Ziua 223 de război. Zelenski mulţumeşte Indiei. Ucrainenii avansează cu încredere spre Marea Neagră

Ziua 223 de război. Zelenski mulţumeşte Indiei. Ucrainenii avansează cu încredere spre Marea Neagră

Ziua 223 de război vine cu vești bune de pe front. Contraofensiva trupelor ucrainene continuă și au fost recucerite noi localități, fiind spartă și rezistența rușilor din nordul Hersonului. Este cel mai rapid avans al soldaților ucraineni de până acum.

Vezi cele mai recente informaţii despre războiul din Ucraina

În timp ce la Moscova s-au făcut ultimii pași pentru anexarea celor patru regiuni unde au fost ținute referendumuri ilegale, se pare că, de fapt, nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre ele.

Și preşedintele Zelenski a anunțat că au fost eliberate noi aşezări, dar că există „fanatici” care nu acceptă că este un război fără sens pentru Rusia pe care nu îl poate câştiga. În schimb, Zelenski exclude prin decret posibilitatea de a negocia cu Putin.

În Rusia, mobilizarea parțială continuă, iar de la începutul ei și până acum cel puțin șase soldați au murit. Trei dintre ei au decedat într-un centru de antrenament al armatei. Ministrul Apărării Serghei Șoigu a anunțat că până acum 200.000 de ruși au fost mobilizați, adică două treimi din cifra anunțată tot de el pe 21 septembrie. Însă în mai puțin de 2 săptămâni se pare că au fugit din țară până la un milion de ruși și granițele sunt în continuare luate cu asalt.

ADVERTISING

Zelenski a salutat "sprijinul" Indiei pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, în cursul unei rare conversaţii telefonice cu premierul Narendra Modi.

Anexări doar pe hârtie şi Putin periculos

  • Ultimele voturi - Consiliul Federației a votat unanim pentru anexarea teritoriilor ucrainene. Senatorii mai trebuie acum să aprobe o serie de legi care au trecut ieri deja de votul deputaților din Duma de Stat. Ultimul pas pentru împlinirea procedurii de anexare la nivelul Rusiei va fi promulgarea tuturor acestora de către Putin.
  • Anexări doar pe hârtie - Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru regiuni ale Ucrainei pe care spune că le-a anexat, după ce trupele ucrainene au avansat zeci de kilometri în Herson. Chiar și armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au intrat în regiunea Herson.
  • Negocieri imposibile - Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care interzice orice negociere cu Vladimir Putin. În replică, Kremlinul a anunțat că va aștepta pentru a discuta cu „un viitor președinte” al Ucrainei.
  • Putin periculos - Vladimir Putin poate deveni ”destul de periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit în urma evoluţiei nefavorabile pentru el a războiului din Ucraina, avertizează directorul CIA, Bill Burns.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Situația pe front

  • Rușii, puși pe fugă - Trupele ucrainene au obținut o victorie și au spart rezistența rusă pe zeci de kilometri de-a lungul Niprului. Trupele ruse se retrag din nordul Hersonului, dar și de pe malul drept al Ingulețului. Rămâne de văzut dacă vor reuși o regrupare sau se vor retrage pe malul stâng al Niprului.
  • Noi localități eliberate zilnic - Volodimir Zelenski a anunțat că au fost eliberate noi aşezări, dar că există ”fanatici” care nu acceptă că este un război fără sens pentru Rusia pe care nu îl poate câştiga. ”Niciun fals referendum, anunţ al anexării, discuţii despre graniţe pe care le-au inventat şi desenat pe undeva nu îi va ajuta”, adaugă el.
  • Două oraşe fără ruşi - Forţele ucrainene au recucerit două oraşe din sudul regiunii Herson, respectiv Davîdiv Brid şi Velika Oleksandrivka, a anunţat, marţi, Ministerul ucrainean al Apărării: ”Puşcaşii marini ucraineni avansează cu încredere spre Marea Neagră”.
  • Avans de-a lungul fluviului Nipru - Trupele ucrainene au reușit să recucerească mai multe sate într-un avans de-a lungul râului Nipru. Orașul Dudciani a fost, de asemenea, recucerit. Este cel mai rapid avans al soldaților ucraineni de până acum. 31 de tancuri rusești au fost distruse, dar și un lansator de rachete multiple.
  • Noi bombardamente în Harkov - Ocupanții ruși au bombardat din nou Harkov noaptea trecută. O femeie a fost ucisă în urma atacului.
  • Zeci de mii de civili uciși - Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin estimează că „50.000 de civili probabil au fost ucişi” în Ucraina de la începutul războiului rus. Anchetele sunt încă în desfășurare și până acum dovezile clare confirmă 7.497 de civili uciși, între care și 416 copii. Pe timp de război strângerea de dovezi și confirmarea identității cadavrelor este îngreunată și pe teritoriile controlate de ruși e dificil de estimat care e numărul deceselor.
  • Şeful AIEA la Zaporojie - Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, "se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână" pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă cu mobilizarea

  • Mobilizarea parțială, aproape de final - Ministrul Apărării Serghei Șoigu a anunțat că deja peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în armata rusă. Pe 21 septembrie spunea că decretul lui Putin vizează 300.000 de ruși.
  • Până la un milion de ruși au fugit din țară - Surse de la Kremlin citate de Forbes spun că de la începutul mobilizări parțiale între 600.000 și un milion de ruși au fugit din țară.
  • Cel puțin șase soldați ruși au murit de la începutul mobilizării „parțiale”, a declarat avocatul pentru drepturile omului Pavel Chikov. Trei dintre ei au murit într-un centru de antrenament al armatei din regiunea Sverdlovsk.
  • Lipsă de muncitori - Mobilizarea din Rusia va duce la o lipsă acută de muncitori calificați în fiecare sector, pentru că țara nu are un sistem bine stabilit pentru ca afacerile să funcționeze în timpul războiului.
  • Fuga rușilor - În cele două săptămâni de mobilizare, peste 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse au intrat în Kazahstan, a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Arme noi de la SUA şi ajutorul Indiei

  • HIMARS noi pentru front - Preşedintele Joe Biden, a discutat marţi, prin telefon, cu Zelenski şi a anunţat asistenţă militară suplimentară, în valoare de 625 de milioane de dolari. Noul pachet de ajutor financiar include încă patru sisteme de rachete HIMARS, precum şi mai multe obuziere şi muniţie, potrivit unui oficial înalt din domeniul apărării. Acest pachet va oferi Ucrainei un total de 20 de sisteme HIMARS, pe care armata ucraineană le-a folosit cu mare efect împotriva forţelor ruse.
  • Un eveniment rar - Zelenski a salutat "sprijinul" Indiei pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, în cursul unei rare conversaţii telefonice cu premierul Narendra Modi, la o lună după ce Kievul a criticat New Delhi. Zelenski a subliniat importanţa recentei declaraţii a premierului Modi, care a luat atitudine cu ocazia unei discuţii cu Vladimir Putin la mijlocul lui septembrie spunându-i că acum "nu este timpul pentru războaie".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇