Ziua 271 de război: Zelenski cere ajutorul NATO. Ucraina evacuează zonele recucerite (Foto)

Ziua 271 de război: Zelenski cere ajutorul NATO. Ucraina evacuează zonele recucerite (Foto)

Ziua 271 de război a adus un bilanț negru tot mai mare, după sutele de atacuri ale rușilor din ultimele 24 de ore.

Ucraina urmează să evacueze civilii din zonele recent eliberate din regiunile Herson și Nikolaiev, pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii sunt prea grave pentru ca oamenii să treacă iarna. Locuitorii din cele două regiuni sudice, care au fost bombardate în mod regulat de forțele ruse în ultimele luni, au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din partea centrală și de vest a țării. Guvernul va oferi transport, cazare și îngrijire medicală.

New York Times a confirmat autenticitatea videoului apărut săptămâna trecută în care se susținea că 12 soldați ruși erau executați de forțele ucrainene. Jurnaliștii precizează însă că este imposibil să fie stabilit contextul în care cei 12 soldați au fost uciși. Dacă militarii au fost, într-adevăr, capturați și executați și nu uciși în confruntare, ar constitui crime de război.

Între timp, experții americani analizează o situație ciudată din Rusia, unde Vladimir Putin arată o susținere masivă a bloggerilor militari, deși aceștia au criticat dur conducerea armatei și chiar și pe el, pentru eșecurile înregistrate în Ucraina. Este oare o mișcare de propagandă sau liderul de la Kremlin nu e informat corect?

ADVERTISING

Și tot de la Kremlin vine un nou moment de amnezie. După ce săptămâna trecută Dmitri Peskov susținea că nimeni din Rusia nu a făcut amenințări nucleare, acum același purtător de cuvânt al lui Putin spune că președintele rus nu a vrut niciodată să-l înlăture pe Volodimir Zelenski de la conducerea Ucrainei, deși chiar el o spusese încă de la începutul invaziei.

Situația pe front

  • Ucraina evacuează zonele recucerite - Ucraina urmează să evacueze civilii din zonele recent eliberate din regiunile Herson și Nikolaiev, pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii sunt prea grave pentru ca oamenii să treacă iarna. Locuitorii din cele două regiuni sudice, care au fost bombardate intens de forțele ruse în ultimele luni, au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din partea centrală și de vest a țării, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk. Guvernul va oferi transport, cazare și îngrijire medicală. Evacuările au loc la puțin peste o săptămână după ce Ucraina a recucerit orașul Herson – care rămâne aproape de linia frontului – și zonele din jurul acestuia.
  • Întreruperi de curent - Luni, în 15 regiuni ucrainene, au fost preconizate întreruperi de curent de patru ore sau mai mult, potrivit lui Volodimir Kudritskii, şeful operatorului de energie ucrainean Ukrenergo. Peste 40% din instalaţiile energetice ale Ucrainei au fost avariate de atacurile cu rachete ruseşti în ultimele săptămâni.
  • Depozit de petrol în flăcări - Explozii au avut loc la un depozit de petrol din localitatea ucraineană Makiivka. Două rezervoare sunt în flăcări. Potrivit autorităților separatiste din Donețk, exploziile au fost cauzate de un atac ucrainean.
  • Ploaie de rachete - Rusia a lansat aproape 400 de rachete și obuze duminică asupra estului Ucrainei, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.
  • Bilanț negru în Ucraina - Șeful cancelariei lui Zelenski a anunțat că 4 oameni au murit în urma bombardamentelor rușilor din ultimele 24 de ore asupra Harkovului și 3 în atacurile din Herson. Alți 8 au fost răniți în Dnepropetrovsk, Donețk, Harkov și Herson. Bombardamentele continuă luni în Herson, rușii atacându-l constant de când au fost nevoiți să se retragă de aici.
  • O persoană a fost ucisă și alte două rănite după un atac al rușilor cu rachete S-300 asupra satului Șevcenkovo din districtul Kupianski.
  • Crime de război comise de ucraineni? - New York Times a confirmat autenticitatea videoului apărut săptămâna trecută în care se susținea că 12 soldați ruși erau executați de forțele ucrainene. Jurnaliștii precizează însă că este imposibil să fie stabilit contextul în care au fost uciși.
  • Pană de curent în Odesa - Odesa a rămas fără curent după ce autoritățile au decis o oprire de urgență a alimentării, pentru a nu suprasolicita sistemul.
  • Rușii au minat Hersonul - Clădirea SBU din Herson se pare că a fost aruncată în aer. Șeful Operațiunii „Sud” a armatei Kievului a spus că rușii au pus explozibil în fiecare birou și în unele situații dezamorsarea nu a fost posibilă, așa că s-a decis distrugerea clădirii. Și sediul Poliției din Herson a fost aruncat în aer din același motiv.
  • Comemorare în Maidan - Volodimir Zelenski și soția sa au mers împreună în Piața Maidan, pentru a cinsti memoria celor uciși în „Revoluția Demnității Kievului” din 2014.

Zelenski cere ajutorul NATO

  • Zelenski le-a cerut statelor NATO să protejeze centralele nucleare ucrainene de presupuse acte de sabotaj.
  • "Toate ţările noastre au interesul de a nu exista incidente periculoase la instalaţiile nucleare. Avem nevoie de garanţii privind apărarea de acte de sabotaj ruse la instalaţiile nucleare", a declarat Zelenski, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Adunarea parlamentară a NATO, desfăşurată la Madrid.
  • Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul forţelor militare ruse. Sâmbătă, au fost raportate 12 explozii în zona acestui complex nuclear.
  • Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) evaluează situaţia.
  • Aleksei Lihacev, directorul Agenţiei nucleare ruse (Rosatom), a avertizat luni că există "risc de accident nuclear" la Zaporojie: "Informăm comunitatea internaţională că centrala nucleară Zaporojie se confruntă cu riscul unui accident nuclear şi este evident că autorităţile de la Kiev consideră că un mic accident nuclear este acceptabil".
  • "Va fi un precedent care va modifica pentru totdeauna cursul istoriei. De aceea, trebuie făcut totul astfel ca nimănui să nu îi treacă prin minte să afecteze securitatea unei centrale nucleare", a subliniat oficialul rus.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Zeci de miliarde de la SUA - Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a dezvăluit că SUA au acordat până acum ajutor militar de peste 20 de miliarde de dolari Ucrainei și că vor continua să susțină Kievul oricât va fi nevoie.
  • Norvegia trimite 2 miliarde - Norvegia a anunțat că va ajuta Ucraina în achiziția de gaze pentru iarna viitoare, oferind finanțare în valoare de 2 miliarde de coroane norvegiene (189 milioane de euro).
  • Patriot în Polonia - Polonia și Germania au convenit să amplaseze lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea graniței poloneze cu Ucraina, în urma unei oferte venite de la Berlin.
  • Moscova trimite carne de tun în Lugansk - Ministerul Apărării din Mare Britanie remarcă faptul că prioritatea armatei ruse este să își întărească pozițiile din regiunea Svatovo din Lugansk, puternic bombardată în ultimele zile. Aici sunt trimiși ruși abia mobilizați și prost pregătiți.
  • Bloggerii militari ai lui Putin - Experții Institutului pentru Studiul Războiului au remarcat creșterea tot mai mare a influenței bloggerilor militari, în ciuda pozițiilor lor tot mai critice la Ministerului Apărării de la Moscova. Această comunitate formată din peste 500 de autori pro-război a devenit una dintre principalele surse de informare și este puternic protejată de Vladimir Putin, chiar dacă și el este uneori ținta criticilor. Este oare o mișcare de propagandă sau liderul de la Kremlin nu e informat corect?
  • Navalnîi n-are cizme - Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care de câteva săptămâni denunţă condiţiile mai dure din închisoare, a declarat luni că dă în judecată colonia penală în care este închis pentru că nu i s-au oferit cizme de iarnă, deşi este frig şi a nins.
  • Putin nu vrea să-l înlăture pe Zelenski - Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, susține că scopul operațiunii speciale din Ucraina nu este îndepărtarea regimului de la Kiev. Astfel, după ce săptămâna trecută reprezentantul Kremlinului susținea că nimeni din Rusia nu a făcut amenințări nucleare, avem un nou episod de amnezie. Amintim că în discursul în care a anunțat invazia Putin a spus că scopul este denazificarea Ucrainei, numindu-i naziști pe liderii de la Kiev. Apoi, chiar în a doua zi de război, președintele rus Putin a cerut public armatei ucrainene să își dea jos propriul guvern. Putin a spus că li se adresează militarilor ucraineni pentru că e mai ușor să discute cu ei decât cu „gașca de drogați și neo-naziști” de la Kiev, care „a luat ostatic întreg poporul ucrainean”.
  • Valul 2 de mobilizare? - Peskov a negat și că la Kremlin s-ar pregăti un decret pentru o nouă mobilizare, dar a susținut că nu poate ști ce planuri are Ministerul Apărării.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇