Ziua 240 de război. 88 de localități recucerite în Herson. Discuții SUA-Rusia la nivel înalt

Ziua 240 de război. 88 de localități recucerite în Herson. Discuții SUA-Rusia la nivel înalt

Ziua 240 a început cu noi bombardamente ale rușilor în Harkov și Zaporojie, dar și acuzații din partea separatiștilor că ucrainenii ar fi ucis civili și jurnaliști în Herson. Kievul a negat, dar a anunțat în schimb că deja numărul localităților recucerite în regiune a ajuns la 88..

O situație nesperată au trăit ucrainenii din regiunea Dnipropetrovsk, care, pentru prima oară în trei luni și jumătate, au avut o noapte fără niciun bombardament.

În Rusia, continuă haosul cu mobilizarea. Autoritățile regionale și cele centrale își pasează vina, un apropiat al lui Putin recunoaște că 10.000 dintre bărbații mobilizați au trebuit să fie trimiși acasă din diverse motive, iar un deputat ar dori ca și femeile să fie primite în armată.

Apar și noi dovezi ale atrocităților comise de ruși în teritoriile ocupate. Ei au spânzurat o femeie care a refuzat să-și trădeze țara. De la Bruxelles au fost anunțate noi decizii, inclusiv un ajutor ce va fi acordat lunar anul viitor Ucrainei. Iar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, l-a sunat pe omologul rus, Serghei Șoigu.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Ucrainenii recuceresc Hersonul - Kievul a anunţat că a recucerit 88 de localităţi de la forţele ruse, în regiunea sudică Herson, în timp ce administraţia de ocupaţie prorusă evacuează mii de civili din calea acestei înaintări. Un bilanţ anterior, prezentat la 13 octombrie, anunţa recucerirea a 75 de oraşe şi sate de către armata ucraineană.
  • Atac asupra unui convoi în Herson - Rușii susțin că cel puțin 4 oameni au murit și 13 au fost răniți după ce forțele ucrainene ar fi lansat o rachetă asupra unui convoi de civili care traversa râul Nipru în Herson. Printre cei morți s-ar afla și doi jurnaliști ruși. Informațiile venite de la serviciile occidentale arată însă că rușii își pregătesc retragerea din zonă și au început să treacă de cealaltă parte a râului echipamente militare, dar și tot ce fură soldații din casele oamenilor.
  • Kievul confirmă atacul, dar spune că ținta a fost militară. De altfel, nici nu aveau cum să fie civili la acea oră pe pod, pentru că este impusă carantina de noapte.
  • Armata Ucrainei anunță că a distrus două depozite de muniții ale rușilor din Berislav, Herson.
  • Copil rănit în Belgorod - Și în Belgorod autoritățile spun că un copil de 9 ani a fost rănit grav după ce ucrainenii au folosit o dronă pentru a ataca infrastructura civilă. Rușii susțin că băiatul a găsit dispozitivul pe stradă și i-a explodat în mâini.
  • La prânz, guvernatorul Belgorodului a anunțat și un bombardament ucrainean asupra satului Murom, fiind avariate o grădiniță, o școală și o casă.
  • Bombe în Harkov și Zaporojie - Ucrainenii anunță că rușii au bombardat la primele ore Harkovul și Zaporojie. În Harkov, cel puțin 6 persoane au fost rănite, după ce a fost bombardată o companie din oraș. În Zaporojie mai multe clădiri rezidențiale și o școală au fost avariate.
  • Prima noapte fără bombe - Pentru prima oară în trei luni și jumătate nu a fost înregistrat niciun bombardament peste noapte în regiunea Dnipropetrovsk.
  • Diversiunea bielorusă - Serviciile britanice de informații consideră că declarațiile despre zeci de mii de soldați bieloruși și ruși pregătiți de luptă sunt doar o diversiune menită să facă Kievul să trimită trupe la granița cu Belarusul.
  • Avertismentul lui Zelenski - Președintele Volodimir Zelenski a acuzat, într-o intervenţie în faţa Consiliului Uniunii Europene, că Rusia transformă reţeaua electrică a Ucrainei în „câmp de luptă”, în atacuri care determină populaţia să se refugieze spre Europa. El a prezentat și avertismentul experților de la Institutul pentru Studiul Războiului potrivit căruia Rusia pregătește un atac terorist sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka. Sute de mii de oameni au fi afectați și centrala nucleară de la Zaporojie ar rămâne fără apă. Detalii AICI.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Haos în Rusia

  • Mobilizarea nu s-a încheiat - Institutul pentru Studiul Războiului estimează că, în ciuda asigurărilor date de Kremlin, mobilizarea nu va fi gata nici în noiembrie. Autoritățile regionale și Ministerul Apărării din Rusia continuă să își paseze vina de la unii la alții pentru haosul mobilizării.
  • 10.000 de greșeli recunoscute - Șeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat a recunoscut că aproape 10.000 de bărbați mobilizați au fost lăsați să se întoarcă acasă din diverse motive.
  • Lipsuri grave pe front - Rușii sunt trimiși pe front cu veste de tir Airsoft, își vopsesc puștile ruginite, iar nevestele le cumpără echipament la suprapreţ. Detalii AICI.
  • Femei în armată - Deputatul rus Alexei Chepa susține că vor ar trebui să fie primite și femei în armata rusă. El a dat exemplul Israelului în acest sens.
  • Probleme la Moscova - Un incendiu puternic a cuprins un complex tehnologic din Moscova.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ajutor lunar de la UE - Președintele CE Ursula von der Leyen a anunțat că va fi acordat un ajutor suplimentar de 1,5 miliarde de euro pe lună, în 2023: „Acest lucru dă, aşadar, o sumă globală de 18 miliarde (de euro) anul viitor (...), un flux de venituri previzibile, stabile şi fiabile. Noi i-am însărcinat pe miniştrii Finanţelor să dezvolte mecanismul adecvat”. Detalii AICI.
  • Discuții SUA-Rusia - Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a avut o convorbire telefonică cu omologul său american Lloyd Austin, a anunţat Moscova, aceasta fiind a doua discuţie între cei doi oficiali de la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina.
  • Ucraina stinge lumina - Ucraina continuă să oprească, prin rotație, curentul. Astăzi sunt pene de curent programate în Kiev, Cernihov, Cherkasi și Zhitomir.
  • Crimele rușilor - Inițiativa Media pentru Drepturile Omului a strâns dovezi care arată că Tetiana Muderenko, o femeie din Skadovsk, regiunea Herson, a fost spânzurată de ruși pentru că a refuzat să-și trădeze țara.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇