Moscova a obținut 13,6 miliarde de dolari într-o singură zi, o sumă record în rundele de împrumut lansate de guvernul rus.
Rusia a realizat miercuri cea mai mare emisiune de obligațiuni de stat, arată un raport al ministerului britanic al Apărării, emis sâmbătă. De cealaltă parte, potrivit documentului, cheltuielile declarate ale Rusiei pentru „apărarea națională” în 2023 sunt estimate la 84 de miliarde de dolari, cu 40% mai mult decât nivelul prognozat, relatează Insider.
Nivelul operațiunii de miercuri este un indiciu că ministerul rus de finanțe consideră situația curentă "relativ favorabilă", dar "anticipează un mediu fiscal relativ nesigur pentru anul viitor", precizează raportul.
Rusia va înregistra un deficit bugetar de 2% din PIB în 2023, întrucât consecințele sancțiunilor occidentale și costurile "operațiunii militare speciale" în Ucraina vor continua să afecteze economia și să consume fondurile guvernului. Ministerul rus de finanțe își propune ca anul viitor să împrumute până la 57,5 miliarde de dolari, notează Financial Post.
De la începerea războiului din Ucraina, principala sursă de venituri a Moscovei au fost exporturile de petrol și gaze naturale. Exporturile de combustibili fosili ale Rusiei s-au prăbușit în mai, după boicotul impus asupra combustibililor din această țară, dar creșterea prețului țițeiului pe plan mondial, cu 60% față de anul trecut, a ajutat Moscova să încaseze mai mulți bani, deși a vândut cantități mai mici.
Embargoul impus de Uniunea Europeană prevede reducerea progresivă a importurilor de petrol din Rusia până la sfârşitul anului și va elimina aproximativ 90% din importurile europene de petrol rusesc până la sfârşitul anului.
Costul real al invaziei ruse în Ucraina rămâne neclar. În luna mai, analistul german Tomi Ahonen a declarat pentru Focus.de că Vladimir Putin duce cel mai scump război din istorie, iar Kremlinul a cheltuit în primele patru luni de conflict 34 de miliarde de dolari.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a estimat că războiul va provoca economiei mondiale pierderi de 2,8 trilioane de dolari până la la sfârșitul anului 2023.
Kyiv School of Economics a estimat în august că pierderile provocate economiei Ucrainei prin distrugerea clădirilor și a infrastructurii se ridică la 113 miliarde de dolari. Tot în vară, guvernul ucrainean a estimat că va fi nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru a menține serviciile esențiale și de aproximativ 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucție.