Ziua 172 de război: Rusia își mută trupele spre sud, Zelenski o acuză de șantaj nuclear

Ziua 172 de război: Rusia își mută trupele spre sud, Zelenski o acuză de șantaj nuclear

În ziua 172 de război, britanicii susțin că prioritatea Rusiei a fost să reorienteze trupe și echipamente pentru a-și consolida campania în sudul Ucrainei, în timp ce lupte grele au loc îndeosebi în localitatea Peski, în apropiere de aeroportul din Doneţk.

De asemenea, președintele Zelenski a acuzat Rusia că practică șantajul nuclear și a anunțat că până acum, 16 nave cu cereale au plecat din porturile din Ucraina, care au ajuns în șapte țări de pe trei continente.

Ziua 171 de război: Noi bombardamente la centrala nucleară de la Zaporojie, lupte violente în est, explozie puternică într-un oraș controlat de ruși

ADVERTISING

Evoluții pe front:

  • Prioritatea Rusiei a fost probabil săptămâna trecută să reorienteze unităţi pentru a-şi consolida campania în sudul Ucrainei, informează serviciile de informaţii militare britanice într-o postare pe Twitter. Forţele susţinute de Rusia ale aşa-numitei Republici Populare Doneţk au continuat să încerce să pătrundă la nord de oraşul Doneţk, potrivit sursei citate.
  • Lupte grele au loc îndeosebi în localitatea Peski, în apropiere de aeroportul din Doneţk, a mai anunţat Ministerul Apărării britanic în buletinul său zilnic. Asaltul rusesc "probabil" îşi propune să asigure autostrada M04, principalul drum de acces spre Doneţk din Vest.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă".
  • Preşedintele ucrainean a mai spus că luptele aprige continuă în Donbas. "Cele mai fierbinţi puncte ale frontului în această direcţie rămân neschimbate – Avdiivka, Marinka, Pisk, Bahmut şi întreaga zonă relevantă. Rusia a trimis acolo o cantitate colosală din resursele sale militare. Toţi apărătorii noştri de acolo sunt pur şi simplu eroi”.
  • Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP. Rusia îşi transferă centrele de comandament de pe ţărmul drept al fluviului pe cel stâng, conştientă fiind că în caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp. Circa 20.000 de soldați ruşi sunt prezenţi pe malul drept al fluviului.
ADVERTISING

Evoluții economice și sociale:

  • De la intrarea în vigoare a acordurilor dintre Rusia şi Ucraina (22 iulie), 16 nave cu cereale au plecat din porturile din Ucraina, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski. La bord se aflau aproape o jumătate de milion de tone de produse agricole (porumb, grâu, ulei de floarea soarelui, boabe de soia), care au ajuns în șapte țări de pe trei continente.
  • De la începerea conflictului din Ucraina, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, informează MAI. De asemenea, din 18 martie și până în prezent au fost emise 55.576 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇