Ziua 205 de război. Atac în forță al ucrainenilor în Herson, pădure de cruci la Izium. Germania și Grecia s-au înțeles pe tancurile pentru Ucraina

Ziua 205 de război. Atac în forță al ucrainenilor în Herson, pădure de cruci la Izium. Germania și Grecia s-au înțeles pe tancurile pentru Ucraina

Ziua 205 de război a adus dezvăluirea de noi atrocități comise de ruși în localitățile ocupate. În Izium, forțele Kievului au descoperit, după alungarea inamicilor, o pădure de morminte, sute de cadavre fiind îngropate acolo.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Rușii au continuat bombardamentele în special în est, provocând numeroase distrugeri, în timp ce forțele Kievului au lansat noi atacuri în forță pentru recucerirea Hersonului.

Pierderile suferite de ruși sunt evidente, mai ales când ne uităm la modul în care se încearcă racolarea de noi soldați care să lupte în Ucraina. După ce au apărut imagini cu șeful grupului Wagner care recruta deținuți, amenințându-i cu execuția, acum și liderul cecen Ramzan Kadîrov vine cu un apel către toți guvernatorii din Rusia, să mobilizeze câte 1.000 de voluntari să-i trimită pe front. Unii dintre ei au răspuns prompt.

ADVERTISING

În plus, au apărut și informații care vorbesc despre mobilizarea ordonată de la Moscova în bazele militare din alte țări, precum Kîrgîstanul și Tajikistanul.

Situația pe front

  • Bătălia finală pentru Herson - Au fost raportate explozii în ultimele părți ale Hersonului încă ocupate de ruși. Cel puțin 5 rachete au căzut lângă clădirea administrativă din centrul Hersonului, iar presa rusă scrie că sunt mai mulți morți și răniți.
  • O pădure de cruci - Izium, localitate din regiunea Harkov, tocmai a devenit noua Bucea sau noul Mariupol, după ce forțele ucrainene au găsit în urma rușilor o pădure plină cu sute de morminte. Detalii AICI.
  • Atentat în Lugansk - Procurorul general al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR), din estul separatist la Ucrainei, şi adjuncta sa au fost ucişi vineri într-o explozie produsă în sediul unde lucrau, potrivit anunţului făcut de şeful administraţiei LPR
  • Rușii continuă ploaia de obuze - Rușii au bombardat peste noapte Pokrovsk și Bakhmut, precum și Selidovo, unde o persoană a murit, 5 au fost rănite și au fost avariate 32 de blocuri cu 5 etaje, o școală, un liceu și o grădiniță.
  • În regiunea Nikolaev, rușii au bombardat Simferopol, Krasni Yar, Șirokoie, Krasnaia Dolina și Novoaleksandrovka. Nu există victime și se face inventarul pagubelor.
  • În regiunea Dnipropetrovsk au fost bombardate Nikopolul și Krivorizkiul. În Nikopol, rușii au tras cu peste 40 de obuze, o femeie a fost rănită, au fost avariate 11 blocuri, precum și un liceu, o grădiniță, un centru social, o conductă de gaz și mai multe magazine.
  • Colaboratorii plătesc cu libertatea - Procurorul regional din Harkov a anunțat că a fost arestat șeful „Armatei Poporului din Balaklia”. El era responsabil cu înlocuirea angajaților de la instituțiile și companiile critice cu oameni fideli Kremlinului. Când ucrainenii au recucerit regiunea, a încercat să fugă în Lugansk, dar a fost prins.
  • Atac pe teritoriul Rusiei - Guvernatorul regiunii ruse Belgorod spune că ucrainenii au bombardat orașul Valuiki, dar că atacul a fost respins cu ajutorul sistemelor de apărare anti-aeriană. Cu toate acestea, anunță că o persoană a murit , 8 case au fost cuprinse de flăcări și au fost avariate o școală și trei mașini.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Diplomație, cereale și gaz

  • Noua ordine mondială - Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat vineri pentru o ordine internaţională "mai justă şi raţională", în cadrul summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), organizat la Samarkand, în Uzbekistan. La același eveniment, Putin a salutat „rolul în creştere al noilor centre de putere”.
  • Germania preia Rosneft - Guvernul Germaniei a anunțat că a preluat controlul asupra subsidiarei Rosneft din țară, motivând nevoia de a preveni potențiale amenințări la securitatea energetică.
  • Ultimul act de diplomație al reginei - Ucraina va fi reprezentată la funeraliile reginei Elisabeta de la Londra de Prima Doamnă, Olena Zelenska. Nicio persoană din Rusia nu a fost invitată, lucru catalogat drept „imoral și blasfemator” de către Ministerul de Externe de la Moscova. Detalii AICI. Nici delegația Chinei nu a fost lăsată vineri să intre la Westminster.
  • România și cerealele ucrainene - Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că până în prezent 4 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat deja porturile româneşti, de la începutul invaziei.
  • Guvernul german a ajuns la un acord cu Grecia pentru a furniza Ucrainei mai multe vehicule blindate de luptă pentru infanterie, informează DPA. Grecia va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1 proiectate de sovietici, în timp ce Atena va primi 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder din stocurile industriale ale Germaniei.
ADVERTISING

Sancțiuni și mobilizare

  • Rușii, carne de tun - Guvernatorii ruși din Crimeea și Kursk au răspuns prompt apelului lui Kadîrov de a trimite 1.000 de voluntari pe front în Ucraina, anunțând că încep mobilizarea.
  • Mobilizare în bazele rusești externe - Moscova a transferat în Ucraina în jur de 1.500 de soldați ce erau staționați la o bază militară din Tajikistan și alți aproape 100 din Kîrgîstan. Potrivit Radio Europa Liberă, aceștia ar fi trebui să lupte cel mult 4 luni în Ucraina, dar încă nu s-au întors la bazele lor, mulți fiind răniți sau uciși.
  • Copiii lui Kadîrov - Liderul cecen Ramzan Kadîrov a comentat, pe Telegram, sancțiunile impuse de SUA lui, soțiilor și celor mai mari trei fiice ale lui: „De ce doar atât? Haideți, americanilor, sancționați-mi toți copiii. Am 14, cei mai mici, gemenii Hasan și Hussein, au 5 ani. Puneți-i și pe ei pe listă”.
  • Banii rușilor - SUA au avertizat din nou cu sancțiuni dure pe oricine ajută Rusia să extindă utilizarea sistemului de plăți Mir. Până acum, cardurile Mir sunt acceptate în Turcia, Vietnam, Coreea de Sud, Armenia, Uzbekistan, Belarus, Kîrgîstan, Tajikistan și Kazakstan, dar și în regiunile anexate din Georgia, Abhazia și Osetia de Sud.
  • Războiul vizelor - Elveţia a decis vineri să suspende „integral" acordul privind relaxarea regimului vizelor pentru ruşi, aliniindu-se din nou la o măsură similară luată de Uniunea Europeană.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇