a rezista.

"Iarna va fi deosebit de grea pentru ruși. Sunt neechipați, în timp ce ucrainenii sunt bine echipați - o puteți vedea în unele dintre filmările care apar", arată locotenent-colonelul Alexander Vindman, membru al Institutului de Politică Externă din cadrul Universității Johns Hopkins.

ADVERTISING

Întrucât Ucraina și-a mobilizat întreaga populație în efortul de război, trupele sale sunt mai bine echipate decât efectivele de înlocuire pe care Moscova le-a trimis pe front, spune Karolina Hird, expertă în Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

"Așa se vede acum acest război de uzură. Forțele ruse sunt blocate pe localități mici – în special în Donbas, în jurul Bakhmutului – sunt prinse pe așezări mai mici, nesemnificative din punct de vedere operațional, suportând pierderi mari în operațiunile de capturare a acestor așezări și apoi astupând deficitul forțelor de aici cu recruți mobilizați în grabă, slab pregătiți, ceea ce va duce la pierderi mai mari", explică Hird.

În plus, armata ucraineană beneficiază de instruirea NATO și are ofițeri mai pregătiți decât rușii, subliniază experta. În schimb, armata rusă a pierdut mulți militari de rang înalt, ceea ce a privat trupele sale de conducători pregătiți, iar asta "se transferă la cel mai jos nivel, al recruților", adaugă ea.

"Comparativ, Ucraina pare mult mai capabilă să absoarbă și să treacă peste pierderile din lupte decât trupele ruse. Faptul că Rusia are pierderi atât de mari și nu are succese operaționale semnificative va continua să fie în detrimentul ei", estimează Hird.

Iar cu ajutorul instruirii și al armelor asigurate de partenerii săi occidentali, Ucraina poate continua să lupte și în anii următori, conchide ea. Finalmente, cine poate lupta mai mult are șanse mai mari de victorie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇