Ziua 244 de război: Kadîrov ameninţă că şterge oraşe de pe faţa Pământului. ”Bomba murdară”, analizată de Consiliul de Securitate al ONU

Ziua 244 de război: Kadîrov ameninţă că şterge oraşe de pe faţa Pământului. ”Bomba murdară”, analizată de Consiliul de Securitate al ONU

Ucraina rezistă şi în ziua 244, când am intrat deja în luna 10 de război. Cel mai important este că ucrainenii îşi păstrează moralul, după cum relevă datele unui sondaj recent: În ciuda rachetelor şi dronelor inamice, 86% spun că e necesară continuarea luptei armate.

Ucrainenii au mai recucerit câteva localităţi din Doneţk şi Lugansk, în timp ce Rusia îşi continuă bombardamentele, dar intensitatea lor a scăzut faţă de zilele trecute.

În schimb, Rusia și-a întărit campania de dezinformare și acuzațiile conform cărora Ucraina pregătește un atac sub ”steag fals” cu o ”bombă murdară”.

Un moment delicat a venit pentru preşedintele Joe Biden, care în premieră este presat de 30 de congresmeni democraţi (partidul său) să sporească eforturile diplomatice şi să obţină negocieri directe cu Moscova, având ca obiectiv încheierea rapidă a războiului din Ucraina.

ADVERTISING

Pe de altă parte, preşedintele Germaniei este la Kiev, într-o vizită surpriză, care are loc pe fondul sirenelor antiaeriene, într-o zonă vizată deja de două săptămâni de bombardamente. E prima lui călătorie aici de la începutul războiului şi vine la șase luni după ce guvernul ucrainean a respins o vizită similară, din cauza legăturilor economice strânse dintre Germania și Rusia din trecut.

Mişcările de pe front

  • Maşină explodată - O maşină a explodat în apropierea sediului ZaTV din Melitopol, oraş ocupat de ruşi. Au fost rănite mai multe persoane, inclusiv unii angajați ai postului. ZaTv este un canal de propagandă rusesc care a început să difuzeze în părțile ocupate ale regiunii Zaporojie de la 1 august.
  • 15 lovituri în Doneţk - 7 civili au fost uciși și trei răniți în urma a 15 lovituri rusești asupra a opt localităţi din regiunea Donețk. Poliția națională ucraineană a declarat că loviturile aeriene au distrus 19 clădiri rezidențiale și o linie electrică.
  • Bombardamentele au scăzut intensitatea - Armata rusă continuă aşadar loviturile aeriene, cu rachete și drone, însă intensitatea lor a scăzut față de zilele precedente. Kievul susţine că ieri rușii au lansat două rachete și 28 de drone, din care 16 au fost interceptate.
  • Localităţi recucerite - Statul Major ucrainean spune că forțele sale au recucerit trei localități din regiunea Lugansk și una din Donețk.
  • Câţi oameni a pierdut Rusia - Autoritățile ucrainene estimează că forțele ruse au pierdut aproximativ 68.420 de militari de la începutul invaziei.
  • Refugiații, sfătuiți să rămână în străinătate - Refugiaţii care au fugit în urma invadării Ucrainei de către Rusia ar trebui să rămână în străinătate în această iarnă, din cauza întreruperilor de curent create de bombardarea de către Moscova a infrastructurii energetice critice, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk
ADVERTISING

Ucraina rezistă

  • Ucrainenii consideră că rezistența armată împotriva Rusiei trebuie continuată, iar negocierile cu Putin nu trebuie inițiate, relevă un sondaj recent. 86% consideră că e necesară continuarea luptei armate.
  • Majoritatea se păstrează și în rândul vorbitorilor de limba rusă și a celor care locuiesc în estul țării, chiar dacă în proporţii mai scăzute. Detalii aici

Evoluţii la nivel înalt

  • Preşedintele Germaniei, printre bombe - Frank-Walter Steinmeier a sosit marţi la Kiev, într-o vizită surpriză, pe fondul sirenelor antiaeriene, într-o zonă vizată deja de două săptămâni de bombardamente. "Mă bucur de întâlnirea mea cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev şi cu populaţia din nordul ţării, unde îmi voi face o idee despre viaţa lor în plin război", a spus Steinmeier. E prima lui călătorie la Kiev de la începutul războiului şi vine la șase luni după ce guvernul ucrainean a respins o vizită similară, din cauza legăturilor economice strânse dintre Germania și Rusia din trecut.
  • În Germania se pune la cale reconstrucţia - Experţi internaţionali au fost invitaţi, marţi, la Berlin pentru a discuta despre reconstrucţia postbelică a Ucrainei, în cadrul unei conferinţe organizate de Comisia Europeană şi de Germania, care în prezent prezidează G7
  • Putin ţine şedinţă de consiliu - Preşedintele rus Vladimir Putin prezidează marţi reuniunea consiliului coordonator creat chiar de el săptămâna trecută şi la care vor fi abordate nevoile armatei ruse în plină campanie militară în Ucraina, care a intrat în cea de-a noua lună.
  • Şoigu vede o escaladare necontrolată - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a spus omologilor occidentali că războiul din Ucraina se îndreaptă către o „escaladare necontrolată”, pe fondul evidenţei că Kremlinul nu ştie cum să reacţioneze la încă o înfrângere anticipată pe câmpul de luptă din Herson.
  • Rusia și-a intensificat acuzațiile - Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) observă că Rusia și-a intensificat campania de dezinformare și acuzațiile conform cărora Ucraina pregătește un atac sub ”steag fals” cu o ”bombă murdară”. Șeful Statului Major rus i-a contactat pe omologii săi din SUA şi UK pentru a discuta despre ”situația legată de posibila utilizare de către Ucraina a unei bombe murdare” (un exploziv convențional combinat cu material radioactiv care nu e considerat chiar o armă nucleară).
  • Biden e presat pentru pace - 30 de congresmeni ai Partidului Democrat i-au cerut preşedintelui Joe Biden să sporească eforturile diplomatice şi să obţină negocieri directe cu Moscova, având ca obiectiv încheierea rapidă a războiului din Ucraina. Este pentru prima dată când un astfel de apel vine chiar din partea partidului preşedintelui. Detalii aici
  • Rusia eşuează la scară mare - "Ucraina distruge aşa-zisa a doua cea mai puternică armată din lume", a afirmat Zelenski în mesajul său video zilnic. "Sentimentul de înfrângere devine tot mai puternic în Rusia"
  • Ameninţările lui Kadîrov - Ramzan Kadîrov, într-un mesaj audio pe canalul său de Telegram: „Dacă vine vreun obuz în direcția noastră, înspre regiunea noastră, trebuie să ștergem orașele lor de pe faţa Pământului, ca să poată vedea orizontul îndepărtat, ca să înțeleagă că nu pot nici să se gândească să tragă în direcția noastră”.
  • ”Bomba murdară”, analizată de ONU - Consiliul de Securitate al ONU va discuta marţi, cu uşile închise, acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fabrica o 'bombă murdară', acuzaţii respinse de Kiev şi de Occident.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇