O pădure ascunde 440 de cadavre în Ucraina eliberată. Zelenski cheamă presa să arate urmele morţii lăsate de ruşi

O pădure ascunde 440 de cadavre în Ucraina eliberată. Zelenski cheamă presa să arate urmele morţii lăsate de ruşi

Un uriaş cimitir cu morminte nemarcate în care se află mai mult de 440 de cadavre a fost descoperit de autoritățile ucrainene în orașul Izium din estul ţării, care a fost recent recucerit de la forțele ruse.

Informaţia a fost oferită de Serghei Bolvinov, șeful poliției regionale din Harkov. El a declarat pentru Sky News că unele dintre persoanele găsite aici au fost ucise de bombardamente și lovituri aeriene.

Vor fi efectuate investigații criminalistice asupra tuturor trupurilor găsite: „Pot spune că este unul dintre cele mai mari locuri de înmormântare dintr-un oraș din [zonele] eliberate... 440 de cadavre au fost îngropate într-un singur loc. Unii au murit din cauza focului de artilerie... alții au murit din cauza loviturilor aeriene”, a spus anchetatorul.

ADVERTISING

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat această descoperire cu ceea ce s-a întâmplat la Bucea, o suburbie de la periferia Kievului.

„Rusia lasă moartea în urmă peste tot pe unde trece și trebuie trasă la răspundere. Am început procedurile necesare acolo. Mai multe date – informații clare, verificabile – ar trebui să fie disponibile mâine”, a spus preşedintele joi seara, citat de The Guardian.

El a chemat presa să arate ce au găsit: "Vor fi jurnalişti ucraineni şi străini la Izium. Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat şi la ce a dus ocupaţia rusă. Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium... Urmele morţii lăsate de Rusia sunt peste tot. Rusia trebuie să dea socoteală pentru acest război. Vom face totul pentru asta".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ucraina și aliații săi au acuzat forțele ruse că au comis crime de război la Bucea în prima etapă a invaziei din februarie. Bogatul orășel de navetiști din nord-vestul Kievului a devenit sinonim cu crimele de război.

Despre mormintele de la Izium a postat pe Twitter şi Ministerul ucrainean al Apărării, precizând că este cel mai mare loc de înmormântare găsit până acum.

Jurnaliştii de la Associated Press au fost la faţa locului, în pădurea de lângă Izium. Printre copaci se aflau sute de morminte cu cruci simple de lemn, majoritatea doar cu cifre. Un mormânt mai mare purta un marcaj care spunea că acolo se află cadavrele a 17 soldați ucraineni.

ADVERTISING

Anchetatorii cu detectoare de metale scanau locul pentru orice explozibil ascuns.

Oleg Kotenko, un oficial al ministerului ucrainean însărcinat cu reintegrarea teritoriilor ocupate, a declarat că videoclipurile pe care soldații ruși le-au postat pe rețelele de socializare arată că există probabil mai mult de 17 cadavre în mormânt. „Nu le-am numărat încă, dar cred că sunt mai mult de 25 sau chiar 30”, a spus el.

Un localnic a relatat că printre sutele de persoane îngropate în morminte individuale s-au numărat zeci de adulți și copii uciși într-un atac aerian rusesc asupra unui bloc de apartamente. Pe unii i-a scos dintre dărâmături cu mâinile sale.

Zeci de blocuri bombardate din centrul orașului Izium se află în paragină de-a lungul drumurilor acoperite cu moloz ca dovadă a ceea ce a fost una dintre cele mai înverșunate bătălii din acest război, care a dus la moartea a cel puțin 1.000 de oameni, potrivit oficialilor ucraineni.

Mii de soldaţi ruşi au fugit din Izium în weekendul trecut.

Miercuri, orașul, descris drept un al doilea Mariupol din cauza bombardamentelor grele pe care le-a suferit, a fost vizitat de preşedintele Zelenski.

Rusia a negat în repetate rânduri că vizează civili sau că a comis crime de război.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇