Moldova, avertizată să fie pregătită de un dezastru nuclear

Moldova, avertizată să fie pregătită de un dezastru nuclear

Consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak, a avertizat Republica Moldova să fie pregătită pentru un eventual dezastru nuclear în Ucraina.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune din Republica Moldova, Podoleak s-a referit la situația centralei atomice de la Zaporojie, ocupată de ruși, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele zile. Centrala, care este cea mai mare din Europa, se află la aproximativ 700 de kilometri de Chișinău.

Potrivit lui Podoleak, în ultimele două săptămâni are loc minarea teritoriului centralei, aici este adusă tehnică militară grea, fiind depozitate cantități mari de muniții. În plus, de pe teritoriul centralei nucleare se înregistrează împușcături în direcția orașului Nikopol.

ADVERTISING

Podoleak: „Noi la fel pregătim oamenii”

Consilierul șefului Biroului președintelui Zelenski a mai spus că rușii care controlează acum centrala sunt foarte slab pregătiți și nu conștientizează pericolul pe care-l generează:

„Rusia interzice inspectarea centralei de către experți ucraineni, care știu foarte bine cum funcționează aceasta. Nivelul intelectual al celor din armata rusă este foarte redus, sunt oameni slab pregătiți, care nu înțeleg ce riscuri generează prin acțiunile lor – sunt oameni care nu înțeleg ce-i asta fizică nucleară”.

„Guvernul de la Chișinău înțelege toate riscurile și amenințările. Noi, la fel, pregătim oamenii. Înțelegem că Rusia cu cât mai mult suferă eșecuri pe câmpul de luptă cu atât mai mult lovește populația civilă. Din acest motiv, este firesc să ne pregătim pentru orice”, a mai spus oficialul ucrainean.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Harta centralelor atomice din Ucraina

Harta centralelor atomice din Ucraina

Săptămâna aceasta, România a donat Republicii Moldova un lot de peste un milion de pastile de iodură de potasiu. În cazul creșterii pericolului unei catastrofe nucleare, pastilele urmează a fi repartizate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică centrelor de sănătate publică din țară (care au evidența populației pe grupuri de vârstă) la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale.

Autoritățile de la Chișinău cheamă populația la calm

Într-un mesaj oficial, Ministerul de Externe de la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu daunele aduse centralei nucleare din Zaporojie urmare a bombardamentelor și a solicitat accesul la această centrală al experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

ADVERTISING

Uniunea Europeană, de asemenea, a condamnat desfășurarea de către Rusia a activităților militare la centrala nucleară Zaporojie, numind-o "încălcare gravă și iresponsabilă a regulilor de siguranță la instalațiile nucleare”, iar joi subiectul a fost discutat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

Războiul din Ucraina provoacă îngrijorare în Republica Moldova

Moldovenii par mai stresați de iarna care vine și de scumpirea lemnelor de foc decât de un eventual dezastru nuclear. De „pastile cu iod” nu întreabă nimeni la farmacii, iar mediatic subiectul aproape că lipsește în spațiul public.

La două zile după panica generată în România de declarația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, la insistența jurnaliștilor locali, Ministerul moldovean al Sănătății a anunțat că în Moldova nu există un risc iminent privind o eventuală expunere la radiații ionizante și a avertizat populația să nu-și administreze pastile de iodură de potasiu.

„În cazul unui accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat, la decizia Comisiei Situații Excepționale, care va fi adusă la cunoștința populației prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională”, a comunicat Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Moldova.

Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇