Ziua 171 de război: Noi bombardamente la centrala nucleară de la Zaporojie, lupte violente în est, explozie puternică într-un oraș controlat de ruși

Ziua 171 de război: Noi bombardamente la centrala nucleară de la Zaporojie, lupte violente în est, explozie puternică într-un oraș controlat de ruși

Ziua 171 de război a adus noi bombardamente asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Ca și până acum, Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru atacuri.

Armata rusă pierde cam 500 de oameni pe zi şi nu mai reuşeşte nicicum să avanseze în Donbas. Şi-au pierdut suflul şi moralul e la pământ. În schimb, ucrainenii au lovit toate liniile de aprovizionare ale Moscovei din regiunea ocupată Herson (din sud).

Zelenski a vorbit cu papa Francisc şi i-a mulţumit pentru rugăciuni. Și au sosit, în sfârşit, tancurile promise de britanici. În schimb, donațiile se diminuează, aşa că perspectiva iernii înseamnă teama de foamete în Ucraina.

Odată cu extinderea NATO, Estonia şi Finlanda au anunțat planuri pentru blocarea accesului Rusiei la Marea Baltică.

Situaţia pe front

  • Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi bombardamente de artilerie.
  • Ucrainenii anunță că sâmbătă au loc „lupte violente" în Pisky, satul pe care rușii susțin că îl controlează, potrivit Reuters.
  • Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război, dar oficialii ucraineni sunt „convinși" că vor mai fi descoperite și altele.
  • Autoritățile ucrainene anunță că o explozie de mari proporții s-a produs la Melitopol, în orașul din sudul Ucrainei, ocupat de ruși încă de la începutul războiului.
  • Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat vineri că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor putea permite închiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, dacă va fi necesar.
  • Armata ucraineană anunţă că a lovit un depozit de muniție al ruşirlo, lângă un pod cheie din sudul ţării. E al patrulea pod lovit, care traversează râul Nipru, în regiunea Herson. Kievul spune că acum are capacitatea de a lovi aproape toate liniile de aprovizionare ale Moscovei din regiunea ocupată.
  • Avansul Armatei Ruse în Donbas bate pasul pe loc, pe mai multe direcții. Sunt tot mai multe semne ale epuizării în încercarea de a cuceri Donbasul, din care Ucraina mai controlează acum cam un sfert din teritoriul pe care îl avea în 2014.
  • O analiză New York Times arată că recruţii Moscovei nu sunt pregătiți de luptă, iar pierderile sunt grele (circa 500 de oameni pe zi, morți sau răniți).
  • Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk a declarat că trei civili – inclusiv un băiat – au fost răniți în urma bombardamentelor de peste noapte din Marhaneţ.
  • Agențiile de securitate ucrainene au emis o declarație comună în care solicită ONU și Crucii Roșii să trimită reprezentanți în locurile în care Rusia ține prizonieri de război ucraineni. Asta după ce Kievul a acuzat că forțele Moscovei au torturat și executat prizonieri, inclusiv prin organizarea unei explozii într-un lagăr ucrainean de prizonieri din Olenivka.
ADVERTISING

Rugăciuni şi foame

  • Agenţiile de evaluare financiară S&P şi Fitch au coborât ratingurile Ucrainei la default selectiv şi la default restricţionat, considerând că restructurarea datoriei ţării este în dificultate. Principalul consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski consideră că un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea creditorilor Ucrainei că situația macroeconomică a țării devastate de război este sub control.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit cu papa Francisc. „L-am informat despre agresiunea pe care Rusia o duce împotriva 🇺🇦, despre crimele sale teribile. Sunt recunoscător pontifului pentru rugăciunile sale pentru 🇺🇦. Oamenii noștri au nevoie de sprijinul liderilor spirituali mondiali care ar trebui să transmită lumii adevărul despre actele de groază comise de agresor în 🇺🇦”, a scris președintele pe Twitter.
  • Jose Andres, de la World Central Kitchen care a servit peste 130 de milioane de mese în Ucraina începând din februarie, a cerut o mai bună coordonare a eforturilor de ajutor alimentar înainte de ceea ce se anunță a fi o iarnă "brutală". Donațiile se diminuează pe măsură ce războiul se prelungește, a avertizat el, ceea ce înseamnă că WCK, care oferă ajutor de urgență pe termen scurt, va trebui să înceteze operațiunile.
  • Zelenski a lansat un nou apel către statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi, pentru a evita ca UE să devină un „supermarket” deschis oricui are mijloacele necesare pentru a intra. Propunerea nu se aplică ruşilor care au nevoie de ajutor pentru că şi-au riscat libertatea sau viaţa rezistând politicilor lui Vladimir Putin.
ADVERTISING

Ameninţări, arme şi petrol

  • Orice posibilă confiscare a activelor ruseşti de către Statele Unite va distruge complet relaţiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, a declarat, sâmbătă, şeful Departamentului Nord-American al Ministerului rus de Externe: ”Avertizăm americanii cu privire la consecinţele negative ale unor astfel de acţiuni care vor afecta definitiv relaţiile bilaterale, ceea ce nu este nici în interesul lor, nici în interesul nostru”, a declarat Alexander Darchiev pentru TASS.
  • Ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a anunţat că un transport de tancuri M20 MLRS a sosit în Ucraina. El a mulțumit ministrului Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, și britanicilor pentru donație: „Sprijinul dumneavoastră e uimitor și atât de important pentru Ucraina.”
  • India susţine că nu există presiuni asupra sa din partea țărilor occidentale cu privire la achizițiile sale de energie din Rusia. India, al treilea cel mai mare importator de țiței din lume, a depășit China pentru a deveni cel mai mare cumpărător de petrol rusesc în iulie.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇